Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Jak uklízely naše babičky před vynálezem sava

28.08.2018 Čtení pro radost

Jakkoli se nás regály v drogeriích snaží přesvědčit o opaku, každá místnost nepotřebuje na úklid speciální sprej a vaše úklidové prostředky se nemusí skládat ze zástupu magických lahviček. Vlastně nemusíte kupovat vůbec nic, všechno potřebné už máte totiž pravděpodobně doma v kuchyni. Proto vám dnes přinášíme pár tipů na přírodní úklidové pomocníky.

 
 


Vaše motivace může být jakákoliv, možná chcete ušetřit peněženku nebo životní prostředí, možná jen chcete vzdát hold svojí babičce, která měla doma vždycky vypíděno, i když měla v koupelně jen mýdlo s jelenem. Vychytávek existuje spousta, ale naprostou většinu věcí vyřešíte kouzelnou čtveřicí ocet, jedlá soda, citron a sůl.
 

Ocet

Co umí: dezinfikuje, odstraňuje pachy, váže tuky
Jak jej používat: samotný nebo v poměru 2 : 1 s vodou (octa víc)
 
Jestli vám doma láhev octa vydrží na několik let, vězte, že jste doteď netušili, jakého superhrdinu necháváte ležet ladem. Ocet má totiž hned několik zázračných schopností. Velmi dobře nasává všechny nepříjemné zápachy. Zkuste s ním vydrhnout plastové krabičky na jídlo, ze kterých pořád nemůžete dostat aroma předešlých obědů. Stejně tak můžete octovou vodou vykartáčovat koberce, vdechnete jim nový a svěžejší život. Dále vám ocet pomůže s vodním kamenem, vlijte jej přes noc do rychlovarné konvice a ráno párkrát provařte vodu a konev bude jako nová. Podobně vám obnoví dveře od sprchy. A jestli zrovna neměli v sámošce biocitrony, krátká koupel v octové vodě vás zbaví chemické chuti postřiku. Octová lázeň pro ovoce by měla být v poměru 3 : 1 ve prospěch vody. 
 

Sůl

Co umí: nasává mastnotu a něžně drhne
Jak ji používat: samotnou nebo v kombinaci s rozpůleným citronem
 
Ze soli si uděláte skvělý peeling nejen pro svoji pokožku, ale i pro zašlé věci u vás doma. Posolená půlka citronu vás zbaví skvrn od kávy a čaje ve vašem milovaném hrníčku, stejně tak s ní bezpečně a bez škrábanců vydrhnete šmouhaté skleničky. Jestli už nějaký ten pátek odkládáte drhnutí trouby nebo vám ji poprskala nedělní kachna, vezměte si na pomoc slánku. Nejdřív troubu rozehřejte, připálená místa posolte a počkejte, až trouba vychladne. Pak už stačí jen vzít kartáček, a trouba bude zase ve formě. Sůl stejně dobře nasákne mastnotu z hrnců a pánví. Odstraníte s ní i mastné fleky na dřevěném stole či prkýnku. Posypte, nechte hodinku působit a setřete. Když chcete znásobit čisticí sílu, použijte místo hadříku rozpůlený citron. Zažloutlou vanu zachrání sůl smíchaná s trochou octa, kašičkou potřete a po půlhodině vydrhněte do běla.
 
 

Citron

Co umí: dezinfikuje, čistí a bělí
Jak jej používat: rozpůlený nebo jen šťávu či kůru
 
Kyselina citronová funguje jako antibakteriální prostředek a podobně jako ocet zatočí s vodním kamenem, zkuste s ním třeba vypucovat dlaždičky nebo zaneřáděnou varnou desku. S nastrouhanou kůrou osvěžíte už ne tak zcela svěží odpad, nasypte dovnitř a zalejte vroucí vodou. Plátek citronu odstraní nepříjemný zápach v myčce, stačí jej dát do přihrádky. Nakrájený citron vám pomůže se zašlou záclonou, napusťte vanu teplé vody a nechte společně louhovat do druhého dne, potom přeperte a kochejte se obnovenou bělostí. Stejně zabírá citron na skvrny, místo pokapejte a dejte vyprat, popř. ty vytrvalejší můžete ještě nechat vyšisovat na sluníčku. 
 

Jedlá soda / prášek do pečiva

Co umí: pohlcuje pachy a čistí 
Jak je používat: samostatně nebo smíchat s trochou vody na pastu
 
Jedlá soda je další nasávač zápachu. Jestli se vám taky obrací žaludek z pachu lednice, nechte někde v rohu skleničku s trochou sody. Jen ji nezapomeňte čas od času vyměnit, nic netrvá věčně. Taky ji můžete vsypat do koberce a po hodině vysát. To oceníte hlavně u koberců, které by se vám jinak těžko tahaly a vyklepávaly venku. Když prášek smícháte s trochou vody a vytvoříte pastu, můžete s ní efektivně drhnout, na co vám jen přijde pomyšlení. Výborně funguje třeba na spáry na dlaždičkách, na pomoc už pak vezměte ještě starý kartáček. Soda vám pomůže i s bělením prádla, stačí přisypat ji ke klasickému pracímu prostředku. A až budete čistit rychlovarnou konev octem, vsypte do odpadu pytlík sody a zalijte horkou vodou s trochou octa. Krtek se může jít zahrabat.
 
Text: Simona Ondráková, foto: Thinkstockphotos
 
 


Bez nepořádku

Někdy to jde i bez starostí - Kouzelné fixy Crayola kreslí jenom tam, kam mají - na papír. Na oblečení nebo nábytku nenajdete ani puntík.

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI