Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Když modrá není dobrá. Víte, že ze špatného světla můžete onemocnět?

05.12.2018 Čtení pro radost

Pouštíte si před spaním televizi nebo počítač, protože jinak neusnete? Výzkumy o modrém světle ukazují, že si kvůli naší závislosti na všem, co svítí a bliká, zaděláváme na problémy se spánkem. A dlouhodobě špatné spaní vede ke zdravotním potížím. Zdá se tedy, že nazrál čas, abychom se kromě hygieny duševní začali zabývat očistou světelnou.

 
 


Možná si říkáte, že vás jen zbytečně strašíme. Pravda je však taková, že přístroje, které svítí jako parta šmoulů, na světě zas tak dlouho nejsou a jejich dopad na naše zdraví se ještě nestihl projevit v plné síle. Ještě před rokem 2000 měl každý „slušný“ člověk mobil se zeleným displejem a internet byl v plenkách. Naše oči tak nebyly zdaleka v takovém zápřahu jako dnes. 
 
Takže modrá není dobrá?
 
Modré světlo jako takové (přesněji modrá spektrální složka) tu s námi bylo vždy a ve své přirozené podobě škodlivé není. Donedávna jsme se s ním však potkávali jenom přes den, protože večer se svítilo svíčkami a petrolejem, a když se narodila stará dobrá žárovka, modře rozhodně nezářila. Naše oko má dva druhy receptorů. Jedny nám zprostředkovávají samotné vidění a nově byly objeveny tzv. gangliové buňky. A ty jsou nejvíc citlivé právě na modrou spektrální složku. Proč právě na ni? Protože právě tahle složka během dne nejvíce mění a slouží našim očím k seřízení vnitřních hodin. Díky modré zkrátka naše tělo ví, jestli je noc, nebo den. Když se modrému světlu vystavujeme celé dny, gangliové buňky spálíme a my se ocitneme v pekle nekonečného jetlagu. 
 
Večery při svíčkách
 
Základní pravidla světelné hygieny jsou v zásadě dvě, takže žádná velká věda. 
 
1. Tři hodiny předtím, než jdete na kutě, už byste měli používat u svých přístrojů filtr modrého světla. Většina novějších mobilů má tuto funkci v základní výbavě a do počítače si můžete stáhnout program, který filtruje modré světlo po setmění a podle toho, kdy chcete vstávat (obrazovka se vám začne sama zabarvovat od světlé k tmavě oranžové). U televize vám bohužel nezbude nic jiného než si pořídit speciální brýle filtrující modré světlo. Anebo ji prostě vypněte a přečtěte si pěknou knížku. Stejně o moc nepřijdete. 
 
2. Přibližně hodinu a půl před ulehnutím by měla probíhat tzv. příprava na spánek. Tady už platí přísný zákaz nefiltrovaného modrého světla! V opačném případě se ve vašem těle nebude vytvářet melatonin, často označovaný jako spánkový hormon, správně je to spíše ale hormon tmy. Když jej nemáte, vaše tělo žije v domněnce, že je pořád den. Takže se vám nechce spát, a i když už zaberete, spánek nebude probíhat v tzv. subjektivní noci. Budete se často budit a léčebné a opravné procesy nebudou probíhat tak, jak by měly. Protože zatímco spíme, naše tělo se regeneruje, léčí a v hlavě urovnává myšlenky a prožitky uplynulého dne. I proto se říká „ráno moudřejší večera“.
 
Šlofíček u televize se nepočítá
 
Jak je tedy možné, že u filmu usneme? Protože na naše usnutí má kromě hladiny melatoninu vliv ještě jeden faktor, a to homeostatický tlak na spánek neboli únava. Někdy prostě únava vítězí a vy usnete bez ohledu na to, že máte melatonin na nule. Jestli ale usnete u televize nebo notebooku, modré světlo k vám stále proniká i přes zavřená víčka. I proto se pak ráno cítíte, jako by vás někdo přetáhnul po hlavě lopatou.
 
 
Jeďte na oranžovou
 
Nejde ale jenom o televizi a mobily, po deváté byste si měli dát pozor i na zdroje světla u vás doma. Můžete si všude pozapínat filtry obrazovky a pak se před spaním odrovnat ostrým světlem v koupelně při čištění zubů. Prodávají se i LED žárovky, které modrou spektrální složku neobsahují. Svítí do oranžova tlumeným teplým světlem, které vám zpočátku může připadat podivné, jde však jen o zvyk. Na poučky našich maminek „rozsviť si na to, zkazíš si oči“ tak rovnou zapomeňte, je to přesně naopak. 
 
Zkuste se před spaním věnovat jiným věcem než zírání do monitoru mobilu či počítače. Během přípravy na spánek už byste měli dát svému mozku trochu oraz. Nestačí tedy, když si zapnete na mobilu či tabletu filtr a budete dál sjíždět nekonečný facebookový feed nebo si číst zprávy. Takhle správná relaxace vážně nevypadá. Mnohem lepší bude nenáročná knížka a hrnek bylinkového čaje. Jak pravila královna Koloběžka I.: Nejsladší na světě je spánek! 
 
Text: Simona Ondráková, foto: Profimedia
 

 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI