Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Manuál na život s kočkou

14.10.2019 Čtení pro radost

Sousedka už zase na Facebooku nabízí koťátka a vy uvažujete o tom, že si konečně jednoho miniaturního chlupáčka vezmete? Fandíme vám, kočky jsou skvělé, jen upozorňujeme: takhle miniaturní a roztomilá bude jen chvilku. Až povyroste, zatoužíte možná po návodu na soužití. Tak tady ho máte.

 
Hlavní součástky kočky
 
a/ Řídicí centrum. Vznikají v něm sofistikované plány na opanování lidstva a kuchyňské linky. Jeho algoritmy jsou pro člověka nepochopitelné, takže se o to ani nesnažte. Řídicí centrum ale můžete bez obav drbat. Hlavně mezi ušima.
b/ Centrum zvuku. Ozubené. Dlouhodobí chovatelé (dále jen: sluhové) se naučí rozpoznávat mezi signály chrrch („Ani se nepřibližuj.“), vrrrrm („Mám tě ráda. Možná.“), tk-tk („Hele, pták!“) a mňamňamňauuuuu (viz níže).
c/ Součástka pro údržbu. Určená k láskyplnému olizování vlastních zadních partií a vašeho obličeje. Ano, v tomto pořadí.
d/ Svítící kontrolky. Slouží k vyčítavým pohledům a strašení kolemjdoucích při úplňku.
e/ Tlapky opatřené vysouvacími drápky.
f/ No-go zóna. Nachází se ve spodní části kočky. Nedotýkejte se jí, jinak se aktivují b a e.
g/ Ocásek. Slouží ke komunikaci vnitřních pochodů navenek. Například: „Nesahej mi na no-go zónu.“ „To je dost, že jsi doma.“ „Hele, pták!“ 
 
 
Návod k použití
 
1/
Odstartuje ho sama kočka s pomocí zvukového signálu mňamňamňauuuuuu. Pozorně projděte všemi následujícími kroky, jinak se bude zvyšovat hlasitost, frekvence a intenzita signálu, dokud se kočka nevybije.
 
2/
Doplňte granule do misky k tomu určené. Nechte kočku, aby si je prohlédla a kontrolkami vám oznámila, že jste se asi zbláznili.
 
3/
Do misky k tomu určené vyprázdněte kapsičku s krmením. Kočku nechte, aby ho podle potřeby zpracovala a následně pokračovala ve zvukovém signálu.
 
4/
Pusťte vodu z kohoutku. Sledujte, jak si ji kočka přijde zblízka prohlédnout, otestuje ji tlapkou a odkráčí.
 
5/
Proud kohoutkové vody vykonal svoje a vy musíte vykonat potřebu. Bezprostředně poté, co zabouchnete dveře do koupelny, se však zvukový signál kočky začne stupňovat. Aktivují se drápky. Neprodleně otevřete dveře.
 
6/
Kočka stojí před dveřmi a o vstup do koupelny nejeví zájem. Zvukový signál nabývá na intenzitě.
 
7/
Vystřídejte několik hraček, her a způsobů mazlení. Kočka je pravděpodobně bude ignorovat a vyčítavým tónem vás upozorní, že vůbec nevíte, co chce.
 
8/
Dlouze se kočce omluvte za to, že opravdu nevíte, co chce, nejste dostatečně zábavní, nikdy nejste doma, nenosíte domů živé myši a upřímně ani nevíte, kde byste je sehnali, zapomněli jste koupit ty dobré kapsičky a FAKT UŽ NEVÍTE, CO MÁTE DĚLAT, ABY PŘESTALA MŇOUKAT.
 
9/
Uvědomte si, že už dvacet minut mluvíte s kočkou.
 
10/
Uvědomte si, že netušíte, kde kočka je. Nejspíš někde usnula. Zkontrolujte běžná místa výskytu, ale buďte potichu, aby se neprobudila a neaktivovalo se zvukové centrum. Pokud se tak stane, opakujte postup od bodu 1.
 
 
Místa výskytu kočky
 
Kočka se obvykle pohybuje na této ose:
 
  • Konferenční stolek
  • Kuchyňská linka
  • Klávesnice počítače
  • Tiskárna
  • Důležitá lejstra, co jste si zrovna vytiskli
  • Nějaká krabice
  • Váš obličej, když spíte
  • Nejtemnější místo v bytě
  • Nejvyšší místo v bytě
  • Skulinka mezi rošty v posteli
  • Cokoli, co není její odpočívadlo nebo pelíšek
  • Píseček
 
Poznámka: Každý model kočky má v základní sadě schopnost se vyprázdnit na písečku. Pokud to udělá jinde, závada není v kočce, ale ve vás. Nejspíš jste píseček neudrželi v dokonale hygienickém stavu, kočku jste naštvali nebo jste selhali v jednom z bodů 1–10. Opakujte postup od bodu 1.
 
Text: Marie Barvínková Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI