Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Naučte v tom prcky plavat

01.07.2019 Čtení pro radost

Ještě před pár lety jsme byli národem plavců, v poslední době patříme spíš do skupiny „koupačů“. Vliv na to, že podle odborných odhadů neumí plavat až 6 milionů Čechů, má rozvoj akvaparků s atrakcemi, nedávný několikaletý výpadek v povinné školní plavecké výuce, ale i obecně méně aktivní trávení volného času.

 
Smutnou stránkou českých statistik je, že se ročně utopí kolem 200 lidí. Překvapivě se nejedná o úplné neplavce, ti znají svoje limity a do hloubky nechodí. Utonutí se týká špatných plavců, co na dovolené u moře přecení síly, případně podpoří své sebevědomí alkoholem. 
 
Naučit se obstojně plavat není nic těžkého. Chce to začít co nejdřív a pak být s vodou v kontaktu častěji než v létě.
 
Kdy se pustit do učení
 
Čím dříve, tím lépe. Novorozená miminka jsou na vodu zvyklá – strávila v ní devět měsíců svého prenatálního života. Čím dříve po porodu začnete s kojeneckým plaváním, tím větší službu svému prďolovi prokážete. Samozřejmě to neznamená, že hned po skončení šestinedělí byste měli stát na kraji bazénu. Miminkovské plavání je o radosti z kontaktu s vodou a rodičem. S dětmi si budete v teplém malém bazénku zatím jen hrát a láskyplně se mazlit, na první tempa dojde až o pár let později.
 
 
Jak začít
 
Najděte si ve svém okolí jakýkoliv klub dětského plavání anebo se do učení pusťte sami. Není to nic složitého, jen je zásadní, aby s dítětem chodil „plavat“ ten rodič (nebo jiný blízký dospělák), který vodu miluje a nebojí se jí. Dítě jakékoliv obavy vycítí a zbytečně si pak buduje bloky. V této fázi nejde ani tak o učení se plaveckých stylů, jako o seznamování se s vodou, poznávání svých hranic a především hru.
 
Zapomeňte na dril
 
Do vody se choďte bavit, a to alespoň jednou týdně. S nejmenšími dětmi si na břehu rybníka stavte hráze a nechte prďoly běhat s kelímkem pro vodu. Jakmile se odváží do mělké vody, dělejte s nimi blbiny. Skákejte, tančete, houpejte je, nechte je lehnout si na hladinu a vozte je. Zásadní je, aby se dítě ve vodě cítilo bezpečně. Nespěchejte na něj, netlačte ho do ničeho, co se mu zatím nechce dělat, a plně se podřiďte jeho tempu. Až pak je čas na potápění, hry typu „spadla lžička“ a učení základů plavání (resp. v první řadě šlapání vody).
 
Kruh raději odložte
 
Nejlepší pomůckou pro učení plavání je bezpečná rodičovská náruč. Jestli ale zatoužíte po použití čehokoliv dalšího, vynechte nafukovací kruh. Patří mezi jedny z nejnebezpečnějších plaveckých pomůcek (hrozí převržení nebo propadnutí dítěte) a zároveň učí děti špatným návykům. V kruhu totiž stojí vzpřímeně a nepřirozeně. Mnohem lepší jsou nafukovací rukávky, které ale odborníci doporučují postupně ufukovat, žížaly nebo pásy z pěnové hmoty nastavitelné podle váhy dítěte.
 
 
Jaký styl učit jako první
 
Až do osmých narozenin není potřeba žádný plavecký styl řešit. Jako rodič odvedete největší kus práce, když dítě naučíte nebát se vody, potápět se a splývat. Výuku techniky nechte na odbornících v kurzech plavání. Pokud nejste plavecký lektor, nejspíš byste svého potomka naučili i chyby. 
 
Text: Petra Matějková Foto: Getty Images
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI