Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Klíčení. Vyrobte si zdravou bombu plnou enzymů

05.03.2019 Čtení pro radost

Za tuhle zdravou bombu vám tělo poděkuje. Zvlášť nyní, kdy čelí velkým teplotním výkyvům. Klíčení semínek se vám doma navíc postará o zábavu – čtyřdenní procedura je totiž docela napínavá. A vaše děti budou mít další zábavu, která bude fungovat i bez mobilního signálu. Podívejte se s námi výhonkům na klíček a jednoduše si je připravte doma. Ukážeme vám, jak na to!

 
Jsou klíčky vůbec dobré?
 
Chuť je samozřejmě relativní pojem, ale všechno je to o způsobu přípravy. Pokud si chcete připravit syrové maso, ve většině případů to taky nebude žádné gastroporno. To samé platí o zeleninovém salátu bez bylinek a tuků, stejně jako o zázračných klíčcích. Klíč je zkrátka v dochucení. Můžete vyzkoušet třeba asijskou variantu a klíčky tepelně upravit, pokud vám tedy nevadí, že tak přijdete o vše zdravé, co vám tahle potravina nabízí. Rychle osmahnuté výhonky fazolí mungo chutnají jako oříšky a stejně tak i křupou. 
 
A čím je dokonale ochutit?
 
Věřte, nebo ne, základem je tuk. Nositel chuti a také rozpouštědlo spousty vitamínů. Já osobně používám lněný olej pro jeho výraznou chuť. Ke klíčkům stačí přidat také tučnější semínka (třeba dýňová), oříšky a olivy. V nejlepším případě zkombinujte obojí, ať se vám ingredience chuťově propojí.  
 
Další zásadní ingrediencí je samozřejmě sůl. Klíčky vám skvěle dochutí i sušená rajčata. A vedle na talířek můžete kápnout tamari – živou přírodní japonskou sojovku plnou enzymů, která se skvěle doplňuje s olejem. Nakonec svačinku zakápněte citronovou šťávou, ať se vám ty tuky dobře štěpí. 
 
A tohle mám jíst každý den?
 
Překvapí vás, jak je klíčení pestré a různorodé, můžete jej totiž probudit v různých potravinách. Pokud nevíte, jak výhonky připravit, posypte si jimi třeba chleba s tvarohem. Klíčky jsou v podstatě „předpažitkové“ jídlo, jejich výhodou ale je, že vám po nich netáhne z úst. 
 
Nejvhodnějším obdobím na domácí klíčení je konec zimy. Na čerstvou lokální zeleninu si budete muset ještě pár měsíců počkat, tak proč si nevypěstovat něco doma v teple a jen tak v mističce? A kdybyste se po nějaké době výhonky přejedli, přidejte si k nim třeba trochu zátaru – koření z blízkého východu, jehož základem je tymián a sezam.
 
A co je na tom vlastně tak zdravého?
 
Semínko je vlastně malá kytka, zkoncentrovaná do jediného bodu. Je v něm všechno, z čeho vznikne nový život. Tu zamčenou kouzelnou pilulku uvnitř semínka musíme aktivovat a přesvědčit, že je čas vystřelit všechny ty dobroty ven. Divili byste se, kolik vitamínů, enzymů a minerálů vám pak může dát. Ze zásobních látek se začnou tvořit bílkovinné enzymy, vitamíny (především všechny B, ale i E, K a C), betakaroten a také látky chránící semínko před predátory.
 
Dost! Já už chci klíčit.
 
Můžete experimentovat s mokrou látkou překrývající semínka, já ale doporučuji pořízení sady misek na klíčení. Stojí pár stovek a celý proces krásně urychlí. Klíčení jde lépe v chladnější místnosti, nemusíte se pak bát, že vám semínka zplesniví. Na začátku je dokonce přikrývám, aby klíčila ve tmě. Pokud chcete docílit „zeleného pažitu“, můžete jim dopřát trochu světla a semínka se tak promění v kytky. Světlem neregulujete pouze jejich podobu, ale i chuť. Méně zelené klíčky jsou nepatrně sladší.
 
Jaká semínka tedy klíčí?
 
Důležité je, abyste sehnali absolutně neošetřenou potravinu. Já vždy uspěji v Country Life (mungo, čočka, cizrna a další). Mým favoritem jsou fazole mungo – spousta jídla s vynikající chutí, navíc roste opravdu zběsile! Mám rád ale i pikantní klíčící směs od Alnatury. Obsahuje zelenou čočku tečkovanou a semeno řeřichy. Podobně skvělá je také směs z moravsko-rakouského Sonnnentoru. Směs čočky, žluté hořčice a pískavice je nádherně ostrou lahůdkou. A nebo si někde sežeňte jen tu hořčici. Je to paráda. Zdravé totiž neznamená automaticky mdlé.
 

Zábavné klíčení krůček po krůčku

Potřebujete: nádobu na vodu, sadu klíčících misek, semínka, něco na zakrytí a nádobky na namáčení.
 

0. den

 
Nechte odstát vodu
 
Potřebujete se totiž zbavit chlóru, který nedělá semínkům dobrotu. To vlastně musíte během vaší rostlinářské mise dělat každý den. Večer si nalijte vodu do lahve a ráno máte hotovou zálivku.
 
 
 
Namočte a aktivujte semena
 
Semínkům musíte na začátek uštědřit pořádný šok a stisknout tak jejich startovací tlačítko. Několik hodin je nechte namočené v odstáté vodě. Semínka si nejdřív nasypte do klíčící misky, aby zhruba volně pokryla dno (mrkněte na fotku – strašně to pak nabobtná!),pak je přesypte do hrníčku a zalijte vodou. Nechejte je ve vodě nastartovat přes noc, prý ale stačí i kratší doba. Zakryjte.
 
 

1. den

 
Vložte do misek a propláchněte
 
Lehce oslizlý nastartovaný poklad vložte do misky. Moje klíčící misky mají jakési ventilky, dole zásobní misku na vodu, nahoře víko a na dně misek drážky, aby semínka neležela přímo ve vodě, vlhkost však zůstane maximální. Zkuste sehnat podobné, design doporučuji. Když to tam vysypete a misky poskládáte na sebe, do horní misky nalijte odstátou vodu, hladina budenad ventilem. Tím voda postupně proteče přes všechny misky, ale nikde nezůstane stát. Misky uzavřete (zakrývám je ještě utěrkou, aby se nevytvořil chlorofyl.)
 
 

2. den

 
Propláchněte ještě jednou a radujte se
 
Už vidíte první nastartované klíčky. Pokračujte v postupu, ráno a večer nalijete vodu shora a usazenou vodu zase vylijte. To vše stále dokola každý den, dokud nedostanete chuť ke sklízení.
 
 

3. den

 
Propláchněte zas a znovu
 
Třetí den už jsu výhonky zralé ke konzumaci, nicméně čas a trpělivost ještě chutnější klíčky přináší.
 
 
 

4. den

 
Hotovo, sklízíme
 
Čtvrtý den můžete sklízet. Jestli stejně jako já nechcete, aby to přerostlo a nesníte všechno najednou, odložte si mističku s klíčky do ledničky. Zastaví se tím proces růstu a nad lahodnou enzymovou bombou můžete tak hodovat i několik dní. To je klíč ke zdraví!
 
 
 
Text a foto: Jan Strmiska
 
 
 
 
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI