Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Odložte mobil a zkuste digidetox. Začít můžete třeba na dovolené

11.08.2020 Čtení pro radost

Telefon nedáte z ruky na obědě ani na výletě? Neustále přepínáte z Facebooku na Instagram a zase zpátky? Nebo jste uvízli v pasti pracovních konverzací? Zkuste digitální detox. A začněte klidně dneska večer.

 
„Digitální detox vede lidi k uvolnění od digitálních technologií a médií tak, aby si dokázali odpočinout a zaměřit svou pozornost na podstatné,“ vysvětluje Matěj Krejčí, který se na problematiku specializuje. Zkušený kouč a terapeut loni vydal knihu s všeříkajícím názvem DigiDetox – Jak na digitální minimalismus.
 
Tenhle druh minimalismu sám popisuje jako životní styl, v rámci kterého technologie pořád využíváme. Ale jen ty, které nám pomáhají žít lépe, efektivněji a úsporněji. Zapomínat bychom potom neměli ani na digitální etiketu: patří k ní jak to, že na večeři s rodinou odložíme mobil, tak širší společenská odpovědnost politiků, firem i každého z nás. 
 
Na začátek si můžete dát menší cíle. A opravdu to může být už dnes.
 

První kroky k detoxu

 
1. Hodina denně bez technologií
 
„Zkuste si jeden den všímat sebe, svého okolí a toho, kdy a jak technologie používáte,“ vybízí Matěj Krejčí. „Na paměť, na hraní, zábavu, či nalezení cesty?“ Pak si – pro začátek – určete jednu hodinu denně, kdy se bez mobilu a počítače obejdete.
 
 
2. Nastavte si konec práce s technologií
 
Tedy v kolik hodin každý den mobil i počítač odložíte. Třeba hodinu a půl před spaním. Zbytek dne můžete strávit s dětmi, partnerem či partnerkou, domácím mazlíčkem nebo knížkou. Pokročilí si můžou podobně stanovit taky každodenní ranní začátek.
 
3. Vypněte si upozornění
 
Opravdu tady platí, že „sejde z očí, sejde z mysli“. Možná si díky tomu uvědomíte, že není potřeba pořád kontrolovat sociální sítě, abyste se cítili lépe nebo byli v obraze. Nebo že nemusíte být pořád dostupní na mailu.
 
Až tyhle první krůčky začleníte, můžete pokračovat víc do hloubky – zamyslet se nad časem, který strávíte s přáteli, hraním, prací, online životem. Podle toho si zase můžete nastavit vlastní vztah k technologiím a sociálním sítím. 
 

Jak detox nastartovat na dovolené?

 
Možná se rozhodnete, že volné dny budou pro začátek digitálního detoxu nejlepší. Zvlášť když jsou plné zážitků, které stojí za to prožít bez smartphonu v ruce – pokud tedy nepatříte k těm, kteří loví zážitky jen proto, aby měli hezké fotky na Instagramu a místo vědomého prožitku pak hledají nejlepší kompozici. Pro úspěšný detox je důležité hned na začátku určit jádro problému, doporučuje Matěj Krejčí. „Jste myšlenkami neustále v práci, nebo jste sociálně hyperpropojení, tedy využíváte více sociálních sítí?“
 
Když pořád myslíte na práci
 
Začněte prevencí. „Už týden před odjezdem si do pracovního e-mailu dejte informaci, že v tom a tom termínu budete mimo jeho dosah. Pokud někdo něco potřebuje, ať vám dá co nejdříve vědět, protože následně už nebudete k zastižení,“ doporučuje kouč. Pak je třeba si pohlídat, abyste opravdu k zastižení nebyli. Nastavte si také jeden den po návratu jako „zajížděcí“.
 
 
Podle odborníka je navíc příjemné si uvědomit, že jste nahraditelní. No vážně – není na tom nic špatného. „Pokud si myslíte, že nahraditelní nejste, děláte něco špatně. Jestli vám kolegové neustále píšou o radu, nejste kolegové, ale jejich rodiče. Pokud musíte mít neustále kontrolu nad zaměstnanci, nejste lídr, ale dozorce. Na dovolené odpočívejte, ale odpočinek od svého konání dopřejte i ostatním.“
 
Když se vám nedaří odpoutat od sociálních sítí
 
Máte potřebu tam sdílet všechno, co na dovolené vidíte a zažijete? Nejradši byste pro zbytek světa livestreamovali každý výlet? „Zkuste si věci fotit, ale nedávat je okamžitě na sociální sítě. Nejdříve si samotné okamžiky užijte a klidně i zaznamenejte, ale svou touhu je zveřejnit ukojte až po příjezdu,“ radí Krejčí. Náš tip: jestli to opravdu domů nevydržíte, vydržte aspoň do večera na hotel.
 

Matěj Krejčí (30)

Terapeut, lektor, konzultant ředitelů i majitelů firem. Pět let byl součástí projektu Konec prokrastinace. Před časem si uvědomil, že trpí digitální závislostí, a z jeho vlastního boje se stalo nové poslání: pomáhat také dalším lidem, aby zlepšili svůj vztah s technologiemi. Nebo aspoň aby častěji schovali mobil do kapsy.
 
 
Text: Marie Barvínková Foto: Getty Images a archiv nakladatelství Pointa
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI