Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Sedmero pravidel, jak naučit své děti milovat čtení

08.03.2020 Čtení pro radost

Souhlasíte s psychology, že čtení je pro děti prospěšné, protože rozvíjí představivost, paměť a ostatní kognitivní schopnosti? Sami rádi čtete a chtěli byste, aby vás potomek následoval? Jelikož jste si rozklikli tento článek, lze předpokládat, že ano.

 
Jenže obliba čtení u dětí je daleko menší než kdysi. Počet dětí, které denně čtou, se sice podle posledního velkého průzkumu z roku 2018 za čtyři roky zvýšil ze 13 na 18 procent, pořád je to ale téměř o deset procentních bodů méně než v roce 2003. Je to škoda, protože malí čtenáři mají nejen prokazatelně lepší studijní výsledky, ale navíc lépe rozumí světu a snáze navazují vztahy s vrstevníky. Pokud tedy chcete, aby vaše děti bavilo čtení stejně jako vás, můžete se inspirovat následujícími radami.
 
1. Čtěte dětem
 
Záleží samozřejmě na konkrétním dítěti, ale začít můžete klidně už i před druhým rokem. Není také nutné, abyste si přímo četli. Dnes je na trhu plno vkusných obrázkových knih, kde si lze ukazovat, co kdo dělá, hledat postavičky nebo zvířátka, povídat si o barvách apod. Váš potomek tak ke knížkám získá pozitivní vztah a budou pro něj spojené s chvílemi zábavy.
Číst navíc můžete v kteroukoliv denní dobu. Není třeba se omezovat jenom na obligátní čtení před spaním, byť to můžeme ve vašem zájmu jen doporučit. Nic totiž nezklidní děti tolik jako pohádka před spaním. A tak je šance, že o něco dřív usnou a vy si konečně budete moci dát v klidu vysněnou skleničku.  
 
 
2. Obklopte se knihami
 
Člověk je tvor napodobivý a o dětech to platí obzvlášť. Když neustále koukáte do mobilu, píšete na něm maily nebo sledujete, co je nového na Facebooku, jak potom chcete dětem vysvětlit, že by si místo hraní na tabletu měly radši číst? Také je dobré mít rozsáhlou knihovnu a nebát se nechávat rozečtené knížky různě po bytě, aby si děti zvykly, že knížky jsou běžná součást života. A máte-li doma málo místa, klidně dejte do jedné poloviny nejspodnějších poliček knihovny hračky a do té druhé dětské knížky. Jde o drobnost, ale i tímto způsobem můžete v dětech nenápadně budovat povědomí o tom, že čtení je vlastně zábava.  
  
3. Neexistuje špatné čtivo
 
Tedy samozřejmě, že existuje špatná literatura, že některé (i dětské) knihy jsou naprosto otřesně přeložené a že v některých časopisech se můžete dočíst spoustu hloupostí. Na to ale teď zkuste zapomenout. Když chcete, aby vaše děti rády četly, není vůbec důležité, co čtou, ale že vůbec čtou. Takže jim nezakazujte komiksy o zombie slizácích ani si nedělejte legraci z příběhů o barbínách pěstujících bleděmodré poníky. Věřte, že časem je budete moci nasměrovat i k něčemu hodnotnějšímu.
 
 
4. Choďte do knihovny
 
Věděli jste, že Česká republika má nejhustší síť knihoven na světě? Až do roku 2001 musela mít každá obec svou knihovnu. Tento zákon sice už neplatí, přesto se však snad nikdo nemůže vymlouvat, že by měl knihovnu daleko. A to je dobře i pro vaše děti. Knihovny totiž mívají větší či menší dětská oddělení, a někdy dokonce i dětské koutky s hračkami. Jestli jste náhodou ještě s dětmi v žádné knihovně nebyli, měli byste to rychle napravit. Možná budete překvapeni, jak se zvlášť ve velkých městech tyto instituce od vašeho dětství proměnily. 
 
Navíc z cesty do knihovny můžete udělat výpravu za pokladem a také dětem omezit počet půjčených knížek třeba na 3–4. Děti jsou v zásadě bytosti majetnické a kumulativní, takže je pravděpodobné, že jim navržený limit nebude stačit. Jak to vyřešit? Přece další návštěvou knihovny za týden! Navíc, co si budeme povídat, knížky nejsou zrovna levná záležitost, a tak knihovny představují ideální způsob, jak šetřit rodinný rozpočet.
 
 
5. Povídejte si o knihách
 
Skutečnost, že vaše děti už samy čtou, neznamená, že byste se museli o jejich čtení přestat zajímat. Ptejte se jich na oblíbené postavy, nechte si od nich vyprávět děj knížek a třeba jim pak budete moci doporučit nějakou knihu ze svého dětství. Zdrojem informací o oblíbených titulech a autorech můžou být i kamarádi vašich potomků. Spoustu informací, co u dětí právě frčí, najdete také na internetu. Na začátek čtení totiž nikdy není pozdě. Pamatujete si na Harryho Pottera a na to, jak si učitelky ve své době libovaly, kolik nových čtenářů příběhy o malém čaroději přinesly? Na to, abyste dětem doporučili knížku, která je bude bavit, ale žádné kouzelní nepotřebujete. Stačí jen vědět, co je baví, a čtení přijde samo.
  
6. Udělejte si pěkné místo na čtení
 
Nemusíte půl roku budovat čtecí domeček na stromě, stačí, když si vyhradíte místo za pohovkou, dáte na zem deku, pár polštářů a lampičku. A máte-li mladší děti, kterým čtete nahlas, klidně si přitom vlezte do postele, i když je jedenáct dopoledne. Můžete si potomka posadit na klín a zachumlat se pod peřinu. Dítě se bude cítit příjemně a v bezpečí a tyto pocity si pak spojí se čtením. 
 
 
7. Udělejte ze čtení odměnu
 
Dávejte knížky jako dárek a za odměnu. Musí jít samozřejmě o tematiku, která dítě zajímá, a také je třeba zohlednit, jak náruživý čtenář váš potomek je. Baví-li vašeho syna piráti, nemusíte mu hned dávat Stevensonův Ostrov pokladů. Určitě ale najdete nějakou velkou ilustrovanou encyklopedii, v níž vám může ukázat svého oblíbeného korzára. Malý trik na závěr: dokážete si představit, jak privilegovaně se bude cítit vaše dítě, když mu dáte malou lampičku na čtení, s níž bude moci chodit o chvilku později spát?
 
Existuje samozřejmě mnoho dalších rad a návodů. Někteří autoři radí využívat audioknihy, které se hodí třeba na delších cestách v autě, jiní zase doporučují číst dětem nahlas, i když to už samy umějí.  Nejdůležitější ale je děti do čtení nenutit. Motivujte je, to ano, ale nikdy je nenuťte. Vy také nemáte rádi, když vás někdo do něčeho nutí. A čtení je přece taková zábava!     
 
Text: Matěj Černý  Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI