Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Pět důvodů, proč si už nikdy nedat novoroční předsevzetí

12.12.2019 Čtení pro radost

Sotva jste stačili vstřebat tíhu podzimu, je tady zase konec roku. Vánoce, Silvestr a pak to zpropadené a všudypřítomné bilancování. Co rok dal a vzal a jaký asi bude ten další? Zklameme vás, kromě jiné číslovky a nějakého toho zdražení másla se pravděpodobně ani letos totální obrat vašeho životního stylu nekoná. Nebo to vážně chcete letos s těmi předsevzetími zkoušet znovu?

 
1. Šance jsou víceméně nulové
 
Hned zkraje si vezmeme k ruce statistiky. Z těch zástupů zaručených životních změn jich po prvním měsíci většinou polovina odpadne. Tady ale ještě máte šanci se udržet! Ovšem na konci roku dobíhá do cílové rovinky jen ubohých osm procent ze startujících závodníků. Čtvrtině lidí se nepodaří dodržet svá předsevzetí nikdy. Čtete dobře, NIKDY. A čím jste starší, tím jdou vaše šance dolů. Jo holt zvyk je zvyk. 
 
2. Horší časování už asi neexistuje
 
Karty na stůl. Máte za sebou jedno z nejstresovějších období v roce. Víc jste jedli, víc kouřili, méně, případně ani trochu nesportovali, víc se povalovali u televize a nebo si jen konečně dopřáli toho luxusu nemuset nic a označovat to za sváteční pohodičku. Kde jste proboha vzali tu sebedůvěru, že zrovna po tomhle budete mít chuť a elán začínat s něčím novým? Jen si vzpomeňte na první den po návratu z dovolené. Váš maximální výkon byl možná tak začít přemýšlet o tom, kam půjdete na oběd, až dvě hodiny poté, co jste dorazili do kanclu.
 
 
3. Zadupete si svoje vlastní sebevědomí
 
Velkou součástí novoročních předsevzetí jsou naše tendence nadsazovat svoje cíle. Deset kilo dole do konce března? Jasně, není problém. A ještě k tomu konečně skončím s kouřením, ať mi to s tím zdravým životním stylem jde pěkně dohromady. Poslední krabičku obřadně spálím na zahradě spolu se slevovými kupony do mekáče a pak si půjdu na hodinku zaběhat. A lepší pohádku už tam nemáte? Jestli se máte jen trochu rádi, vemte to alespoň z té druhé strany a místo vysněných konečných čísel si zapisujte ta průběžná. Jasný, možná taky skončíte zase na nule, ale třeba vás sebereflexe zastaví v marném snažení o něco dřív. Třeba vám ani nepropadnou ty kupony.
 
 
4. Budete se chvástat a potom budete za blbce
 
Tohle je taková klasika, v průběhu ledna se sociální sítě začínají hemžit vašimi nesportovními kamarády vybavenými aktuální kolekcí běžeckých bot a kreativními hashtagy #born2run2020, #prvni3km a #iloverunning. Za čtvrt roku je ale na těch fotkách z půlmaratonu nějak ne a ne najít. A když je pak někde potkáte a v náhlém pátrání po tématu se zeptáte na jejich nově objevenou lásku k pohybu, začnou uhýbat očima a snaží se rychle změnit téma. Vážně chcete být v jejich kůži?  
 
 
5. Buďte k sobě pro jednou upřímní
 
Bude to drsné, ale ruku na srdce. Opravdu jste ten člověk se silnou vůlí, co mění věci ze dne na den? Rozhodovat se pod emočním náporem nového roku, kdy máme všichni tu bláhovou představu o tom, jak tenhle rok bude tak strašně moc jiný než ten minulý a všechno náhle začne zapadat do sebe? Dáme vám jinou výzvu. Zapište si těch pár vět, co budete hlásat posledního prosince o tom, jaký bude ten následující rok. A na konci toho dalšího si k tomu připište skutečný stav věcí. Bude to možná trochu facka od reality, zároveň se ale ušetříte toho všeho výše zmiňovaného. A sem tam budete třeba i příjemně překvapeni.
 
Takže tu všeobecnou hysterii nechte rovnou plavat. Když už musíte překonávat překážky, dejte si víc malých cílů během roku. A nechvástejte se, nevyplácí se to. 
 
Text: Simona Ondráková  Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI