Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Neumíte se postarat ani o kaktus? Máme pro vás několik pádných důvodů, proč se to naučit

07.11.2019 Čtení pro radost

Pořiďte si domů květiny. Ne ty řezané, ale pokojovky. Než se chytnete za hlavu s tím, že zvládnete utrápit i kaktus, máme pro vás jeden pádný důvod, proč se k občasné péči o kytky přemluvit. Rostliny v květináči dokážou zázračně vyčistit vzduch od škodlivin. Stačí vědět, které to jsou.

 
Asi znáte proces zvaný fotosyntéza. Jedná se o relativně složitou chemickou záležitost, při které zelené rostliny zjednodušeně řečeno mění přijatý oxid uhličitý na kyslík. Některé z nich jsou ale skoro kouzelné a s oxidem uhličitým umí absorbovat také chemikálie uvolňující se z nábytku, čalounění, kancelářské techniky i čisticích prostředků. Takové lahůdky, jako jsou formaldehyd, benzen, amoniak, trichlorethylen, xylen a spousta dalších. Nás by pomalu a nenápadně otravovaly, někteří zástupci z říše rostlin po nich ale doslova lační. Stačí, když si na každých 10 metrů prostoru pořídíte jednu z následujících zelených čističek, a můžete v klidu spát.
 
Starý dobrý zelenec
 
Pamatujete si tu rostlinu s dlouhými zelenými šlahouny, která kdysi zdobila snad každé školní okno? Oblíbená byla možná i proto, že je naprosto nenáročná a přežije, i když ji sem tam zapomenete zalít. Co přežije, ona se dokonce bude chtít neustále množit! Kdykoliv v průběhu roku vyžene šlahouny s oddenky, které stačí jen odstřihnout, nechat pár dní ve vodě zakořenit a zasadit do univerzálního substrátu. Velcí lenoši je můžou zasadit rovnou do zeminy, rostlinky se chytnou také. Alespoň v začátku je ale nezapomeňte zalévat. 
 
 
Exotická dracéna
 
Laik by řekl, že je to palma, ale palma to není. Dracény patří do skupiny agávovitých a v exotické domovině platí spíše za keře. Dracén existují desítky druhů, jedním z nejoblíbenějších je Dracaena marginata, útlý kmínek s košatější korunou dorůstající výšky cca 150 cm. Našinci si ji oblíbili proto, že do českých bytů přináší špetku exotiky a je velmi nenáročná na péči. Snese i občasné sucho, miluje světlo, ale ne přímé slunce, a nesnáší průvan. Kromě toho, že skvěle čistí vzduch, je také jedovatá. Dejte si tedy pozor, aby ji vaše děti nebo domácí mazlíčci neoždibovali. 
 
Elegantní lopatkovec
 
Širší podlouhlé lesklé listy a kompaktní tvar. Lopatkovec je na pohled krásný tak, že ho budete chtít mít pořád na očích. Snese ale i stinná místa, kouty a police, takže se hodí i do ložnic, chodeb a koupelen. Tam se mu bude dařit nejvíc, protože vyžaduje relativně vysokou vzdušnou vlhkost. Za trošku péče se odmění krásnými netradičními květy.
 
 
Popínavý šplhavec
 
Stačí pár měsíců a tahle domácí popínavka se vám rozroste a nádherně zazelená zdi. Líbit se jí bude na světlém vyvýšeném místě, ze kterého se bude moci rozrůstat do šířky. S pomocí háčků ji můžete nechat pnout kolem celého bytu, a proměnit tak svůj domov v zelenou džungli plnou středně velkých zelenožlutě žíhaných listů srdcového tvaru. 
 
Fíkus benjamin
 
Zmenšená verze klasického fíkusu už patří do klubu menších citlivek. Nemá rád stěhování z místa na místo, průvan ani sálání radiátorů. Jakmile mu ale najdete ideální místo, stává se z něj mazlík nenáročný na zálivku. Libovat si bude při občasném orosení a zalévat chce až ve chvíli, kdy horní vrstva substrátu úplně vyschne. Odmění se korunou plnou krásných drobných lístků svěže zelené barvy.
 
Text: Petra Matějková Foto: Gettyimages
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI