Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Deník „čerstvé“ matky: 9 věcí, o kterých jsem netušila, že je někdy budu dělat, a dělám je

01.07.2020 Čtení pro radost

Jsem vystudovaná antropoložka, bývalá novinářka a fanatická milovnice kávy a úhledných papírových bločků. Jenže můj život je teď tak trochu naruby – už pár měsíců mu velí někdo jiný. Dnes o věcech, o kterých jsem nevěděla, že se stanou součástí mé přirozenosti. A staly.

1. Že budu pít studený kafe. 
V životě před dítětem pro mě ranní vlažná nebo studená káva znamenala porušení „posvátného“ rituálu – ztichlý byt, horký hrnek v ruce, já v křesle na mobilu pročítám oblíbené webovky. Pokud se mi v plánu něco pokazilo a kafe jsem začala pít až po jeho částečném vychladnutí, způsobilo to dominový efekt pro celý den. Dneska mi to přijde jako maličkost. Kafe zřídkakdy stihnu vařící, naštěstí ale existuje horká voda, kterou do něj podle potřeby dolévám. 
 
 
2. Že místo filmů budu koukat jen tak do stěny a bude mi to připadat skvělý.
 
Vážně. Bílá, růžová, meruňková. Tapety, obklady, dlaždice. Je mi to jedno. Dřív by mi to připadalo jako ztráta času, teď je to má oblíbená forma meditace. 
 
3. Že budu padat únavou v sedm večer. 
 
A že mi bude úplně jedno, že je léto a ostatní chodí na párty. Neznám teď nic příjemnějšího než své znavené tělo položit do postele a spát. 
 
 
4. Že z každého filmu uvidím jen prvních pět minut a pak konec, když se rozlámaná zvedám z gauče. 
 
Živé partnerské rozhovory o právě zhlédnutém filmu nechávám teď trochu u ledu a pomalu se přeorientovávám na sledování trailerů. Za tři minuty se toho dozvíte hodně a zbytek vám může partner odvyprávět. 
 
5. Že budu jednou vděčná za mraženou pizzu.
 
Odchovaná bulharskými babičkami mám a k polotovarům neskutečný odpor. U vaření relaxuju, baví mě vymýšlet nová jídla, doplnit je sklenkou vína a pak je nejlépe s partou kamarádů sníst. Nad ohřívanými polotovary jsem vždycky ohrnovala nos. Není nad to si uvařit čerstvé těstoviny, připravit domácí hummus nebo upéct kuře se zeleninou. „Není to poctivé jídlo a hotovo,“ slyším jednu z nich. Tak jo... a pak se mi narodilo dítě. 
 
 
6. Že budu večeřet u vany, po cestě na záchod, při přebalování, věšení prádla, venčení psa nebo když si lakuju nehty. A že mi to nebude vadit. 
 
Že budu občas chodit jen tak kolem bloku. Sama. A že si to budu tak moc užívat.
 
7. Že mě budou bavit časopisy o vaření a o bydlení… 
 
Prostě ty, ve kterých je hodně obrázků. A ani ty se mi nikdy nepodaří prohlédnout do konce. Hromadí se mi na stole a já si představuju, že jednou budu mít třeba pět hodin času jen pro sebe, udělám si HORKOU KÁVU, časopisy si prolistuju, upeču podle nich koláč, v klidu si nalakuju nehty a usnu. 
 
 
8. Že budu houpat nejen své dítě. 
 
Ale také pórek na trhu, dopisy při čekání ve frontě na poště nebo kupovaný knedlík. Snad to za pár let zmizí. 
 
9. Že budu jednou tak vděčná za ticho.
 
Text: Viola Černodrinská  Foto: Getty Images
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI