Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Víme, kam na drahokamy! 4 tipy na podzimní výlet s dětmi nejen za minerály

14.11.2018 Čtení pro radost

Taky jste jako malí na výletech sbírali kamínky, protkané třpytivými šupinkami slídy (kterou jste ovšem považovali za opravdové zlato), a schovávali je do kapes jako vzácný poklad? Co takhle vrátit čas a zažít tohle dobrodružství znovu a třeba i s dětmi? Vyzpovídali jsme zdroj blízký redakci, geologa Jakuba S. (34), který nám dal pár tipů na podzimní výlet, ze kterého si odvezete něco na památku.

 
 


Podzim je na pátračku po minerálech jako dělaný, protože v zoraných polích se kamínky dobře hledají. Do karet vám zahraje i déšť, který je omyje od bláta, a vy na ně pěkně uvidíte. Při hledání ale mějte na paměti, že i ty nejkrásnější úlovky v surovém stavu rozhodně nevypadají, jako kdybyste je z koruny české vyloupali. Aby byly jako z pohádky, musí si je vzít do parády brusič drahých kamenů. 
 
Český ráj polodrahokamů
 
Jestli chcete mít jistotu, že něco najdete, vypravte se na Kozákov v Českém ráji. Při troše trpělivosti objevíte krásné křemínky od růženínů přes záhnědu, nejčistší z křemenů – křišťál až po pecky, ve kterých se ukrývá achát nebo fialový ametyst. Pecka vznikla v lávové bublině, naplněné křemičitým roztokem. Láva časem zerodovala a z bubliny zůstala achátová nebo ametystová pecka. Pátrat je možné v kozákovském lomu nebo na některém z polí. Z Kozákova pocházejí také jaspisy a chryzoprasy, které zdobí Svatováclavskou kapli. Chryzopras má prý mezi mineralogy pochopitelnou přezdívku „krysopras“. Zkuste večer po výletě s dětmi takového „krysoprasa“ nakreslit.
 
 
Cesta do pravěku
 
Nuda, šeď, nuda, nuda nemusí být ani výlet do Prokopského údolí v Praze nebo Svatého Jana pod Skalou, kde je ostatně krásně i bez paleontologického cíle. Vezměte si s sebou kladívko a vyrazte do svahových sutí. Zkuste se tam trochu porozhlédnout a kladívkem rozbít pár kamenů. Uvnitř možná najdete překvapení v podobě nějakého zkamenělého zvířátka. Třeba parádního trilobita, loděnku nebo „šneka“ amonita. Jeho ulita občas posloužila za formičku křemičitému roztoku, ze kterého vykrystalizovala krásná achátová výplň. Rada od profíka: Kameny rozbíjejte podél vrstev, které je tvoří, navíc je pravděpodobné, že puknou právě v místě, kde je fosilie. 
 
 
Granátová pole
 
Krvavě rudé granáty neboli pyropy jsou s Čechami spjaté odjakživa. Granáty bývají i v jiném barevném vyvedení, třeba v hnědé, žluté nebo dokonce lahvově zelené. U nás jsou ale nejčastější právě červenáčci a „hnízdo“ mají například v Českém středohoří. První krok je najít skálu a podívat se, jestli je posetá černými tečkami, a pak případně rozbít některé z kamenů, které se povalují kolem. Další možností je pustit se třeba podél Podsedického potoka, zkusit můžete i Bradlecký potok nebo potoky Brslenka a Čistá (u Staré Paky). Jestli se vám nechce do studené vody, probádejte lokalitu Linhorka, kde je možné na granátky narazit i na souši, kolem potoka, který se jmenuje Žejdlík, ale dřív se mu říkalo Granátka. Náhoda? Nemyslíme si! 
 
Zelený mimozemšťan
 
Řeč je o tajemném vltavínu. Ten má v rodném listě psáno, že je křemičitým sklem, které vzniklo před 14 miliony let při dopadu meteoritu na naši planetu. Vltavín je Čech jako poleno a nikde jinde na světě ho nenajdete. Ani u nás už se nehledá snadno, protože se stal cílem mnoha nájezdů hledačů drahokamů, kteří nezřídka neváhají doslova zplundrovat krajinu jen za účelem zisku. Pokud ale máte dost odhodlání a nezlomí vás prvotní neúspěch, zkuste některé z polí u jihočeských Lhenic nebo Netolic. Až nějaký najdete, spokojte se prosím s jedním a nechte taky něco pro ostatní!
 
Co sbalit do batůžku
 
  • Kdo chce dělat parádu, pořídí si pravé geologické kladívko. V posledních letech ale prosakují skandální informace, že diplom z mineralogie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy je možné získat i s pokrývačským kladivem za dvě stovky! Odborníci doporučují kladivo o hmotnosti 500 g, které má ideální švih.
  • Látkový pytlíček na minerály, nejlépe stahovací s tkaničkou.
  • Láhev s vodou na omývání nálezů a hadřík.
  • Tužku a poznámkový blok na zapsání místa nálezu.
  • Nepromokavé boty (pohorky nebo holínky).
  • Pořádnou svačinu. Inspiraci najdete třeba v dalším článku.
 
Text: Markéta Schinkmannová, foto: Thinkstockphotos
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI