Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Devět věcí, co jsme se v karanténě naučili o psychickém zdraví

19.07.2020 Čtení pro radost

Je bez diskuze, že nám koronavirová pandemie hodně zkomplikovala život. Pro mnohé to bylo období náročné finančně, zdravotně, psychicky. Ale jestli nás něčemu naučilo, tak právě tomu, abychom se o svoje duševní zdraví lépe starali.

 
Karanténa je už pár měsíců za námi a druhá vlna zatím snad v nedohlednu, a tak jsme se pokusili ohlédnout za pozitivními lekcemi, které nám nedobrovolný domácí pobyt udělil. Berte je prosím s určitou nadsázkou. Víme, že to celé někdo prožil líp a někdo hůř. Že lidi na výjimečné situace reagují různě. A že je jedno, zda jste každý den jak zjednaní pekli kváskový chleba, hráli deskové hry nebo jste dva měsíce proleželi u Netflixu.
 
Každopádně – tohle je devatero věcí, které jsme se s ohledem na péči o vlastní duši naučili my. Třeba se budou hodit i vám.
 
 
1. Volat častěji babičce
 
Nebo kterémukoli jinému rodinnému příslušníkovi, na kterého v běžném shonu až příliš často zapomínáme. A vůbec si udělat čas na to, abychom byli víc ve spojení s lidmi, na kterých nám záleží.
 
2. Strukturovat si den
 
V karanténním bezčasí měl aspoň z půlky vyhráno ten, kdo si dokázal udržet každodenní rutinu. Doporučovali to i odborníci. „Vytvořte pro sebe a svou rodinu denní rozvrh. Redukujete tak pocit nejistoty, který může zhoršovat váš psychický stav,“ radili psychologové z americké Bloombergovy školy veřejného zdraví. Platí to i v době post-koronavirové a s diáři budete mít svůj čas více pod kontrolou.
 
 
3. Dávat si menší cíle
 
Psychologové jsou zajedno také v tom, že je lepší si dávat malé, splnitelné cíle – třeba „dnes vytřu v koupelně“ – než mít přehnané až nerealistické ambice typu „budu mít doma pořád uklizeno“. Prokazatelně to pomáhá snížit pocity nejistoty a úzkosti. A opět: platilo to v karanténě, platí to i teď.
 
4. Nekoukat tolik na zprávy
 
Taky jste je ze začátku vůbec nedokázali vypnout? A taky jste vůči nim postupně otupěli a zjistili, že se bez nich zhusta obejdete? To je dobře, řekl by vám zmiňovaný tým z Bloombergovy školy. „Snažte se omezit čas, který sledováním, čtením a poslechem zpráv strávíte. Informace o koronaviru hledejte pouze u ověřených vzorů, jako je Světová zdravotnická organizace, a jen jednou nebo dvakrát denně,“ doporučoval v dubnu. Je to další rada, která se dá vztáhnout úplně na všechno.
 
 
5. Starat se o tělo i mysl
 
Ve zdravém těle zdravý duch. Proto také všechny zdravotnické organizace během karantény svorně radily: pravidelně cvičte, choďte ven, vyváženě jezte, omezte alkohol, odpočívejte. Všechno s cílem snížit úzkosti, stres a obavy. Jasně, některé body bylo těžší dodržet (dvojka vína po večeři se nepočítá, ne?), s jinými to šlo líp (procházka v parku byla aspoň záminka dostat se „mezi lidi“). Na všechny bychom ale měli myslet i nadále.
 
6. Chodit na terapii
 
S vědomím, že to z nás nedělá slabochy. Naopak. Starat se o své duševní zdraví, vědomě zlepšovat svůj vztah k sobě i k ostatním, ponořit se hluboko do vlastní mysli – to všechno chce pořádnou dávku odvahy. Jedním z hořkosladkých efektů karantény bylo to, že tuhle odvahu sebralo mnohem víc lidí. Řada terapeutů začala nabízet sezení třeba přes Skype nebo přes Zoom. A řadě jejich klientů už tenhle zdravý návyk zůstal.
 
 
7. Zabavit se i doma
 
Jestli jste až do jara 2020 měli pocit, že domov je akorát tak chrámem spánku a věčného uklízení, zatímco všechno zábavné se děje někde jinde, dost možná už to vidíte jinak. Někdo se v karanténě naučil zabavit sám (třeba s tím kváskovým chlebem), někdo měl poprvé po dlouhé době příležitost strávit čas s rodinou… A snad všichni teď pociťujeme o něco menší FOMO (z anglického fear of missing out“) neboli strach, že něco zajímavého prošvihneme.
 
8. Vědět, kdy se odpojit
 
No dobře, aspoň doufáme, že jsme se v tom trochu zlepšili. „Ze začátku se kladl dost velký důraz na to, abychom všichni byli ve spojení. Ale časem jsme zjistili, že mozek potřebuje odpočívat a že je stejně tak důležité se zaměřit na to, abychom se včas odpojili,“ psal už uprostřed dubna Simon Blake, šéf britské organizace Mental Health First Aid. Podepisujeme.
 
 
9. Být na sebe hodní
 
„Na sebe“ ve smyslu „na sebe samé“, ale i „jeden na druhého“. Vědecké studie potvrzují, že soucit a laskavost jsou u lidí úzce propojeny s dobrým duševním zdravím. Mimo jiné i díky tomu, že dobré skutky a solidarita s ostatními v nás upevňují pocit, že jsme součástí nějaké komunity, že někam patříme. To je pro psychiku dost zásadní. Ať už jste rozváželi nákupy, šili roušky, nebo jste solidaritu vyjádřili prostě tím, že jste zůstali doma, zkuste na to nezapomenout a navázat na to i v budoucnu. Prospěje to všem.
 
 
Nezapomínejte si občas dopřát chvilku odpočinku, vypnout a zahrát si deskovou hru nebo navštívit babičku a užívat si společných chvilek s rodinou. Užijte si hravé a radostné léto s Albi.
 
Text: Marie Barvínková  Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI