Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Hormonální antikoncepce: Ano, nebo ne?

24.06.2019 Čtení pro radost

Je to vaše tělo, vaše rozhodnutí a vaše zodpovědnost. Ale podle čeho se rozhodnout, když se o hormonální antikoncepci objevuje tolik protichůdných názorů? Dá se věřit lékařům, nebo se raději spolehnout na zkušenosti kamarádek a vlastní intuici?

 
Když se před téměř šedesáti lety objevila první antikoncepční pilulka, spustila doslova revoluci, a nejen tu sexuální. Vůbec poprvé v historii se ženy mohly rozhodnout o tom, jestli vůbec chtějí mít děti a případně kolik. I když ze začátku platilo, že hormonální antikoncepci směly dostat pouze vdané ženy, a často to byli jejich manželé, kteří užívaní tabletek schvalovali či nikoli, brzy bylo rozhodnutí o tom, jak naložit s vlastní plodností, jen na ženách. 
Dnes máme na výběr z desítek nejrůznějších hormonálních tabletek, k tomu je tu hormonální antikoncepční kroužek, existují hormonální antikoncepční náplasti a běžně dostupná jsou i hormonální antikoncepční tělíska, která se zavádí dovnitř dělohy. Všechny tyto metody jsou velmi spolehlivé, a pokud jsou zvoleny správně, pak i bezpečné. Navzájem se ale od sebe liší a každá z nich je vhodná pro jiné situace v životě žen. Naše rozhodování o tom, jakou antikoncepci si vybrat, je dnes těžší než kdy dřív. Možností je až příliš mnoho a informací ještě víc. Tak jak se rozhodnout? 
 
Poznejte sama sebe
 
Pro začátek je fajn mít gynekologa nebo gynekoložku, kterým důvěřujete. Už jen to, že v ordinaci můžete mluvit o svém intimním životě otevřeně, je první krok k tomu, vybrat si vhodnou antikoncepční metodu. Může se ale stát, že takového lékaře nebo takovou lékařku nenajdete hned a budete muset pátrat nebo i několikrát změnit ordinaci. 
 
Vždy je důležité znát sama sebe, své potřeby i přání. Jen vy sama víte, zda by „selhání“ v podobě neplánovaného těhotenství bylo naprostou katastrofou, nebo nakonec příjemným překvapením. Je rozdíl, zda máte stálý vztah, nebo se teprve hledáte a poznáváte různé muže. Možná chcete dosáhnout na doktorát či zahraniční stáž, nebo jste spokojená i bez zářné kariéry. Opakující se menstruace pro vás může být potvrzením toho, že všechno funguje, jak má, stejně jako neskutečným utrpením, kterého se chcete zbavit, a hormonální antikoncepci budete vnímat jako vysvobození. I tohle může hrát při rozhodování o antikoncepci roli a rozhodně není „divné“ o tom mluvit se svým gynekologem nebo svou gynekoložkou. A naopak je naprosto v pořádku, pokud se vás lékař či lékařka podrobně vyptává také na to, jestli máte nějaké zdravotní problémy nebo jaké nemoci se objevily ve vaší rodině. Všechny tyto informace jsou cennými dílky do mozaiky rozhodování o vhodné antikoncepci právě pro vás. Jiná metoda je vhodná pro mladou ženu, která plánuje těhotenství během několika příštích let, jiná pro kojící matku a jiná pro ženu, která už má odrostlé děti a další nechce. 
 
 
Rizika tu jsou, je to na vás
 
Fakt je, že každá z metod hormonální antikoncepce má svá rizika a možné vedlejší účinky. Ty mohou být jen dočasné a trochu nepříjemné, ale také velmi závažné. Ty se u vás vůbec objevit nemusí, ale je dobré o nich vědět a ideálně jim předejít. Kombinovaná hormonální antikoncepce, tedy taková, která obsahuje hormony estrogen a progestin, zvyšuje u některých žen riziko vzniku krevní sraženiny. Aby sraženina vznikla a způsobila hlubokou žilní trombózu nebo plicní embolii, musí působit více faktorů současně. Tím prvním a zásadním je genetika, přesněji možnost, že máte genetickou mutaci zvyšující pravděpodobnost vzniku krevní sraženiny. Jestli chcete vědět, zda náhodou nenesete „rizikové“ geny, můžete se objednat na genetické vyšetření nejčastějších mutací. Nejspíš ho ale zaplatíte ze svého. Vyjde asi na dva tisíce korun. Riziko vzniku krevní sraženiny dále roste, pokud jste navíc kuřačka, jste obézní a v rodině máte onemocnění srdce a cév. Pak kombinovaná antikoncepce není dobrá volba. Naštěstí ale máte jiné možnosti, třeba v podobě hormonálního nitroděložního tělíska, nebo můžete jakoukoliv hormonální antikoncepci zcela odmítnout. 
 
Některé metody hormonální antikoncepce skutečně mohou u některých žen vést k tomu, že se jim změní nálada a budou se cítit hůř. Jenže také existují ženy, pro které je právě hormonální antikoncepce záchranou před depresivními stavy v období před menstruací. Jak se v tom vyznat? Chce to pochopit, že zkušenosti ostatních, i kdyby to byly vaše blízké kamarádky, ještě mnoho neříkají o tom, jak budete konkrétní hormonální antikoncepci snášet právě vy. A jestli máte obavy, raději si promluvte se svým lékařem nebo lékařkou a nespoléhejte se jen na internetové rady. Navíc platí, že první dva až tři měsíce si tělo „zvyká“, a tak se mohou objevit vedlejší účinky, které časem samy od sebe vymizí. Možná ale nic z toho nechcete riskovat a cítíte se dobře bez hormonální antikoncepce. To je naprosto v pořádku. Rozhodnutí je na vás. 
 
Text: Martina Stránská Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI