Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Jak naučit dítě jezdit na kole

11.07.2018 Dárky a přání

Jen si představte tu krásu. Sedíte na lavičce, čtete si oblíbenou knihu nebo listujete časopisem a popíjíte vychlazený drink. Za krkem vás zlehka šimrají paprsky letního slunce.

 
 


 
Nic a nikdo vás neruší, netahá za tričko, nefňuká, že se nudí. Jedinou vaší povinností je v pravidelných intervalech krátce zamávat svému dítěti. Zní to jako pohádka? Můžete ji prožívat třeba každý den. Jak na to? Naučte své dítě jezdit na kole a vypusťte ho na okružní jízdu parkem!

Čím začít?

Odrážedlem. Pokud vaší dceři nebo synovi není zrovna patnáct, určitě ho ocení. Skvěle si na něm natrénuje  držení rovnováhy a když ho pak posadíte na kolo, v podstatě se jen učí šlapat.

Pozor, přesedáme!

Váš malý pirát už nějaký ten pátek neohroženě brázdí cesty na odrážedle? Pořiďte mu za odměnu kolo. Pamatujte, že dítě by mělo bez problémů dosáhnout nohama na zem, jinak by se mohlo oprávněně bát. Velikost kol začíná na dvanácti palcích, což odpovídá zhruba metr vysokému dítěti. Pro klid duše nezapomeňte na helmu.

Hlavně žádná zadní vrátka, natož kolečka!

Podpůrná kolečka nejsou příliš vhodná proto, že s nimi se dítko nenaučí správně držet rovnováhu, což se projeví zejména v zatáčkách a vy budete trávit večery s jehlou a hříbečkem. Ona ta zadní kolečka stejně nejsou kdoví jaká krása a navíc nepříjemně rachtají. 

„Mamí, já tu helmu nechci!“

Ano, to se může stát. V takovém případě si vezměte na pomoc vyjednavače z nejlepších – třeba Elsu z Ledového království, Spidermana nebo jakoukoli postavičku, kterou má rádo a buď pořiďte helmu s jejich obrázky, nebo kupte samolepící podobenku a helmu jí ozdobte! 

Velké finále

Dítě v teplákové soupravě stojí před domem a opírá se o kolo. Slzičky strachu a znechucení z helmy jste mu utřeli. Čeká vás poslední velký krok. Nepodceňte výběr místa, kde budete jezdit. Vhodná je rovinka bez zákeřných hrbolů. Do kopce by se dítěti špatně rozjíždělo a pokud ho vypustíme z kopce, raději pod něj postavte hlídku. Třeba prarodiče se záchytnou sítí. Dobře, rovinka bude přeci jen lepší a babička může mezitím péct sladkou odměnu pro vašeho statečného cyklistu. Mnoho rodičů váhá, jestli dítě nějak přidržovat. Na škodu to není, ale rozhodně ho nedržte za tričko nebo krk. Nejlepší bude lehké přidržování za sedlo nebo ramena. Pokud se rozhodnete dítě pustit, vyplatí se ho klidným hlasem varovat.

Z toho kola neslezeš, dokud se to nenaučíš!

Tak takhle ne. Berte v úvahu, že čím je dítě menší, tím kratší dobu je schopno se soustředit. Pro začátek postačí deset až patnáct minut tréninku. Jemu i vám... Tak a je to. Z vašeho dítěte se stal cyklista. A vy už přemýšlejte, jakou knihu si budete číst na lavičce, zatímco se kolem vás bude radostně prohánět. A nezapomeňte ho chválit za nové kousky, které se naučilo! 
 
Text: Markéta Schinkmannová, foto: Profimedia
 
 

 

Tip pro rodiče

A po takovém výkonu je třeba si zase odpočinout! Zkuste naši chytrou hru Veverčáci, která zábavně procvičí paměť vašich dětí.

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI