Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Hubnutí do plavek odzvonilo. Za špíček už se stydět nemusíme

10.07.2020 Čtení pro radost

Vracejí se se stejnou železnou pravidelností jako vlaštovky nebo daňové přiznání. Posedlost „plážovým tělem“ a s ní spojeným hubnutím, nebo dokonce „přípravou“ do plavek. A pocit nedostatečnosti, který v mnoha z nás reklamy, obrázkové časopisy a televizní seriály vyvolávají už spoustu let. Naštěstí se to mění.

 
Trend takzvané body positivity, tedy pozitivního náhledu na lidská těla ve všech podobách, je čím dál silnější. I když má své mouchy a kdekdo ho spíš zneužívá, dobré je, že se objevuje napříč médii, inzercí i sociálními sítěmi. Překračuje hranice pohlaví, velikosti i barvy pleti a připomíná nám, že neexistuje jenom jeden druh krásy. Napadlo nás, že by se vám to před „plavkovou sezonou“ mohlo taky hodit, a tak jsme pro vás našli pětici pozitivních vzorů pro body positive léto.
 
1. Lizzo
 
„Zrcadlo, zrcadlo, nemusíš nic říkat. Vím, že mi to sluší!“ „Pracuju na svým těle, ale nedělám to pro tebe.“ „Dneska vypadám božsky.“ Zdravý přístup k tělu a vůbec zdravé sebevědomí patří mezi častá témata rapperky a zpěvačky, která se pyšní velikostí oblečení i charismatem, na které tabulky nestačí. A k tomu miliony fanoušků po celém světě. Jo, a moc ráda pózuje nahá. Jestli se chcete od někoho naučit o tom, že krása, styl a šarm nesouvisejí s velikostí vašich bikin, nezapomeňte si ji pustit na Spotify a sledovat ji na Instagramu.
 
 
2. Rihanna
 
Módních značek, které na tuhle vlnu naskočily, je už samozřejmě spousta. A to je fajn – jenže z málokteré čiší taková opravdovost jako ze značky spodního prádla Savage X Fenty, kterou v rámci svého labelu Fenty představila zpěvačka Rihanna. První kolekci loni odprezentovala na výběru modelek, které opravdu zahrnovaly všechny myslitelné podoby ženského těla. Ano, byly tam štíhlé supermodelky Gigi a Bella Hadidovy, ale kromě nich třeba i dvě těhotné dámy, několik trans žen, svalnaté tanečnice, ženy s velkým poprsím i boky... Takové, které by ještě před pár lety na přehlídkovém mole nikdo nečekal.
 
Časopis Harper’s Bazaar to označil za „triumfální svržení přehlídky Victoria’s Secret“ – vyčpělé tradice postavené na modelkách, co vypadaly tak trochu jako přes kopírák. Od loňska už Victoriini „andílci“ na molo nevyrážejí a je velká šance, že právě značka Savage a její skutečné ženy je v popkulturním nebi nahradí. Sama Rihanna k tomu taky měla co říct. „Je ostuda, že jsou ženy ještě pořád nuceny cítit se nejistě nebo se stydět za to, jak vypadají,“ uvedla pro New York Times.
 
 
3. Jonathan Van Ness
 
V netflixové reality show Queer Eye se tenhle chlapík stará nejen o pleť, vlasy či vousy hlavních hrdinů, ale hlavně o jejich sebevědomí. A inspiruje i mimo obrazovky. Když chce, vezme si róbu a podpatky, odhalí břicho nebo nahodí krátké šortky. Byly časy, kdy by si to žádný muž nedovolil. Pak byly časy, kdy si to dovolili jen ti svalnatí nebo velmi štíhlí. Dnes už je naštěstí doba, kdy JVN platí za totální hvězdu a je vzorem pro spoustu žen, mužů, dětí i teenagerů. Až se zase budete stydět vyrazit do Podolí nebo na Riviéru, podívejte se na jeho Instagram – naučí vás nic si nedělat z toho, co se „hodí“ nebo „nehodí“, popřípadě z toho, co by řekli lidi. Žijeme přece v roce 2020, ne?
 
 
4. Ashley Graham
 
Americká modelka a aktivistka prosazovala pozitivní přístup k tělu ještě v době, kdy to zdaleka nebylo tak cool a kdy ji potupně označovali za plus-size. Dnes už nám to přijde trochu víc samozřejmé, ale právě Ashley pomohla v posledních letech změnit náhled na to, jak modelky mají nebo nemají vypadat. Ukázala, že krása existuje ve všech velikostech a tvarech. V roce 2016 v rámci svého TED Talku mimo jiné oznámila svému špíčku na zádech, že si klidně může lézt z podprsenky, jak chce. Protože se rozhodla ho milovat. Taky se v tom roce objevila na obálce Sports Illustrated. Tak si na ni vzpomeňte, až půjdete na pláž.
 
 
5. Barbie Ferreira
 
Dnes už je různých ambasadorů body positivity spousta. Modelka, herečka a jedna z hvězd seriálu Euforie je o generaci mladší než Ashley a vlastně se ani za takovou velvyslankyni nepovažuje. „Dřív jsem měla velikost L, teď už mám trochu větší, ale většinu života jsem strávila jako holka, která vlastně splňuje podobné ideály krásy jako ty hubené,“ řekla magazínu Shape. Celé je jí to prostě málo – a velká část její generace Z to má podobně. Chtějí vidět různorodější krásu. A to, že taková Barbie nafotí sexy fotky ve spodním prádle, je už vůbec nepřekvapuje. Mrkněte k ní na Instagram – a pak už vesele k vodě!
 
Text: Marie Barvínková Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI