Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Noční útoky na ledničku? Zkuste to zdravě

21.01.2020 Čtení pro radost

Taky vás občas po večerech a nocích honí mlsná? Teď už se nemůžete vymlouvat na testování uzrálosti bramborového salátu, sváteční obžerství je naštěstí za námi. Jenže co teď se zaběhlými návyky? Ne každá noční loupežná výprava musí nezbytně končit katastrofou v podobě žaludečních křečí nebo nedejbože nedopnutím kalhot. Máme pro vás pár tipů, jak zvládnout noční přepadovku ledničky víceméně bez výčitek.

 
Nejlepší noční jídlo je žádné jídlo, protože v pozdních hodinách nám metabolismus jede v úsporném režimu, takže to, co nám jinak běžně projde, má uprostřed noci větší následky. Život by byl ale bez nějakého toho nedodržování pravidel maličko nuda, nemyslíte? 
 
Protože neexistuje nic jako zdravé obžerství, budete nejdřív muset trochu oblbnout vlastní mozek a přesvědčit ho, že už nepotřebuje o půlnoci vyjídat výpek z pekáče. Jestli jste si také někdy zkoušeli tzv. suchý měsíc bez kapky alkoholu, možná jste přišli na jednu věc: velkou částí závislostí jsou rituály. Upíjet brusinkový džus z vinné skleničky a ťukat si s lahváčem nealka tak přináší stejné pocity sounáležitosti jako dělat to stejné s alkoholem. Podobný trik můžete snadno aplikovat i na vaše uzobávání pod rouškou tmy. Tady je pár ověřených náhražek oblíbených pochutin:
 
 
Hranolky s tatarkou
 
Rituál namáčení smažených hranolků do ochucené majonézy napodobíte celkem snadno. Brambory nahraďte čerstvou zeleninou, tatarku jogurtovým či tvarohovým dipem. Pro lepší říz doporučujeme přidat lžičku hořčice! Odpůrci mléčných výrobků si stejně tak dobře vystačí s hummusem, který v lednici vydrží i několik dní. 
 
Kýbl zmrzliny
 
Výrobci zmrzlin moc dobře vědí o vaší slabé vůli, a proto své neodolatelně sladké zboží balí do tak velkých krabic. Ušetřete se toho a udělejte si radši vlastní bleskový sorbet. Krásně poslouží borůvky, co už rok čekají vzadu v mrazáku, nebo hnědnoucí banány v míse s ovocem. Rozmixujte, podle chuti doslaďte agávovým sirupem a vlijte do malých mističek, třeba do  silikonových forem na muffiny. Bude se vám to lépe preparovat ven a nepřejíte se. Náš tip: banán rozmixujte s kešu oříšky, zamrazte a při podávání zalijte trochou javorového sirupu a užívejte blaha!
 
 
Pytlík chipsů
 
Tohle už je větší oříšek a nebudeme lhát, ty zeleninové prostě nejsou pro každého. Jestli je pro vás řepa a celer no-go zóna, zkuste jiný, méně přesolený mor – krutonky! Stačí na chvíli zapéct v troubě kostičky staršího chleba a posypat špetkou sušeného česneku nebo jiného oblíbeného koření. Nesníte jich tolik, ale vaše touha po něčem křupavém bude uspokojena.
 
Tabulka čokolády
 
Tady to bude možná nejdřív krapet drsné, ale věříme, že po nějaké době podlehnete a nebudete chtít jinak. Místo té přeslazené mléčné se zkuste přeorientovat na opravdu kvalitní hořkou čokoládu. Nebudete schopni sníst víc než dva čtverečky a patru zalepenému čokoládou bude i tak učiněno zadost.
 
 
Slané oříšky
 
Nahraďte je nesolenými pistáciemi nebo jinými ořechy ve skořápce. Zabere vám více času se k nim probojovat, takže si je líp vychutnáte a budete mít pocit, že jste jich snědli víc, než když si do chřtánu bezmyšlenkovitě sypete hrsti arašídů. A prsty vás pravděpodobně začnou bolet dřív, než se jimi stihnete přecpat. 
 
Jednohubky
 
Nečekáme, že si v noci budete mazat veku a skládat šunku do tvaru divoké růže. I noční obžerství ale může mít úroveň. Dvě minutky přípravy pár kousků na malý talířek vás taky přinutí si výsledný produkt více užít. Zkuste třeba plátek hrušky s oblíbeným sýrem, okurku s ochuceným tvarohem či hummusem nebo kolečka banánu potřená neslazeným arašídovým máslem jako příjemnou tečku. A pečivo si nechte na snídani.
 
Kyselé bonbony
 
Pro milovníky všech těch kyselých žížalek, rybiček a hadů máme skvělou alternativu. Zkuste mrazem sušené maliny! Jasně, nejsou z nejlevnějších, ale po otevření zjistíte, že ten kelímek na posezení asi fakt nedáte. A ještě jsou bez cukru a nepřišly při sušení o žádné vitamíny a minerální látky. 
 
Text: Simona Ondráková Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI