Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

9 způsobů, jak zpackat každou svatbu, a tipy, jak se jim vyhnout

21.07.2019 Čtení pro radost

Svatební sezóna je v rozpuku a dost možná jste také našli ve schránce nějaké pozvání. Že se na svatbu nechodí v šusťákové soupravě, nehodí se dloubat se v zubech špendlíkem z vývazku a rušit během obřadu, to určitě víte. Existuje ovšem spousta dalších věcí, kterých je dobře se v roli svatebčana vyvarovat. Pokud vás ovšem na svatbu pozval někdo, koho nemáte v lásce, použijte následující body jako návod.

 
Uneste nevěstu!
 
Evropské svatební veselí obvykle netrvá déle než jeden den. Neexistuje proto jediný důvod, proč by jeho polovinu měla nevěsta strávit zašitá někde v nonstopu ve vedlejší ulici s partou ožralů a čekat, až ji ženich vypátrá a únosce pošle pod stůl další rundou panáků. Takový únos v sobě nosíval symboliku nevěstina odloučení od rodičů. Dával smysl v dobách, kdy byly nevěsty bez poskvrnky a život před svatbou trávily spíš tichým sněním a kompletací výbavy než hledáním pronájmu s první vážnou známostí ještě na střední.
 
„Zábavné“ kvízy
 
Je s podivem, kolik lidí těší bulvárně laděná sada otázek pro ženicha a nevěstu. Není nic trapnějšího než muset odpovídat před celým příbuzenstvem, šéfem a tchyní, kdo má jaké milostné preference nebo komu víc smrdí nohy. Další slabinou těchto „chichi“ kvízů bývá jejich délka. Třicet otázek prověřujících, zda se novomanželé dostatečně znají, je bolestný standard. 
 
Samozvaný dýdžej
 
Nelíbí se vám večerní playlist a mezi sety písní balkánské kapely a večerního minimálu postrádáte Beyoncé, Michaela Jacksona nebo tklivé „Každý mi tě lásko závidí“ od Michala Davida? Ať vás ani nenapadne vzít to do svých rukou. Hudbu (nebo dýdžeje) patrně vybírali sami novomanželé a je to jejich svatba. Takže nezbývá než to respektovat. Vy máte v podstatě tři možnosti. Modlit se, že přijdou písničky na přání, pustit si svou oblíbenou kapelu do sluchátek nebo se opít tak, že přestanete reagovat nejen na zvuk, ale nakonec i na světlo. Čágo bélo!
 
 
 
Oběd jen pro rodinu
 
Tohle je rada do budoucna těm, kdo se rozhodnou proměnit ze svatebčana v nevěstu nebo ženicha. V posledních letech se totiž rozmohl takový nešvar, a sice dát přátelům a vzdálenějším příbuzným na pár hodin rozchod, pochutnat si na obědě v úzkém kruhu rodinném a se zbytkem svatebčanů se shledat večer. Jasně, ušetříte za pár obědů a potěšíte restauratéry v širokém okolí, kterým tak přihrajete hladové krky. Svatba ale ztratí kontinuitu. Navíc je to vůči hostům neslušné. Přijeli za vámi nezřídka zdaleka, přivezli vám dar. A vy je pošlete na půl odpoledne do města, ať se najedí „za své“ a pak ať se jako poslušný pejsek vrátí zpátky. Nic moc. Co raději poprosit kamarádky, maminky nebo strejdy, aby vám pomohli navařit epesní svíčkovou a pěkně pro všechny? Není hezčí jíst všichni pospolu třebas na zahradě než v nóbl restauraci, ale jen s třetinou hostů?
 
„My se máme rádi i bez toho cáru papíru“
 
Gratulujeme! Je pochopitelné, že svatba není důležitá pro každého. Tak jako je v pořádku žít „na hromádce“, je pěkné se i vzít. Ani jeden přístup nezaručí lásku na věčné časy. Věřte ale, že není nevhodnější příležitosti, kdy toto téma otevřít, než na svatbě. Plamennou diskuzi s ženichem o tom, jak je svatba zbytečná a vás do chomoutu nikdo nedostane nebo jak se po svatbě všechno zkazí, nechte na jindy. 
 
Chceme vám všem taky něco říct…
 
Vlastně tomu rozumíme. Taková svatba je emotivní věc a člověk se snadno nechá unést romantickou atmosférou. Zvláště v úzce provázaných skupinkách to pak svádí ke sdílení nějaké novinky typu těhotenství nebo třeba zásnub. Raději se ale kousněte do jazyka, než abyste zacinkali nožem na skleničku a svezli se po růžové atmosféře dne, který patří jen nevěstě a ženichovi. Je bezva, že čekáte miminko nebo vás partner požádal o ruku. Představte si ale, jak by bylo nefér, aby se namísto toho, jak to sluší nevěstě, probírala vaše budoucí veselka.
 
 
Novomanželé, právě teď!
 
Podařilo se vám zachytit boží snímek první manželské pusy. Výborně! Odolejte pokušení sdílet fotku na sociálních sítích a pěkně ji pošlete nevěstě a ženichovi v soukromé zprávě. Tím, kdo svatbu „zveřejní“, totiž nemáte být vy, ale právě novomanželé. Třeba ji ani sdílet nechtějí. Stát se může taky to, že si ve svatém nadšení prostě nevšimnete, že má na fotce nevěsta tři brady a je vidět ramínko od podprsenky. A nebo se prostě sama sobě na fotce líbit nebude. A vůbec: nefoťte svatbu, buďte na svatbě!
 
Svatý Mobile, oroduj za nás
 
Tuhle radu nemáme ze své hlavy, ale od známého fotografa. Nás, a možná ani vás, by totiž nejspíš nenapadlo, jak mohou mobily pokazit svatební fotky. Když se totiž sejde větší počet obsedantních kontrolorů mobilu, zoškliví i tu nejpěknější fotku. Zkuste si to představit: nevěsta a ženich spontánně pózují s partou kamarádů z vodáckého oddílu, z nichž tři si toho ovšem nevšimli a čučí na displej. 
 
A do druhý nohy!
 
Veselení patří k veselce, ale ženich namol chvíli po obřadu, to je učiněná tragédie. Možná ho vyhecovali nevěstini bratranci a třeba jim to ani nedalo moc práce. Ženich je samozřejmě dospělý a svéprávný člověk, kterému se ale těžko říká ne, když s ním někdo (všichni) chtějí pít na budoucnost a šťastné manželství. Prosím vás za všechny nevěsty, šetřete ho! Platí to i pro večer před svatbou. Ten totiž nevěsta často opouští svého vyvoleného, aby poslední noc strávila sama. Nechává ho tak napospas riziku, že se ráno po dvou hodinách spánku a s pandími kruhy pod očima už těší, až bude po všem a vyspí se z opičky. A co teprve ty fotky… Kdo z vás by chtěl rok co rok listovat v rodinném albíčku fotkami z nejhorší kocoviny svého života?
 
A co vy? Napadá vás další pikantní způsob, jak udělat ostudu ve svatební den? Nenechávejte si to pro sebe a napište nám. A užijte si všechny svatby svého života! 
 
Text: Markéta Schinkmannová  Foto: Getty Images
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI