Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Jak podpořit empatii a rozvoj sociálního chování dětí

12.09.2018 Čtení pro radost

Kotě od kočky, jehně od ovce, koloušek Bambi od mámy laně a nakonec i dítě od svých rodičů, všichni se učí, jak se chovat ve společenství, do kterého se narodili. Říká se tomu sociální chování a osvojujeme si ho postupně tak, jak zrají naše mentální schopnosti.

 
 


Od 3 let
 
Nejúčinnější ze všech druhů učení je učení nápodobou. Jděte dítěti příkladem, ukažte mu, jak se chovat v různých situacích. Třeba to, že na pozdrav se odpovídá, a když něco dostaneme, je pěkné říct „díky“. Od tří let děti objevují, že trávit čas s jinými dětmi může být zábava. Zažívají první kamarádství a při jednoduchých hrách se učí dodržovat pravidla a plnit dohody. Nastal také vhodný čas začít dítě naučit rozdělit se s ostatními. Kupte mu pytlík bonbonů a požádejte ho, aby nabídlo i ostatním! Snažte se být spíš pozorovatelem a průvodcem než soudcem a mentorem. 
 
Od 4 let
 
V tomto věku nejvíc letí slovo „proč“. Svět je čím dál větší a barevnější a otázek je tolik! Zkuste to vydržet a na všetečné otázky co nejupřímněji odpovědět. V případě alergické reakce na slovo „proč“ se poraďte se svým lékárníkem, třeba vám na to něco dá. Dalším důležitým tématem, které dítě zaměstnává, je otázka dobra a zla. Pomozte mu udělat si jasno! 
 
Od 5 let
 
Dítě už spoustu věcí zvládne samo. Odolejte pokušení dělat všecko za něj! Jistě, tkaničku si zaváže až na čtvrtý pokus, zatímco vy to máte za dvě vteřiny. Chcete mu ji ale zavazovat až do maturity? Kromě toho potřebuje okusit důležitý pocit, že něco umí, že se mu něco povedlo. V pěti letech můžete dítě začít učit popisovat svoje pocity a sdílet je. Vaší vzájemné komunikaci to jedině prospěje.
 
Od 6 let
 
Možná už máte doma školáka nebo se jím brzy stane. Je na čase podpořit dítě v samostatnosti. Přidělte mu pár jednoduchých úkolů, může třeba prostírat stůl nebo dávat kočce granule (na to raději tajně dohlédněte, abyste při jarním úklidu nenašli pod gaučem kočičí kostřičku).
 
Od 7 let
 
Váš prvňáček potřebuje režim. Vy ostatně také – vidina konkrétní hodiny, kdy dítě zaženete do postele a máte aspoň chvilku pro sebe, vám pomůže přežít den. Věk okolo sedmi let je typický soutěživostí. Není na tom nic divného, soutěživí jsme všichni bez ohledu na to, kolik je nám let. Je však důležité, aby se dítě naučilo i prohrávat, jinak bude prožívat velký a častý stres. Pokuste se mu vysvětlit, že úspěch nemusí znamenat jen umístění v nějakém žebříčku na základě výkonu.
 
Jděte příkladem
 
Je to otřepaná rada, ale prostě funguje. Jestliže si přejeme, aby z našich dětí rostly empatické bytosti, nejlépe se to naučí právě od nás. Dítě si našeho chování všímá víc, než si myslíme. Vnímá, jak komunikujeme s partnerem nebo třeba prarodiči. Ptáte se svého muže nebo ženy, jaký měl den? Pomáháte si, když jste nemocní nebo jen unavení? Pak vězte, že dítě se to od vás naučí.
 
Tématem všestranného rozvoje děti se zabývá i náš Kvído. Že nevíte, kdo to je? Kvído je chobotnice, která děti provází souborem stejnojmenných vzdělávacích her. Ty vytváří Albi ve spolupráci s psychology, pedagogy a logopedy. Kvído myslel i na rozvoj hrubé a jemné motoriky, takže kdybyste na to nechtěli být sami, vezměte si ho na pomoc.
 
Text: Markéta Schinkmannová, foto: Thinkstockphotos
 
 


Náš tip pro děti

Chytré vějíře rozvíjejí děti hned v pěti oblastech, mj. mají skvělý vliv na rozvoj sociálního chování a emoční inteligence.

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI