Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Od krokodýlího nádobíčka po zavěšené avokádo: fungují afrodiziakální recepty?

13.02.2019 Čtení pro radost

Staří Egypťané to měli s okořeněním sexuálního života trochu složitější, za nejlepší afrodiziakum byl totiž považován krokodýlí penis. Ještě hůř to odnesli nosorožci, kvůli údajné magické síle jejich rozdrcených rohů je zástupy nevzrušivých vyznavačů tradiční čínské medicíny dohnaly až na pokraj vyhynutí. Na loupež do ZOO ale nemusíte, vztah si můžete zachránit i s pomocí dostupnějších surovin. Teď před Valentýnem je zaručených receptů na přírodní afrodiziaka všude plno, dnes se ale pokusíme o trochu realističtější pohled na věc. Autorka článku totiž nemá v oblibě ani Valentýn, ani ústřice.

 
Afrodiziaka, jak už název napovídá, byly pojmenovány podle řecké bohyně lásky Afrodíté. Mohou fungovat dvěma způsoby: namotivovat vaše myšlenky, nebo vaše tělo, tedy stimulovat prokrvení v místě sexuálních orgánů. Španělské mušky a další preparáty v barevných lahvičkách odložme stranou a raději se podívejme, co nám v této oblasti nabízí matka příroda.
 
Ústřice
 
Ústřicová teorie zní následovně: mořští mlži obsahují stejně jako mužské sperma přirozeně vysoký obsah zinku. Pokud tedy muž obstará velkou mísu měkkýšů, jeho šance na druhé nebo třetí kolo by měla jít nahoru. Některé aminokyseliny obsažené v ústřicích navíc zvyšují hladinu dopaminu – hormonu štěstí. Svou láskou k těmto měkkýšům se nejvíc proslavil známý svůdník Casanova, který si jich údajně dopřával k snídani až kolem padesáti kusů. Možná i díky němu se z ústřic stal symbol afrodiziak, i když jejich účinek na libido zatím nikdo nepotvrdil.
 
 
Čokoláda
 
I když se vás reklamy na bonboniéry snaží přesvědčit o opaku, žádný přímý důkaz o působení čokolády na vaši míru zamilovanosti objeven nebyl. Čokoláda obsahuje aminokyselinu duševní pohody tryptofan a hormon zamilovanosti enyletylamin, což samo o sobě zní celkem nadějně, nicméně hlavní problém tkví v dávkování. Euforické stavy navíc přirozeně navodí jen lidem, kterým chutná. A ani to nebývá sranda. Aby taková šedesátikilová dívka dosáhla vědecky měřitelné radosti, musela by spolykat skoro jedenáct kilo čokolády. Pravděpodobně by jí pak lezla i ušima – o tuhle celoživotní lásku přece nechcete přijít!
 
Chilli
 
Pro milovníky pálivého jídla máme dobrou zprávu, chilli papričky z toho vycházejí docela dobře! Na naše sexuální pudy sice útočí tak trochu nepřímo, ale s trochou té správné atmosféry s nimi pochodíte lépe než s ústřicemi. V chilli obsažený kapsaicin probouzí v těle reakci, která je dost podobná sexuálnímu vzrušení: zrychlený tep, pocení, návaly horka a růžolící se tváře. K tomu ještě spolu s adrenalinem do těla vypustí pár endorfinů a euforická nálada je na světě. Vždy však během dochucování pokrmů berte ohled na partnera – co je pro vás pošimrání na jazyku, může pro druhé znamenat až moc žhavé chvilky.
 
Avokádo
 
Avokádo se stalo symbolem sexu dávno předtím, než nakrájené na chlebu ovládlo instagramové účty. Jeho povzbudivým účinkům věřili už Aztékové, a to z poněkud prozaického důvodu. Avokádo roste na stromech v párech a dost připomíná mužská varlata. Pořád jsou ale výživná a bohatá na vitamín E, který vám dodá energii. A rozmačkávat je vidličkou je vlastně taky docela sexy.
 
 
Červené víno a alkohol vůbec
 
Jestli už se těšíte na další záminku, proč zařadit alkohol do svého jídelníčku zdravé a vyvážené stravy, tak vám ji poskytneme. Ale jen s tou správnou mírou. To, že nám alkohol pomáhá se uvolnit a ztrácet zábrany, určitě sami znáte. Člověk méně přemýšlí nejen nad následky svých činů, ale i nad jinak „smrtelně závažnými“ nedostatky své polovičky. A podobně jako chilli vám také alkohol rozproudí krevní oběh. Takže ano, trocha alkoholu může v tomto ohledu pomoci, ale pořád hodně záleží na tom, v jaké náladě jej konzumujete. Navíc když to přeženete, vyvrcholení se často nedočkáte. A to že si to nebudete pamatovat, je jen slabá útěcha.
 
Takže je to celé jen mediální masáž? Z velké části nejspíš ano, ale vliv potravin na konkrétní jedince je prostě hodně individuální záležitost. Velkou část práce udělá i známý placebo efekt. Když budete celý týden pojídat celer za účelem pozorování stavu vašeho libida, dost možná jej povzbudíte jen tím samotným zkoumáním sebe sama. A koneckonců, kdyby byly banány odpovědí na sexuální dysfunkce, těžko by je měly obchody tak často ve slevě. Ale všechny ty „ověřené“ životabudiče s chutí konzumujte dál, jsou to koneckonců často prostě jen zdravé potraviny, které by vám měly dodat energii a dobrou náladu. A od toho už je to kolikrát k rozvášnění jen kousek.
 
Autor: Simona Ondráková   Foto: Thinkstockphotos
 
 
 
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI