Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Mluvte s dětmi o digitálním stresu. Nikdo nejsme imunní

08.05.2019 Čtení pro radost

Dnešní děti a teenageři jsou se svými kamarády neustále ve spojení skrz internet a chytré telefony. Pro adolescenty je komunikace klíčovým nástrojem socializace. Ale co když jim online svět začne kazit skutečný život? Co je to digitální stres a jak s ním zatočit?

 
Ať se vám to líbí, nebo ne, chytrá zařízení jsou nedílnou součástí životů našich dětí. Poskytují mnoho různých příležitostí pro výuku jazyků, pomáhají zábavnou formou s matematikou a fyzikou nebo třeba zeměpisem. Pro nás představují digitální chůvu a často také zdroj klidu na řízení auta, přípravu večeře i práci. Důvody, proč dětem vkládáme do rukou tablety nebo smartphony, jsou pochopitelné. Jenže jako každá zkratka, i tahle digitalizace našich životů má svou stinnou stránku.   
 
Život není onlinovka! 
 
Sociální média představují nebezpečí pro dospělého, co teprve pak pro dítě. Dokonalé fotky dokonalých lidí, kteří žijí dokonalé životy a všechno se jim daří, vás možná neoblafnou. Vaše děti ale mohou uvrhnout do deprese nebo poruchy příjmu potravy, ani nemrknete. Zdaleka však nejde jen o sociální sítě. Digitální stres může vašemu dítěti způsobit YouTube, e-mail, online hry nebo různá diskuzní fóra. Stejně jako vám. Psycholožka Zuzana Pavelcová, která se problematikou dlouhodobě zabývá, upozorňuje na nebezpečí, která svět jedniček a nul pro děti představuje. „Domnívají se, že život bude jako dokonalá fantasy hra, že odměna a uspokojení přijdou hned, stejně jako když na webu shlédnou všechny díly seriálu najednou.“  
 
 
Není stres jako stres
 
Čas, který děti tráví na chytrých zařízeních, netrápí zdaleka už jen rodiče, na poplach začínají bít i vědci a lékaři. Stále více mluví o digitálním stresu nebo syndromu FOMU (Fear of missing out), strachu, že vám na sociálních médiích něco uteče, který trápí stále více lidí. Zatímco dospělí mohou pod vlivem digitálního stresu odpovídat na e-maily ve tři ráno a zahrnovat kolegy tunami informací, nebezpečí, které představuje pro děti, je ještě větší. Studie, které k tématu doposud vznikly, ukázaly, že neustálý pobyt v online světě způsobuje nejrůznější problémy v dětském vývoji. Patří mezi ně: 
 
  • poruchy spánku a nespavost,
  • pomalejší vývoj v oblasti sociálních a životních dovedností,
  • problémy s fyzickým vývojem (nedostatek pohybu, nadváha, poruchy příjmu potravy),
  • poškození rodinných a dalších mezilidských vztahů,
  • problémy se sebedůvěrou,
  • úzkosti, deprese, vztek, panické ataky.
A aby toho nebylo málo, podle výzkumníků Emily Weinsteinové a Roberta Selmana se děti pod vlivem digitálního stresu mohou dopouštět osobních útoků a posílat třeba nenávistné zprávy nebo veřejně sdílet zesměšňující nebo ponižující fotky. Nebo jsou naopak náchylné k tomu svoje nahé fotky posílat cizím lidem na internetu nebo se pokoušet dostat do cizích e-mailů nebo profilů. Zkrátka se v extrémních případech mohou dostat do slušného maléru. 
 
Prevence, prevence, prevence
 
Pokud budete s dětmi mluvit o stresorech, kterými se mohou mobilní telefony, sociální média a další online interakce stát, výrazně tím zvýšíte šance na to, aby jim tyhle dnes nepostradatelné komunikační metody sloužily. Ne aby je ničily. 
 
U malých dětí striktně omezujte čas, který tráví online, a jděte jim příkladem. Pokud si děláte selfíčka s batoletem, které pak umisťujete na sociální sítě, sdělujete jeho batolecímu mozku, že posílat svoje fotografie někam do světa je normální. Starším dětem nabídněte aktivity, které je „uzemní“ v offline světě. Sporty, hru na hudební nástroje, výtvarné činnosti, zkrátka cokoli, co je udrží přítomné v realitě. Než vstoupí do světa sociálních médií, vysvětlete jim, co je a není vhodné sdílet a že ne vše, co na „sockách“ uvidí, mohou brát jako odraz skutečné reality. Proberte s nimi také rizika internetové bezpečnosti, naučte je vyhýbat se soukromým konverzacím s lidmi, které osobně neznají, a seznamte je s tématem online šikany. Buďte otevření a ujistěte je, že pokud udělají chybu, jste tu pro ně, abyste jim pomohli najít cestu ven nebo pomohli najít odborníka, který s nimi problém bude řešit. 
 
Text: Natálie Veselá Foto: Thinkstockphoto
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI