Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Člověče, soustřeď se! Jak na koncentraci u dětí

14.06.2018 Hry a zábava

Myslíte, že vaše dítě má poruchu pozornosti s hyperaktivitou? Pomoci přitom mohou klasické společenské hry nebo knížka.

 


 
Jednoduché cesty volíme nejraději. Proto rodiče často nad svým potomkem, který se nedokáže soustředit, pronesou, že má ADHD, tedy poruchu pozornosti s hyperaktivitou. Ve skutečnosti ale tímto onemocněním trpí zhruba osm procent dětské populace (u dospělých jsou to přibližně čtyři procenta). Zatímco ADHD není ve skutečnosti moc běžné, „obyčejné“ problémy s pozorností jsou (nejen) u dětí velmi časté. Pomoci přitom mohou klasické společenské hry nebo knížka.
 

Soustředění jako podmínka úspěchu

„Je to velmi běžný jev. Souvisí to hodně s dnešní výchovou dětí,“ říká Zdeňka Masopustová ze studijního centra Basic. Například v rodinách se hrají méně klasické hry jako třeba pexeso nebo Člověče, nezlob se, které trénují trpělivost a pozornost. Nejde o drobnost, nesoustředěnost má velké dopady například na školní výsledky. Právě u koncentrace totiž všechno začíná. Pokud se dítě není schopné soustředit, nevnímá informace, a nemůže se je tedy ani naučit. I velmi inteligentní děti tak mohou mít ve škole špatný prospěch právě kvůli tomu, že jsou nesoustředěné. Naopak pokud se dítě umí soustředit, mozek pracuje lépe, vnímá ostřeji informace a lépe si je ukládá do paměti. Náročné myšlenkové procesy probíhají u soustředěného jedince mnohem přesněji a rychleji. 
 
„Děti jsou kopiemi svých rodičů. Pokud je sám rodič roztěkaný, nemůže od svého dítěte čekat opak.“
 
Dobrá zpráva je, že se koncentrace dá nacvičit a děti se jí mohou naučit. Vyžaduje to ale práci nejen dětí, ale zejména jejich rodičů nebo nejbližšího okolí. „Musíme začít sami u sebe, rodiče se musí naučit, aby na dítě netlačili, aby byli trpěliví a dali mu prostor,“ říká Masopustová s tím, že rodiče mnohdy vyvíjejí velký tlak na potomky. Ti ho ale nedokážou zvládnout a z toho pramení jejich nepozornost. Navíc tady platí základní poučka, že děti jsou našimi kopiemi. Pokud denně sledují rodiče, jak dělají několik věcí najednou, jsou uspěchaní a roztěkaní, nelze od nich očekávat, že budou jiné. 

Prostor, čas a důslednost

Podceňovaný, ale velmi důležitý vliv na soustředěnost má i jídlo. „Pokud má dítě stravu plnou cukrů, je nadopované a musí ze sebe tu energii dostat. Není divu, že nechce sedět v klidu u učení,“ vysvětluje Masopustová. Klíčový je i pravidelný denní režim, dostatek spánku a také pohybu na čerstvém vzduchu. Aby se dítě mohlo soustředit, potřebuje k tomu vhodné podmínky, jako je klid (čas vyhrazený na jednu činnost) a také ticho. Například psaní úkolů u zapnuté televize, a k tomu ještě přikusování večeře je přesnou ukázkou, jak se koncentrace naopak nedosáhne. 
 
Soustředění se dá cvičit již od kojeneckého věku. Děti by neměly být „zavaleny“ přemírou podnětů a hračkami, někteří psychologové doporučují nechávat dětem jen třeba pět různých hraček a jednou za čas je vyměnit za jiné. Vhodné je předčítání pohádek, hraní jednoduchých her nebo později zvládaní jednoduchých úkolů (například seskládání všech kostiček v určitý tvar). Důležité je, aby děti úkoly dokončily a rodiče trpělivě vyčkali. „Je dobře, když se děti učí samy oblékat, i tím si trénují pozornost. Rodiče na to ale často nemají trpělivost a raději dítě oblečou sami, aby mohli spěchat někam dál,“ dodává Masopustová s tím, že rodičům proto připomíná, že i my dospělí raději pracujeme s lidmi, kteří jsou trpěliví a dají nám prostor. 
 
Text: Pavla Francová, foto: Profimedia
 


Tip pro děti

Vyzkoušeli jste už Albi vzdělávací koncept pro děti Kouzelné čtení s mluvící tužkou?

 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI