Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Jak sladit společenský život s dětmi tak, aby vám to neosolily

26.08.2020 Čtení pro radost

Podle statistiky s názvem Česká rodina žije uvedlo 85 % rodičů, že dítě omezuje jejich společenský život. Obdobná situace je i v Británii, kde v průzkumu odpověděly stejně dvě třetiny matek. Právě na ženy totiž společenská izolace po narození potomka dopadá nejpalčivěji.

 
Taky jste před mateřskou měly dny naplněné prací, koníčky, cestováním a večerní zábavou? A chybí vám to někdy tak moc, až je vám do breku vzteky nebo zoufalstvím? Taky si pak vyčítáte, že jste asi špatná máma, když vás nenaplňuje jen péče o dítě? Vítejte v klubu. Tyhle pocity jsou totiž úplně normální a potýká se s nimi většina matek (a taky 1,4 % mužů, kteří podle statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí pečují v Čechách o dítě na plný úvazek). 
 
Sama doma
 
První rok po narození dítěte je pro matku tím nejosamělejším obdobím. Když zůstaneme u čísel, denně tráví v průměru jen 90 minut ve společnosti jiných dospělých, než je její partner. A někdy ani to ne. Pod pojmem společenský život se totiž neskrývá jen opera, kino nebo pařba do rána. Spadá sem i úplně obyčejný, často bezděčný kontakt s dalšími dospělými lidmi. Teprve ve zpustlém obýváku zavaleném oslintanými hračkami vám dojde, že byste daly cokoli za pětiminutovou interakci u kávovaru ve firemní kuchyňce. Bez řevu a nudlí, bez tepláků se zaschlou přesnídávkou a namalovaná. Nedostatečná seberealizace podle psychologů nijak nesouvisí s mírou lásky, kterou k dítěti cítíte. Být mámou je bezesporu životní role, ale mnohým z nás sama o sobě prostě nestačí. Co s tím?
 
 
Zapřáhněte okolí
 
Dobrá zpráva je, že na svůj životní styl „před dítětem“ nemusíte rezignovat úplně. Jde o to, sladit své představy a potřeby s možnostmi, které nabízí okolí. Rodičovství je v podstatě mistrovství v umění kompromisu. Máte hlídací babičky? Paráda. V tom případě si rovnou jděte koupit lístek do divadla nebo booknout hodinu pilates. Nemáte prarodiče nebo nehlídají? I to se dá přežít. Dohodněte se s partnerem na férovém rozvržení volného času. Je jen na vás, jestli se raději půjdete bavit večer, nebo se vyrazíte protáhnout odpoledne, protože po osmé už padáte únavou a nikam se vám nechce. A je taky naprosto v pořádku vystrnadit muže s kočárkem z bytu, pokud si prostě jen potřebujete odpočinout sama doma. Jako introvertka se nestydím říct nahlas, že čas od času ocením i svou vlastní společnost.
 
 
Tanečky, klubíky a hřiště
 
Jak už jsem zmínila v úvodu, čerstvé matky nejvíce bojují s osamělostí. Takže není vůbec od věci se občas s někým (dospělým) potkat. A nemusí to být zrovna další matky. Když byly moje dcery ve věku lopatky a pískoviště, ostatní matky mě spíš stresovaly. Pobyt na hřišti znamenal nekonečné debaty o kojení a příkrmech nebo řešení vyhrocených sporů o bábovky. Tanečky pro nejmenší jsem vzdala v půlce zaplacených lekcí a představa sebe samé, jak po pás v bazénu v kruhu dalších maminek tleskám do rytmu infantilních říkanek, mě málem zabila.
 
V té době pro mě byl doslova balzám na duši vyrazit ven se zatím bezdětnými kamarádkami a řešit cokoliv jiného než plíny. Potřebu sdílení jsem si naopak vykompenzovala s těmi, které už děti měly. Dobrou službu vám může udělat i rozhovor s těmi, jejichž děti jsou v pubertě. Mívají totiž nadhled a pomůžou vám na konci tunelu zahlédnout světlo. 
 
 
Na rande s manželem
 
Pokud to jenom trochu jde, dopřejte si také společenský život s partnerem. Tam, kde není ochotná babička, vám může pomoci placená chůva, bezdětný kamarád nebo třeba starší dcera známých, pro kterou to bude vítaný příspěvek ke kapesnému. Vy si na pár hodin oddechnete a budete se zase jednou soustředit jen jeden na druhého. Krátké odloučení prospěje vám i vašim dětem, i když vás ze začátku bude vyprovázet řev. Většinou přestanou, jakmile zmizíte za nejbližším rohem.
 
 
Ať si taky zapaří
 
A jedna dobrá zpráva na závěr. Společensky se dá žít i dětmi. Jestli od nich nechcete nebo nemůžete odcházet, zkuste je nechat si zvyknout na váš životní styl. Děti jsou přizpůsobivé, nadšené z nových zážitků a často to zvládnou nad očekávání dobře. Zkuste menší hudební festival, piknik nebo pozvat přátele k vám domů na večeři. Spící děti pak přenesete do auta. Nebo je odvezete dřív, když to nepůjde. Někdy se to nepovede, ale rozhodně není od věci to zkusit. 
 
Naslouchejte sobě, svým dětem a najděte si svůj vlastní rodinný způsob, jak si užít společnost. Nespornou výhodou toho, že s dětmi jsou společenské zážitky vzácnější, je těšení se a taky to, že i celkem obyčejné věci jako kino pro vás budou mít najednou mnohem větší exkluzivitu. 
 
Text: Linda Vomáčková Foto: Getty Images
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI