Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Stanford, Yale i slovenské IT kurzy. Jaký je nejlepší web pro výuku zdarma?

02.10.2019 Čtení pro radost

Seznam tipů na nejlepší vzdělávací možnosti výhradně online.

 
Dnes už sice můžete vystudovat americkou univerzitu v bačkorách z české vesnice, ale o tom to úplně není. Většině z nás bohatě stačí se jen maličko posunout. Naučit se základy jiného oboru, najít si jinou práci, zlepšit si jazyky nebo si nastudovat kousek něčeho minoritního, jako třeba vše o japonském stavitelství z období Asuka. To sice nikoho jiného v ČR nezajímá, ale tím jste jedineční, zajímaví a inspirující. A když jste architekt, dává to i obchodní smysl.
 
Možností není nekonečně
 
Na první pohled to vypadá zběsile. Nabídka online vzdělávání se i českých podmínkách zdá být nekonečná. Jenže pak zjistíte, že těch opravdových perel zase tolik není. Většina českých online institutů a „univerzit“ jsou ztráta času. Tedy pokud nehledáte kurzy, kde vás někdo naučí háčkovat, nechcete se naučit, jak zapnout počítač nebo jak vytvořit tabulku v pět let starém Excelu, případně otevřít své čakry. Na těchto věcech není samozřejmě nic špatného, ale většinu toho najdete i na YouTube, což je dnes základní světový vzdělávací kanál. My však máme na mysli opravdové vzdělávání, které vám pomůže zvýšit kvalifikaci, získat novou práci nebo vás dramaticky posune ve vašem vzdělání. Tady jsou naše tipy.
 
Digitální garáž, Google
Základy digitálního marketingu přímo od Google
 
Google má výborný vzdělávací portál na vysoké úrovni. Výuková videa plně v češtině jsou výborná. Jsou to sice velmi základní informace, ale přínosné. I já jsem se dozvěděl zajímavosti v hodinovém kurzu základů strojového učení. Mají ale i kurzy jako komunikace, kariérní rozvoj atd. Nejmasivnější je kurz digitálního marketingu (40 hodin), který má i certifikát od jakési organizace IAB. Na LinkedIn dobrý.
 
 
Learn2code
Staňte se ajťákem!
 
Nic podobného českého neznáme. Slováci jsou na světové úrovni. Skvělá videa, žádné okecávání, ale skutečná práce a aktuální obsah. Na rozdíl od podobných konkurentů se tady opravdu něco naučíte. A bude to aktuální. Mají dokonce i sekci pro děti, kde se naučí programovat robůtky, Minecraft, ale i Arduino a základy Javy pro juniory. Pro dospělé nabízí základy ve stylu WordPress pro začátečníky, ale i náročnější věci jako Python, databáze SQL, Spring, Swift a další. 
 
Po absolvování série jejich kurzů (různě na sebe navazují, ale jde je sjíždět i samostatně) se těmi věcmi opravdu můžete začít živit. A kdo je dnes víc než ajťák?! 
 
Learn2code vám navíc poslouží jako dobré zorientování v základech oboru. Jestli toužíte po lepší práci a víte, že IT byznys je budoucnost, ale nevíte, s jakou technologií začít, výběr kurzů vám může pomoci. Nebo se s nimi poraďte.
 
Nostis
Základy právního vzdělání zdarma od českých univerzit
 
Komu by se dnes chtělo drtit zákony. Už ten zažloutlý papír... bleh! A co jim vůbec porozumět! Nostis je vynikající projekt neziskovky Nugis Finem, která vytváří vzdělávací kurzy týkající se práva pro nejširší veřejnost a zdarma. Videopřednášky, testy, texty... dostanete veškeré podklady a na konci certifikát ověřený univerzitou. Správnost a kvalitu kurzů garantují Univerzita Palackého, Univerzita Karlova a Masarykova univerzita.
 
Khan Academy
Víc než 3000 kurzů klasické školní výuky pro děti. Česky a zdarma.
 
Projekt další skvělé neziskovky, který je zaměřen především na děti. Jestli si potřebujete oprášit školní znalosti (třeba co jsou to kvazary) a nechce se vám studovat Wiki, jste tu správně. Matematika, přírodní vědy, dějepis, prostě cokoliv...
V Česku má Khan Academy tým nadšenců, kteří ve svém volném čase překládají a lokalizují jednotlivé kurzy do češtiny (přikládají titulky), takže to můžete brát i jako pomocnou výuku angličtiny. 
 
 
MasterClass
Luxusní dárek. Potřebujete základní angličtinu?
 
Tohle není klasická výuka, tutorial krok za krokem ani rady vyčtené z encyklopedie. Superúspěšní mistři svého oboru dávají rovnou rady do života. A natáčejí to vysoce elegantní a nákladnou filmařskou formou. Radí nejvyšší špičky oboru, nikdo lepší než tito „lektoři“ už opravdu momentálně na planetě není. Gordon Ramsay vás naučí vařit, Natalie Portman a Samuel L. Jackson hrát, Neil Gaiman psát, Serena Williams dá rady k tenisu, David Lynch prohodí něco o filmu a Annie Leibovitz o focení a pokračuje to dalšími 60 podobnými guru. Tohle opravdu není nic amatérského ani zadarmo. Lekce samozřejmě nejsou česky, ale je to tak výjimečný projekt, že nejde nezmínit. Nenaučí vás základní rady, jak pracovat v Excelu, MasterClass vám předá moudrost.
 
 
TED
Chytrolínská zábava 
 
Když už jsme víc u zábavy než hlubokých informací, je třeba zmínit videa z přednášek TED. Asi všichni známe tento formát pořadu, kdy významní lidé ze všech možných oborů prezentují něco o sobě, svém výzkumu atd. Je to většinou velice zajímavé, ale popravdě, do hloubky se tam nedozvíte vůbec nic. Za těch pár minut, co každý má, je to spíš úvod do problematiky. Berte to něco jako stand up comedy pro intelektuály. Jako osvěžení myšlení a inspirace je to skvělé.
Vyfiltrované přednášky s českými titulky nebo v češtině:
 
 
edX
Tisíce kurzů ze špičkových světových univerzit
 
Tohle je nejbližší klasickému vzdělávacímu světu. Harvard a MIT v roce vytvořily portál edX, kde najdete všechno vzdělání online, jaké nabízejí ti největší giganti v oboru jako Stanford, Caltech, Princeton, Yale, ale dnes už i asijské špičkové školy. Ke všem však potřebujete angličtinu nebo jiný světový jazyk. Nejrůznější úrovně, jazyky i obory. Musíte hledat. Najdete tu tisíce kurzů zdarma i několikaleté studium online završené MBA zkouškami na americké univerzitě za půl milionu korun.
 
U přednášek a jednotlivých kurzů bývá často program zdarma, ale jestli chcete certifikát, musíte si něco zaplatit. To je fér. 
 
Text: Jan Strmiska Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI