Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Když vám partner (ne)voní…

08.07.2019 Čtení pro radost

I když je lidský čich vyvinutý mnohem méně než zvířecí, dokáže náš nos odlišit až bilion pa-chů. Pomocí čichových buněk zjišťujeme, jestli jídlo, do kterého se chystáme pustit, není zkažené. Pro novorozence je životně důležitá vůně matky, proto jsou také dvorce na prsních bradavkách vybaveny pachovými žlázami. A podle vůně si vybíráme nejen novou voňavku, ale i životního partnera.

 
Tajemství je v genech
 
To, co způsobí, jestli s protějškem navážeme bližší vztah, je prachobyčejná chemie, konkrétně feromony, které každý z nás vylučuje. Příroda je mocná čarodějka a chce, aby se lidský druh rozmnožoval. A také ví, že šanci zplodit zdravé a odolné potomky máte jen s někým, kdo má opačnou (nepříbuzenskou) genetickou výbavu než vy. Celý proces „vonění si“ je nevědomý. Feromony ovlivňují neurobiologické procesy v těle a vyvolávají v mozku chemickou reakci. Pokud je správná, vznikne sexuální přitažlivost a zamilovanost. 
 
 
Vliv menstruačního cyklu
 
K zajímavému postřehu došli vědci, kteří detailně zkoumali ženský menstruační cyklus a jeho vliv na ženské chování. Zjistili, že v době, kdy má žena ovulaci, tedy období, ve kterém je největší pravděpodobnost, že otěhotní, vylučuje největší množství feromonů, aby byla pro potenciální partnery co nejpřitažlivější. Zároveň má v tomto období tendence vybírat si partnery, které působí mužněji, ale jsou promiskuitnější.
 
 
Zrádná hormonální antikoncepce a voňavky
 
Zdá se, že výběr ideálního partnera by mohl být jednoduchý jak facka. Jenže my někdy házíme přírodě klacky pod nohy. Třeba používáním voňavek a deodorantů, voňavých krémů a koupelí. Svou vůní přebijí přirozenou vůni těla a podvědomý výběr partnera podle čichu je tentam. 
 
A nebo hormonální antikoncepce. Na téma jejího vlivu na výběr partnera už se provedla celá řada výzkumů, které shodně potvrdily jednu skutečnost: „Ukazuje se, že antikoncepční pilulky ženám mění preference ve prospěch mužů s podobnějším genetickým systémem. Podobnost u dvojic pak může vést nejen k problémům s plodností, ale i problémům ve vztahu,“ tvrdí šéf odborného týmu liverpoolských vědců, doktor Craig Roberts. Relativně často se stává, že ve chvíli, kdy se pár rozhodne počít potomka a žena vysadí hormonální antikoncepci, partner jí přestane z ničeho nic vonět. Důvod je nasnadě, jen je otázka, jestli se dokážeme pilulek tak jednoduše vzdát.
 
Autor: Petra Matějková Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI