Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Rtěnka, kniha a ztvrdlá houska. Odhalujeme tajemství dámské kabelky

11.06.2020 Čtení pro radost

Dámská kabelka existuje v tisících podob. Tu správnou pozná každá žena intuitivně. Na některé z nich se čeká i několik let, jiné si můžete koupit za pár korun. Obsahují celý náš svět a ještě něco navíc. Třeba ztvrdlou housku z minulého týdne.

 
Chanel 2.55, Hermés Birkin, Louis Vuitton Speedy 30, Lady Dior. To jsou ikonické kabelky, symboly luxusu, bez kterých si mnoho žen nedokáže představit svůj každodenní outfit. Ačkoliv má kabelka i své pánské podoby, jako je například takzvaná messenger bag, pořád je to víceméně naše výsada. Jsme za ni schopné utratit statisíce, ba dokonce miliony. 
 
Nejdražší kabelka stála svou majitelku v přepočtu devět milionů korun. Byla to právě legendární „birkinka“ od značky Hermés a tahle konkrétní byla vydražena v roce 2017 na aukci v Hongkongu. Kromě toho, že byla vyrobena z krokodýlí kůže, její povrch zdobily také spony z osmnáctikarátového zlata a řemínky s 205 diamanty. 
 
 
První slavnou kabelku nesoucí jméno podle britské zpěvačky Jane Birkin vyrobil francouzský módní dům Hermés v roce 1984. Tehdejší ředitel domu Jean-Louis Dumas její výrobu zadal poté, co na něj Birkin během letu omylem vysypala celý obsah své kabelky a postěžovala si, že nemůže najít tu pravou koženou tašku na víkend. Dnes se na birkinku vede čekací listina. Server Baghunter ji navíc označil za lepší dlouhodobou investici než akcie nebo zlato. 
 
 
Náš svět v jednom zavazadle
 
Je to víc než módní doplněk – oblečte si obyčejné džíny, bílou košili, doplňte to zajímavou kabelkou a váš outfit se rázem stane nepřehlédnutelným. A k tomu vám dodá jistotu, že budete mít přes den vždycky svůj komfort, ať už budete v práci, na cestě na jógu, nebo ve frontě na poště. Do velkých kabelek se hrdě vejde i počítač, desky s dokumenty a půlka domácnosti. Ale pozor, velmi rychle se tak ničí. 
 
Já osobně v kabelce nosím hned několik důležitých věcí: peněženku, klíče, telefon, diář, časopis nebo knížku, korektor, rtěnku, žvýkačky, sponky do vlasů, náhradní gumičku nebo dvě, magnesium a prášek na bolest hlavy, balzám na rty a mušli z moře pro štěstí. Nově tam má své místo i rouška a lahvička dezinfekce. 
Originální pouzdra - mějte všechny nezbytnosti vždy po ruce. 
 
Tragédie nastává, když si ráno před cestou do práce kabelku kvapně vyměním. Set jistot je fuč. S ním i nová korálově červená rtěnka a flashka s důležitou pracovní prezentací. Doporučuji si proto koupit ještě malou taštičku, ve které budou všechny vaše důležité věci denní potřeby. Jednoduše ji vždycky přehodíte do jakékoliv další kabelky, a nemusíte se tak trápit tím, že jste něco zapomněly. 
 
Co v kabelce vidí muž
 
Chaos. Strašně moc věcí. Žádný systém. Opravdu potřebujete tři různé rtěnky? A lesk na rty? A balzám? Brýle na plavání? A co tam dělá ta kočičí konzerva? 
 
 
Požádáte-li muže, aby vám přinesl něco z kabelky, uvedete ho náročností tohoto úkolu do rozpaků. Je čerstvě zamilovaný? To se nejspíš bude vehementně snažit, aby ty klíče ve vaší crossbody našel, přičemž mu budete nejdřív muset udat souřadnice, kde se kabelka nachází (a vysvětlit, že to není psaníčko ani shopper bag). V dlouholetém vztahu už to bude vypadat jinak. Muž vám kabelku přinese, ale klíče vám z ní nepodá. Jednoduše už ví, že by jejich hledání bylo na dlouho. Ale počkejte, až spolu půjdete na večeři. To si k vám rád schová peněženku i klíče od auta. 
 
Muži také zpravidla komentují hmotnost samotné kabelky a často nedokážou uvěřit, že něco tak těžkého nosíme celý den na rameni. Ruku na srdce, která z vás občas do kabelky nestrčí pár knih, lahev vína nebo sklenici s omáčkou od maminky? 
 
 
Opravdová láska
 
I proto je výběr kabelky velmi důležitý. Trávíme s ní spoustu času a měla by nám plně vyhovovat. A je jedno, jestli za tu správnou považujete plátěnku, nebo kabelku z pravé kůže. Ať už jste milovnice velkých tašek, nebo malých kabelek ve stylu 2.55 z dílny Gabrielle Chanel, věřte, že za svou lásku k nim se nemusíte stydět. Jen si dejte pozor, ať vás ten horlivý cit nezruinuje. 
 
Text: Viola Černodrinská Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI