Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Pět důvodů, proč jsou prarodiče pro naše děti tak důležití

13.03.2019 Čtení pro radost

Všichni víme, jak moc je pro budoucí život našich dětí a jejich emoční i sociální vývoj důležitý pozitivní vztah mezi rodičem a dítětem. Existuje nesčetný počet výzkumů a studií, které potvrzují výhody silné rodičovsko-dětské vazby. O čem už se tolik nemluví, je důležitost vztahu mezi dítětem a prarodičem. Přitom na něm často závisí štěstí i spokojenost celé rodiny.

 
Jinými slovy, mít prarodiče nablízku je dobré pro všechny. Zdravý vztah mezi vnoučetem a jeho prarodičem prospívá oběma zúčastněným. Dali jsme dohromady důvody, proč to tak je.
 
1. Prarodiče velmi silně formují charakter svých vnoučat
 
Výzkumy ukazují, že až 9 z 10 dospělých cítí, že jejich hodnotové a morální žebříčky ovlivnili právě prarodiče. Zdravé a „normální“ vztahy jsou v dětských očích právě takové, jaké samy mají se svým dědečkem a babičkou. A právě skrze pravidelný kontakt s prarodiči může dítě zažít emoční intimitu a stabilní oporu a udělat si tak obrázek o tom, jak by měl hezký vztah vypadat. 
 
2. Výrazně snižují míru stresu u celé rodiny
 
Studie, kterou v roce 2014 provedli na Boston College, ukázala, že „citová blízkost mezi prarodičem a vnoučetem je spojena s nižším výskytem příznaků deprese u obou generací“. Pro děti znamená přítomnost babičky nebo dědečka perfektní společnost na hraní a zábavu. Prarodiče jsou nejlepšími společníky dětí, pokud jde o rozvoj kreativity a imaginace a objevování zázraků, které život nabízí. A většina prarodičů tuto svou roli skutečně miluje. Podle výzkumu si 72 procent z nich myslí, že být prarodičem je tou nejdůležitější a nejvíce uspokojující věcí v jejich životě. 
 
 
3. Prarodiče mají spousty životních zkušeností
 
A také spousty příběhů a zkušeností, o které se rádi dělí. A děti jim rády naslouchají i v situacích, kdy je nezajímá názor rodiče ani jiného dospělého. Představují také spojnici mezi dítětem a rodinnou historií i kulturní tradicí. Díky jejich vyprávění i prosté přítomnosti děti lépe chápou, kdo vlastně jsou a odkud přicházejí.  
 
4. Poskytují dětem pocit jistoty
 
Obzvláště v těžkých časech, kdy se dítěti hodí každé rameno na vyplakání. Studie ukázaly, že blízký vztah mezi prarodičem a dítětem v období jeho dospívání pomáhá předcházet problémovému chování a sociálním potížím s vrstevníky. Prarodiče dokážou dítěti nabídnout prostor na vypovídání se, kdykoli jej potřebuje, a často mají větší trpělivost i pochopení pro jeho problémy než rodiče. 
 
 
5. Představují spolehlivou a dostupnou alternativu babysittingu
 
V rodinách, kde oba rodiče pracují, hrají babičky a dědečkové často naprosto zásadní roli ve výchově potomků. Rodiče si díky nim mohou být jisti, že je o jejich děti dobře a láskyplně postaráno, zatímco se oni věnují svým kariérám. Navíc jsou si sami dobrou referencí, jak dobří a zkušení babysitteři jejich vlastní rodiče jsou.
 
Autorka: Natálie Veselá   Foto: Thinkstockphotos
 
 
 
 
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI