Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Jak najdete toho pravého? Nevíte dne ani hodiny

29.07.2020 Čtení pro radost

Každý občas narazí na nějaký ten „ideální pár“ a říká si – tihle dva se pro sebe narodili. Taky si hned představujete, že se vodili za ruku už v jeslích? Ale houby. Trochu jsme si tohle téma proklepli a zjistili, že jestli existuje nějaká příčina setkání dvou dokonalých partnerů, je to z 99 % prachsprostá náhoda.

 
O tom, kde se lidé nejčastěji seznamují nebo jakým způsobem najdete ideálního, skvělého, nebo aspoň odpovídajícího partnera, dohledáte spoustu studií nebo anket, které mají obyčejně jedno společné: bývají tak trochu vycucané z prstu. Žádný návod v nich není. Udělali jsme si mezinárodní průzkum a prolezli desítky článků, anket i odborných studií. A vyčetli jsme jediné – pravidlo šťastného seznámení zní, že nevíte dne ani hodiny. 
 
Náhoda není blbec
 
Samozřejmě zjistíte, že se lidi nejčastěji seznamují přes přátele – někde v baru, na večeři, na společném výletě, při sportu a podobně. Desítky procent jsou páry, které se poznaly v práci – na studentské brigádě při doplňování zboží v obchodě, v rolích řidičky a instruktora v autoškole nebo třeba nad mrtvolou na pitevně (no vážně, studenti medicíny). Ale i v takových případech hraje náhoda velkou roli. Narazíte na pracovní inzerát, jen tak pro zajímavost se přihlásíte a buch – z práce nic není, ale za dva měsíce už jedete se slečnou z jejich recepce na dovolenou.
 
Zřejmě největší část osudových setkání jsou totiž naprosté náhody. 
 
 
Jak jsem přišla o striptéra
 
Pár ukázek podivuhodných způsobů seznámení. O očním kontaktu na pitevně už jsme mluvili. Další páreček se dal dohromady díky párty, na kterou si rozjívené studentky objednaly kromě striptéra taky pizzu. Pizza delivery guy, jak se píše v originálu, byl ovšem tak charming, že si jedna ze slečen bez přemýšlení nechala utéct pánský striptýz, zato kurýrovi už odjet nedovolila. Dneska se asi smějí, že tenkrát přišel o práci, protože zbytek noci šéfovi nebral telefon. Nedávno měli svatbu. 
 
Jsou i poučná seznámení, třeba dva, kteří se potkali v psychiatrické léčebně na terapeutické skupině pro pacienty trpící depresí. Nejdřív společně nadávali, jak je terapie k ničemu, pak se začali bavit o knížkách, po dlouhých měsících se společně poprvé zasmáli a nakonec spolu léčebnu i opustili. Dneska už má tenhle nepravděpodobný pár za sebou několik let. A místo aby se stahovali do depresí, jak je všichni varovali, jeden druhému dodávají energii. 
 
 
Třeba je plachej...
 
S dalšími náhodami už nebudeme zdržovat. Je to nuda. :-) 
 
  • Chlápek si vyprosí od slečny na baru telefonní číslo, ale ta si nějaké vymyslí, takže on druhý den volá úplně jiné slečně. Je to ale milý kokta, takže jdou přece jen na kafe a teď už mají dvě děti. 
  • Nebo: – nešikovný kutil si na zahradě ufikne prst, do nemocnice ho veze taxikářka, které to pak nedá a čeká, jak dopadne operace, no a nakonec si chudáka odveze i domů, protože takhle by se ani nenajedl, že ano. 
  • A perlička na závěr – dva, kteří spolu randí, protože jeden druhého omylem zastřelil v onlinovce. Nakonec se ukáže, že jsou vlastně sousedi a znají se od vidění. Tak se potkají cíleně. Taky jim to vyšlo! 
 
 
Jedna paní povídala
 
Zkrátka! Nevěřte žádným teoriím a doporučením. Člověk nikdy neví. Máme kolegyni, která hledala „toho pravého“ snad od školy. Seznamovala se, pátrala, byla zábavná… Ale možná té snahy prostě bylo moc. Po oslavě 30. narozenin se rozhodla, že chce alespoň někoho. A alespoň na čas. A založila si profil na Tinderu. 
 
Čekaly ji tři schůzky, na kterých to neklapalo (a z jedné jí dodnes naskakuje husí kůže, takže na sebe fakt dávejte pozor). Ale na čtvrté potkala kluka svých snů. Ještě se neberou, nečekají miminko, zas taková pohádka to není. Ale je už přes rok tak šťastná jako ještě nikdy. Prostě jak říkáme – nevíte dne ani hodiny. Nevzdávejte se, neřešte žádné seznamovací strategie. Dělejte, co vás napadne. Láska se neptá, kudy se k vám dostane.   
 
Text: Michal Schindler Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI