Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Pečovatel, král večírků nebo zamilovaný pár aneb Dovolená s partou

03.06.2020 Čtení pro radost

Je jedno, jestli jedete na kole po Pálavě, na vrcholky Krkonoš, nebo na příměstskou chatu ke známým. Statistika mluví jasně. Čím větší skupina, tím více třecích ploch. A větší šance, že tam narazíte minimálně na jednoho ze sedmi dovolenkových postrachů.

 
1. Čerstvě zamilovaný pár
 
Na první pohled je poznáte podle nepřítomných pohledů, širokých úsměvů a zdánlivě srostlých končetin. Jsou zrovna v takzvané líbánkové fázi a nezapomínají to okázale dávat najevo. Další typické znaky? Oslovují se zásadně „roztomilými“ přezdívkami, které začínají u kocourka a berušky, ale končit můžou až u bizárů, jako jsou bejbísek a lovínek. V žádné větě pak nechybí některý tvar slova MY, například „MY nejíme mléčné výrobky“ nebo „NÁM se chce na záchod“.
 
Mějte pro ně pochopení, tělem i mozkem jim lomcují všechny myslitelné hormony od endorfinů po oxytocin. Nejlepší je nechat je být – a hlavně, nechat je být spolu. Chraň vás pánbůh, abyste se je při volejbalu snažili rozdělit do dvou týmů nebo obraceli oči v sloup, až se budou při večeři osahávat pod stolem. Dvojitá hormonální bouře by se pak mohla rychle obrátit proti vám.
 
 
2. Dlouholetý pár
 
Na rozdíl od potřeštěných amorků z prvního bodu jsou tihle dva spolu už dlouho. Moc dlouho. Nepřítomné pohledy a všudypřítomné polibky nahradila starost o hypotéku a alergie na drobné zlozvyky toho druhého. MY znovu nahradilo JÁ a (s posměškem vyslovované) TY, popřípadě TADY PÁN/PANÍ. („Tady pán nejí mléčné výrobky.“) Roztomilé přezdívky zůstaly, ale vyslovovány jsou s kousavou ironií, za kterou by se nestyděli ani hrdinové divadelní hry Kdo se bojí Virginie Woolfové?.
 
Na rozdíl od páru číslo jedna je u těchhle dvou žádoucí je rozdělit. Ve stolních i míčových hrách budou fungovat mnohem líp jako soupeři než spoluhráči, v hospodě se je snažte posadit co nejdál od sebe a alkohol jim dávkujte s velkou opatrností. Jinak se v tom vztahovém dramatu ocitnete všichni. A vězte, že ať už si v jejich hádce vyberete kteroukoliv stranu, vždycky to bude špatně.
 
 
3. Party girl / party boy
 
Další člen skupiny, od kterého je lepší držet skleničku dál. Že to neskončí u jedné, to je jasná věc. Jenže v jejich případě to nejspíš neskončí ani u šestnácté. Party girl nebo party boy je často (ale ne nutně) nejmladším členem zájezdu, má nekonečné zásoby energie, žaludek, co snese nesnesitelné, a je hvězdou parket i karaoke. To samé očekává od ostatních.
 
Tahle osoba většinou není nebezpečná okolí, maximálně sama sobě. Výjimkou jsou ti, kteří trpí takzvanou agresivní opicí a při určité hladince se chtějí buď prát, hádat o současné politické situaci, vyčítat někomu staré křivdy, nebo všechno dohromady. Upřímně – tu agresivní podmnožinu je lepší na dovolenou vůbec nebrat. A když už musíte, bude nejspíš dobré mít s sebou někoho, kdo spadá do další kategorie.
 
 
4. Pečovatel(ka)
 
Může a nemusí mít děti, každopádně je to velmi mateřský (nebo otcovský) typ. Poznávací znamení zahrnují obří zavazadlo ve stylu Mary Poppins, ve kterém nechybí zásoba papírových i hadrových kapesníků, nabíječky na různé modely telefonu, pití pro legion, sušenek zrovna tak, namazané chleby, igeliťák, šitíčko, lékárnička, pláštěnka a dvě deky. Co kdyby se někomu udělalo špatně / měl hlad/žízeň / byla mu zima?
 
Pečovatel(ka) chodí spát se slepicemi a vstává před kuropěním, při společenských hrách i hádkách při výběru restaurace se stává mediátorem a nedopustí, aby kdokoli zažíval sebemenší diskomfort. Až vám bude po stopadesáté navlékat svetr, trhat z ruky cigáro nebo vám nutit řízek, možná zažijete určitou regresi do puberty a budete se chtít bránit. Ale nedělejte to. Uvědomte si, že pečovatel jako jediný v partě dokáže zkrotit berušku s kocourkem, pár před rozvodem i krále večírků. A taky dalšího člověka, kterému říkáme...
 
5. Citlivka neboli fňukna
 
Tenhle člen nebo členka skupiny taky zažívá regresi do doby, kdy byl(a) rozmazleným spratkem. Jenže nonstop. Z pohledu anatomie se to zdá nemožné, ale citlivce se chce VŽDYCKY čůrat. Vždycky má hlad a žízeň. Vždy ho nebo ji něco bolí. A pouze tenhle Schrödingerův výletník dokáže dosáhnout stavu, kdy je mu zároveň děsné vedro a příšerná zima. Žádná hospoda se mu nelíbí, ale domácí jídlo mu nechutná. Batoh je moc těžký. Výlet moc dlouhý. Voda moc studená. Už chápete, proč je dobré mít s sebou pečovatele?
 
 
6. Organizátor(ka)
 
Pozor, nezaměňovat s pečovatelem. Organizátor se tolik nezajímá o každodenní detaily, spíš o velké cíle. A tím myslíme opravdu velké. Výšlap na Praděd u nich patří mezi ty menší. Musí si přece v aplikaci splnit svých čtyřicet tisíc kroků denně! Pokud je cyklista, což většinou je, chce mít do večera v nohách aspoň osmdesát kiláků. Což znamená vstávat v šest ráno a jet pěkně podle předem daného itineráře.
 
Tenhle člověk obvykle přebírá roli vedoucího zájezdu. Nemusí se vám to líbit, ale upřímně – v jeho přítomnosti ztrácíte právo na svobodu projevu. Organizátorova manažerská povaha může být pro mnohé dost nesnesitelná, ale flegmatičtější osobnosti ji nakonec i ocení. Přece jenom je to jediný člověk v partě, co umí číst v mapě. A můžete si být jisti, že na TripAdvisoru dopředu našel ty nejzajímavější vyhlídky i zahrádky. Škoda jen, že v každé smíte strávit přesně čtyři minuty a dvacet šest vteřin.
 
7. Rodiče z povolání
 
Možná jsou bio, možná jsou to fanoušci takzvané „nevýchovy“, možná jsou to ti, co děti posílají na všechny kroužky ve městě, aby z nich vychovali vrcholové sportovce a hudební virtuose v jednom. Nakonec je to vcelku jedno. Hlavní, co potřebujete vědět, je, že mateřská či otcovská role je pro ně posláním. Rádi vám o tom povykládají.
 
Jsou často nervní (už dlouho nespali osm hodin v kuse, vlastně ani dvě), ale jinak jsou neškodní. Jen se připravte, že si s nimi nepopovídáte o ničem jiném než o tom, jestli jsou lepší látkové, nebo papírové pleny, v kolika letech který prcek uměl číst, kdy je třeba jít k logopedovi, jestli očkovat, nebo neočkovat, a jak je Růženka neuvěřitelně talentovaná. K tomu vám na mobilu pustí devadesátiminutové video ze školní besídky. Nejlepší řešení je pozvat rodičovských dvojic několik a zabavit je třeba debatou na téma „kočárek vs. šátek“. Pak budete mít klid. A o ten jde na dovolené především, ne?
 
S párty hrou Co to čmáráš? se zaručeně pobavíte a třeba i sblížíte. 
 
Text: Marie Barvínková   Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI