Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Teta Irma, rudá armáda nebo jahodový týden? Pánové, buďte připraveni

29.10.2019 Čtení pro radost

Jsou určité etapy v partnerském životě, kdy se chování partnerky jeví mužům mírně řečeno nevyzpytatelné. Všechno je najednou špatně. A to i přesto, že správně odhadli blížící se hormonální nášup, umyli všechno nádobí, uvařili čaj a zeptali se, zda s něčím nepotřebujete pomoct. Místo odpovědi se jim stejně dostane znechuceného pohledu. Vždyť jste ho neosladili!

 
Je nám to líto, ačkoli je tenhle článek zaměřen na mužské publikum, slibovaný návod na ženu nepřináší. Žádné stoprocentně ověřené rady neexistují, protože prožívání každé ženy se může celkem markantně lišit. Ale vezměte to z té pozitivní stránky, neboť tyhle mírné přeháňky na jinak jasné obloze vašeho vztahu jsou velmi snadno časově sledovatelné. A po nějakém tom nenápadném pozorování to pak budete zvládat levou zadní!
 
Dárky si šetřete na Ježíška
 
Vezměte si k ruce průměrný článek na toto téma a dozvíte se z něj zhruba následující: ženu je třeba opečovávat nebo si jí raději moc nevšímat a nechat jí prostor, nekomentovat její nálady nebo s ní o nich otevřeně a citlivě bavit, nedotýkat se jí nebo ji něžně hladit a lichotit jí, mít s ní sex nebo si vůbec netroufat na něj jen pomyslet. A samozřejmě nosit kytičky a dárečky.
 
 
Tak co jste si vybrali? Asi téměř každá žena vám řekne, že když se zrovna cítí jako nafouknutý balón s pupínkem velikosti Mount Everestu přímo uprostřed brady a někdo jí pochválí její dnešní vizuál, má spíš chuť ho zavraždit a poslat na okamžitou operaci očí, než že by roztála dojetím.
 
Existuje asi tak stovka různých symptomů, se kterými se ženy během svých dnů potýkají. A tyhle symptomy se ještě mění s ohledem na věk a používanou formu antikoncepce. Takže dost možná se v tom naučíte chodit a ejhle, najednou to přestane fungovat. Máte chuť pořídit si jezevčíka a žít radši osamělým životem starého mládence? Nebojte se, z celé situace můžete vytěžit i něco pozitivního. 
 
Vždy připraven!
 
Ona vlastně samotná menstruace znamená spíš to, že to nejhorší už máte oba dva za sebou. Největší divočina bývá období týden až dva před samotnou menstruací. To je ten tolikrát omílaný premenstruační syndrom (PMS, neplést s kostelem Panny Marie Sněžné). V tomto čase se pouští do práce hormony a ty natropí tu největší spoušť. 
 
Zachovejte klidnou hlavu a vyjádřete podporu v té nejméně násilné formě. Věc se má asi takhle: to nejlepší, co by mohla žena během PMS dělat, je dopřát si klidný den bez stresu, namáhavé práce s nějakým tím prostorem na kus duševní hygieny. Bohužel šance, že si tohohle luxusu bude moci jen tak dopřát, se logicky ve většině případů blíží nule.
 
 
Proto dost možná dorazí domů mírně frustrovaná/melancholická/cholerická/neklidná. Konkrétní přídavné jméno už je celkem jedno, zkrátka je v nepohodě. Jediné, co s tím můžete udělat, je pokusit se jí to všechno, čeho se jí celý den nedostávalo, dopřát, až dorazí domů. Nedá se samozřejmě odhadnout, na co bude mít vaše milá zrovna chuť či nechuť, takže ultimátní rada zní: počítejte se všemi možnostmi a se všemi buďte předem smíření! Chce být sama? Super, na topení se nahřívá deka, vy jste si akorát chtěli jít zaběhat. Má hlad? Ideální, zrovna dnes vám kolega dal nový recept na bleskové špagety, za půl hodiny to bude. Má chuť na sex? To je náhodička, vy taky!
 
Fóry o tetě Irmě a příjezdu Rudé armády si nechte pro sebe
 
Ačkoli ty samotné „dny“ už často tak velké drama nebývají, nezlehčujte situaci. Můžete tak snadno svou partnerku uvést v dojem, že její emoce nevnímáte jako opravdové, jsou přeci jen projevem náhlého přívalu hormonů. A nedělejte si z ní srandu. To, že ženy mezi sebou na tohle téma samy občas vtipkují, ještě neznamená, že toho samého práva se dostává i vám. Nebo máte snad taky každý měsíc křeče v břiše, až se nemůžete ani narovnat? A taky se kvůli nim nemůžete hodit marod, protože to není žádná nemoc, nýbrž krásná a přirozená součást vašeho života? 
 
 
Pokud chcete svůj náhled do měsíčního cyklu ženy posunout ještě o level výš, stáhněte si appku a požádejte partnerku o synchronizaci! Některé z aplikací vám pošlou každý týden e-mail s podrobným popisem, co se právě děje v ženském těle a jaké nejlepší vzorce chování k partnerce zaujmout. 
 
Jakkoli to možná leckterého perfekcionistu nadchne, může z toho taky vzniknout dost slušná paranoia. Byla tahle pozvánka na večeři proto, že ho to napadlo, nebo proto, že mu to řekla aplikace? 
 
Hřejivé srdce od Albi. Zahřeje a uleví, stačí nahřát v mikrovlnce.
 
Text: Simona Ondráková  Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI