Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Jak rozvíjet motoriku dítěte

21.08.2018 Čtení pro radost

Někdo je od přírody tak trochu nešika, jiný už v první třídě exceluje v hodinářském kroužku a po večerech piluje choreografii Labutího jezera. Svět není fér, ale i malému slůněti v porcelánu můžete pomoci s koordinací pohybů nebo zlepšit obratnost. Jak? Trénujte spolu rozvoj hrubé a jemné motoriky. Dali jsme pro vás do kupy pár tipů, jak trénink hrou přizpůsobit věku dítěte.

 
 


Když dnešní velcí byli malí, odhodili po vyučování aktovky do kouta, ti svědomitější ještě narychlo spíchli domácí úkoly a upalovali ven. Hráli na schovku, skákali panáka nebo gumu, čutali si s míčem a dělali veletoče na klepadle koberců. Tělocvik měli de facto každý den. Odpoledne dnešních dětí vypadají obvykle jinak. Nejsou však horší ani línější než my. Jen žijí v jiné době. Na rozdíl od nás mohou volit z většího počtu aktivit, mezi kterými jsou bohatě zastoupeny počítačové hry. Těmi, kdo všechny ty hry vymysleli, jsou dospělí, a není proto fér dětem vyvalování u počítače vyčítat. Naším úkolem je nabídnout jim zajímavější zábavu, která jim třeba pomůže v rozvoji obratnosti. 

Hladká, hrubá, polohrubá?

Na rozdíl od mouky se motorika se dělí jen na hrubou (tzn. koordinace celého těla) a jemnou (ta obnáší práci našich rukou). Podle uznávaných vývojových psycholožek Allen a Marotz úroveň jejího rozvoje závisí na zralosti dětského mozku, množství svalových vláken, zdravém nervovém systému a také na tom, jak často ji děti procvičují. Každý věk si ale žádá svoje hry. 

Od 3 let

Třetí svíčka na dortu je znamením, že můžete začít s tréninkem koordinace pohybu. Kutálejte si s míčem, tleskejte do písničky nebo naučte potomka holubičku! Doma dítě zabavíte prstovými barvičkami. Sebe ostatně taky, až budete hodinu pucovat koberec. Malé prstíky taky hezky procvičí modelování z plastelíny. 

Od 4 let

V tomto věku už si dítě užije návštěvu na dětském hřišti, a ne jen na pískovišti. Hodinka dvě tělocviku na prolézačkách, houpačce a kolotoči jeho obratnosti jedině prospějí i za cenu odřeného kolene. Ve jménu cvičení jemné motoriky seznamte dítě s nůžkami, navlékejte korálky a malujte na větší plochy. Odrolujte tedy pořádný kus balicího papíru nebo rovnou vyrazte do parku a křídami projasněte šeď betonových cestiček!

Od 5 let

Nejvyšší čas slavnostně propíchnout nafukovací kruh nebo křidélka! Nejdřív tedy dítě naučte plavat. Nastává taky vhodná doba k prvním kolektivním hrám. Doma hrají prim pastelky. Zkuste se v kreslení zaměřit na vázané prvky. Malujte s dítětem osmičky, zuby (třeba pořádného krokodýla), trénujte obloučky. Překreslujte obrázky podle předlohy. Kdyby vám kočka ani morče nechtěly stát modelem, zkuste Kvídovy Hádanky na cesty. Tam si dítě dokreslování užije habaděj. V pěti letech je taky vhodná pro zahájení výuky hry na některý hudební nástroj. 

Od 6 let

S šestiletým dítětem už můžete podniknout i celkem dobrodružné výpravy. V rodinách horolezců přichází vhodný čas na první přikládání ke skále. Spoustu legrace však pořídíte i v lanovém centru. Některé děti v šesti letech už nosí školní aktovku, takže jemnou motoriku procvičují při psaní. 

Od 7 let

V tomto věku už je malý člověk schopný chápat pravidla hry a týmové spolupráce. Takže když dítě přihlásíte na fotbal nebo synchronizované plavání, uděláte dobře. Úspěch budou u dětí mít i postřehové hry. Připravte se na to, že vás tyhle hry taky chytnou, a věřte, že není třeba se za to stydět. Raději se do toho pusťte a užijte si večer s celou rodinou. Místo vína si ale dejte ke hře radši čaj, jinak vám hrozí potupná prohra. 
 
Tématem všestranného rozvoje děti se zabývá i náš Kvído. Že nevíte, kdo to je? Kvído je chobotnice, která děti provází souborem stejnojmenných vzdělávacích her. Ty vytváří Albi ve spolupráci s psychology, pedagogy a logopedy. Kvído myslel i na rozvoj hrubé a jemné motoriky, takže kdybyste na to nechtěli být sami, vezměte si ho na pomoc.
 
Text: Markéta Schinkmannová, foto: Thinkstockphotos
 


Tip chobotničky Kvído

Mezi novinky chobotničky Kvído patří i Závod barev, který ideálně rozvíjí jemnou motoriku dětí.

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI