
Alchymista - Když zahrajete tuto kartu, doberete si ihned dvě karty 
a můžete v tomto tahu zahrát další akční kartu. Ve fázi úklid, když 
tuto kartu odkládáte a pokud máte alespoň jednu kartu elixíru ve 
hře, můžete alchymistu položit nahoru na svůj dobírací balíček. 
Toto není povinné a provede se ještě před dobráním nových karet 
do ruky. Pokud v tuto chvíli nemáte žádné karty ve svém dobíracím 
balíčku, stává se alchymista jedinou kartou ve vašem dobíracím 
balíčku. Pokud máte ve hře více alchymistů a jeden elixír, můžete 
položit libovolný počet nebo, i všechny alchymisty nahoru na svůj 
dobírací balíček. Elixír nemusíte použít k žádnému nákupu, pouze 
jej musíte mít vyložený.

Alchymistův poskok - Pokud při zahrání alchymistova poskoka 
není dostatečné množství kleteb pro všechny, rozdejte je postupně 
podle pořadí, počínaje hráčem po vaší levici. Pokud zahrajete 
alchymistova poskoka a již nejsou k dispozici žádné kletby, tak 
i v tomto případě dostanete + 1 kartu a +1 akci. Hráč, který získal 
kletbu, ji položí lícem nahoru na svůj odkládací balíček.

Bylinkář - Když zahrajete tuto kartu, dostanete minci navíc na 
útratu v tomto tahu a ve své fázi nákup můžete koupit kartu 
navíc. Když tuto kartu odložíte ze hry (obvykle během fáze úklid), 
můžete si vybrat kartu peněz, kterou máte ve hře, a položit ji 
na svůj dobírací balíček. Pokud nemáte žádné karty ve svém 
dobíracím balíčku, bude tato karta peněz jedinou kartou vašeho 
dobíracího balíčku. Pořadí, v jakém odkládáte karty během fáze 
úklid, si vybíráte vy; tudíž, pokud například máte ve hře bylinkáře, 
elixír a alchymistu, můžete si nejdříve zvolit odložení alchymisty, 
položíte jej nahoru na svůj dobírací balíček, poté odložíte bylinkáře 
a položíte elixír nahoru na svůj dobírací balíček. Pokud máte ve hře 
více bylinkářů, umožní vám každý, při svém odložení, položit další 
kartu peněz na dobírací balíček.

Elixír - Toto je základní karta peněz. Stojí       a produkuje     . Není 
to karta království; viz Příprava hry.

Golem - Ukazujte horní karty ze svého dobíracího balíčku, jednu po 
druhé, dokud nejsou odkryty dvě akční karty, které nejsou golem. 
Pokud vyčerpáte dobírací balíček před odkrytím dvou akčních 
karet zamíchejte svůj odkládací balíček (ne však odkryté karty) 
a pokračujte v hledání dvou akčních karet. V případě, že vyčerpáte 
celý dobírací balíček a odkládací balíček je také prázdný, obdržíte 
pouze akční karty, které jste nalezli. Odložte na odkládací balíček 
všechny odkryté karty kromě nalezených akčních karet, které 
nejsou golem. Pokud jste nenalezli žádnou, pokračujte ve svém 
tahu. Pokud jste nalezli jednu, zahrajte ji. Pokud jste nalezli dvě, 
zahrajte obě v libovolném pořadí. Obě karty musíte vyložit. Tyto 
akční karty nejsou ve vaší ruce a tak nejsou ovlivňovány  čímkoli, co 
se týká karet ve vaší ruce. Například, pokud je jednou z nalezených 
karet trůnní sál (Dominion - základní hra), nelze jej použít na 
druhou nalezenou kartu.
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Kámen mudrců  - Tato karta je karta peněz. Patří ovšem mezi 
karty království; tudíž se do hry dostane pouze tehdy, když bude 
vybrána jako jedna z 10 karet království při přípravě hry. Vykládá se 
během vaší fáze nákup, stejně jako ostatní karty peněz. Když tuto 
kartu vyložíte, sečtěte dohromady počet karet ve svém dobíracím 
a odkládacím balíčku, vydělte 5 a zaokrouhlete dolů. Výsledek je 
počet mincí, které vám kámen mudrců přinese. Jakmile je tato karta 
vyložena, tak se počet mincí, které dostanete, nemění, i kdyby se 
později v tahu změnil poměr karet v balíčcích. Až příště zahrajete 
tuto kartu, spočítejte její hodnotu znovu. Pokud hrajete více kopií 
ve stejném tahu, bude hodnota pravděpodobně stejná pro všechny 
z nich. Na pořadí vašich karet v odkládacím balíčku nezáleží, avšak 
záleží na pořadí karet ve vašem dobíracím balíčku. Neměňte tedy 
pořadí karet při počítání! Neprohlížejte si při počítání své odložené 
karty v odkládacím balíčku. Počítejte pouze karty v dobíracím 
a odkládacím balíčku, ne karty ve své ruce či karty ve hře či karty 
odložené stranou. Nemůžete vyložit další peníze poté, co ve své fázi 
nákup něco nakoupíte; tedy například nemůžete koupit kartu, poté 
vyložit kámen mudrců a pak koupit další kartu.

Lékárník - Nejprve si doberte kartu. Poté ukažte horní čtyři karty 
svého dobíracího balíčku, odkryté měďáky a elixíry si vezměte do 
ruky a zbylé karty vraťte nahoru na svůj dobírací balíček. Pokud 
ve svém dobíracím balíčku nemáte čtyři karty, odkryjte všechny, 
zamíchejte odkládací balíček a odkryjte z něj zbývající karty. Pokud 
stále nemáte dostatečný počet karet, ukažte jich tolik, kolik můžete. 
Všechny karty, které nejsou měďák či elixír, dejte zpět nahoru na 
svůj dobírací balíček v pořadí, které si zvolíte. Měďáky a elixíry 
si do ruky vzít musíte, nemůžete se rozhodnout jinak. Pokud po 
ukázání čtyř karet nezbývají ve vašem dobíracím balíčku žádné 
karty, tak karty, které vrátíte zpět, budou jedinými kartami ve vašem 
dobíracím balíčku.

Posedlost - Vy neprovádíte tah s balíčkem hráče po své levici; tah 
provádí tento hráč podle vašich rozhodnutí a vy získáváte karty. 
Toto je velmi důležitý rozdíl vzhledem k vzájemnému ovlivňování 
karet - „ty“ na všech kartách stále odkazuje na hráče, který je 
posedlý, ne na hráče, který posedlost zahrál. Posedlost má více 
částí:

• Můžete se dívat na karty posedlého hráče během celého tahu, což 
znamená, že uvidíte jeho další karty v ruce během fáze úklid. Také 
uvidíte všechny karty, které má hráč nárok vidět díky pravidlům pro 
karty; například, můžete se podívat na karty, které si posedlý hráč 
položil stranou do domorodé vesnice (Dominion - Pobřeží). Můžete 
také počítat jakékoli karty, které může počítat posedlý hráč.

• Provádíte všechna rozhodnutí za posedlého hráče, včetně toho, jaké 
karty se vyloží, jaký pokyn na kartě se provede, jaká karta bude získána 
či koupena.

• Všechny karty, které by měl jakýmkoli způsobem získat posedlý 
hráč, místo něj získáte vy; včetně zakoupených karet a včetně karet 
získaných díky akcím. Takto získané karty položte na svůj odkládací 
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balíček, dokonce i tehdy, když by si tyto karty měl hráč vzít do ruky, 
či položit nahoru na svůj dobírací balíček, či umístit kamkoli jinam. 
Získáte pouze karty, které by posedlý hráč mohl získat; nezískáte 
žetony, které by získal (například u karty pirátská loď z Dominionu - 
Pobřeží).

• Kdykoli má být během tahu posedlého některá jeho karta zahozena 
na smetiště, je položena stranou, a posedlý hráč si ji na konci tahu po 
fázi úklid položí na svůj odkládací balíček. Tato karta se považuje za 
kartu, která byla zahozena na smetiště, takže takto můžete například 
zahodit důlní osadu (Dominion - Intriky) na smetiště a získat       . 
Navrácení těchto karet na konci tahu pro vás neznamená získané karty 
(takže je nedostanete vy, ale posedlý hráč). Karty ostatních hráčů, které 
jsou během tahu posedlého zahozeny na smetiště, nejsou navráceny 
zpět.

• Karty předávané díky maškarám (Dominion - Intriky) nejsou získány 
či zahozeny, takže jsou předány jako normálně. Karty vracející se do 
společné zásoby díky velvyslanci (Dominion - Pobřeží) také nejsou 
zahazovány na smetiště, a tak se normálně vrací do společné zásoby.

• Pokud přinutíte posedlého hráče zahrát útočnou kartu, tento útok 
vás zasáhne jako obyčejně. Pokud chcete použít kartu reakce jako 
odpověď na tento útok (například tajemnou komnatu z Dominionu - 
Intriky), vy budete jedním z hráčů ukazujících reakci, nikoli posedlý 
hráč.  

• Posedlost způsobí extra tah, který má být odehrán obdobně jako 
v případě karty strážnice (Dominion - Pobřeží). Extra tah nastane 
pouze po úplném dokončení vašeho tahu - vše budete mít odloženo 
na odkládacím balíčku a v ruce dobrány karty pro další tah. Strážnice 
pouze sama sobě znemožňuje provedení dvou po sobě jdoucích 
tahů, nebrání v tom jiným kartám či pravidlům. Tudíž, pokud například 
zahrajete posedlost, pak po tahu pod vlivem posedlosti získává tento 
“posedlý“ hráč ještě svůj normální tah. Avšak pokud během tohoto 
normálního tahu hráč zahraje strážnici, neumožní mu to extra tah. 

• Pokud zahrajete strážnici i posedlost ve stejném tahu, nastane 
nejprve extra tah za strážnici, poté extra tah za posedlost. Pokud hráče 
přinutíte zahrát strážnici během tahu, ve kterém je posedlý, pak tento 
hráč dostane extra tah a během tohoto extra tahu již dělá rozhodnutí 
sám a získává také karty, které si bere či kupuje. Pokud posedlý hráč 
zahraje posedlost, stane se posedlým hráč po jeho levici a platí pro něj 
rozhodnutí, která bude provádět hráč, jehož posedlost byla zahrána. 
Tah pod vlivem posedlosti (a ostatní extra tahy) se nepočítá při shodě 
vzhledem k podmínkám vítězství. Jakmile hra končí, neproběhnou už 
žádné další tahy, ani extra tahy z posedlosti a strážnice.

• Na rozdíl od strážnice, není posedlost dlouhodobá karta. Je odložena 
ve fázi úklid v tahu, kdy byla vyložena. 

• Posedlost je kumulativní; pokud ji zahrajete dvakrát v jednom tahu, tak 
po tomto tahu proběhnou dva extra tahy.

Přeměna - Pokud nemáte pro zahození na smetiště k dispozici 
žádnou kartu, nedostanete nic. Pokud takto zahodíte na smetiště 
kletbu, nedostanete nic. Kletba není akční karta, bodovací karta, ani 
karta peněz. Pokud zahodíte kartu s více než jedním typem, získáte 
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každou příslušnou věc. Například, pokud na smetiště zahodíte kartu 
„akce - vítězné body“ (například šlechtici z Dominionu - Intriky), 
získáte jak vévodství, tak zlaťák. Karty získáváte ze společné zásoby 
a pokládáte je na odkládací balíček. Pokud již nejsou příslušné karty ve 
společné zásobě, tyto karty nedostanete.

Učedník - Pokud v ruce nemáte k dispozici žádné karty pro 
zahození na smetiště, nedobíráte si žádné karty. Pokud zahodíte 
kartu stojící      , jako například kletbu či měďák, nedobíráte si žádné 
karty. V opačném případě dobíráte jednu kartu za každou minci, 
kterou zahozená karta stojí, a další dvě karty, pokud má odhozená 
karta v ceně      . Například, pokud zahodíte golema, který 
stojí             , doberete si 6 karet.

Univerzita - Získávání akční karty není povinné. Pokud se 
rozhodnete kartu získat, berete si ji ze společné zásoby, nesmí 
stát více než       a pokládáte ji na svůj odkládací balíček. Karty 
s kombinovanými typy, z nichž jeden je akce, jsou akční karty 
a mohou být takto získány. Karty s      v ceně nemohou být takto 
získány.

Vidění - Nejprve je ukázána horní karta dobíracího balíčku každého 
hráče, a ta je buď odložena na odkládací balíček, nebo vrácena zpět 
na dobírací balíček. Pokud hráčům záleží na pořadí, postupujte po 
směru hodinových ručiček, počínaje u sebe. U každého hráče se 
rozhodujete samostatně. Poté co ukončíte tato rozhodnutí, uka-
zujte horní karty ze svého dobíracího balíčku, dokud neukážete 
kartu, která není akční kartou. Pokud vyčerpáte karty v dobíracím 
balíčku, aniž byste ukázali kartu, která není akční kartou, zamíchejte 
svůj odkládací balíček a pokračujte. Pokud již nemáte ani odkládací 
balíček, zastavte. Vezměte si do ruky všechny ukázané akční karty 
plus první ukázanou kartu, která není akční kartou. Pokud úplně 
první ukázaná karta nebyla akční kartou, vezměte si do ruky pouze 
ji. Karty kombinovaného typu, z nichž jeden typ je akce, jsou akční 
karty. Do ruky si berete pouze karty, které otočíte před odkrytím 
„neakční“ karty; do ruky si neberete kartu odloženou v první části 
pokynu na kartě vidění nebo karty z balíčků jiných hráčů.

Vinice - Tato karta království je kartou vítězných bodů, ne akční 
kartou. V průběhu hry nemá žádnou funkci, na konci hry má cenu 
1       za každé 3 akční karty ve vašem balíčku (v tomto případě se 
počítají všechny vaše karty). Zaokrouhluje se dolů; pokud tedy máte 
11 akčních karet, přinese vám vinice 3     . Karty s kombinovanými 
typy, z nichž jeden je akce, jsou akčními kartami a jsou započítány 
do celkového počtu akčních karet. Při hře 3 a více hráčů umístěte 
během přípravy do společné zásoby všech 12 vinic, ale při hře 
2 hráčů umístěte do společné zásoby pouze 8 vinic.
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