Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

ALBI GAME DAY 2017: Chléb & Hry

05.05.2017 Hry a zábava

Na konci dubna bylo v Městské knihovně v Praze rušno - Albi zde pokřtilo skvělý Scythe a představilo dalších osmnáct herních novinek.

 
Kdo se v sobotu 22. dubna rozhodl vypravit do Městské knihovny v Praze a přečíst si tam v klidu nějakou učenou či zábavnou knihu, musel být překvapen, když narazil na hlučný dav lidí, stojící frontu na jakousi hru.
 
Toho dne jsme totiž křtili toužebně očekávanou strategickou pecku Scythe. Než ale ke křtu došlo, ve zhruba půlhodinovém bloku se návštěvníci akce, kterých se sešlo nejen více, než jsme se odvážili doufat, ale dokonce i více, než stačila omezená kapacita dětského oddělení pojmout, dozvěděli, co se na ně v roce 2017 ještě chystá a dokonce se dočkali exkluzivního odhalení dalších osmi novinek. Co jsme tedy na Albi Game Day oznámili?
 
 
Začalo to Pustinou. Pustina je strategická hra o přežívání v postapokalyptické budoucnosti. Každý z hráčů v Pustině se stane vůdcem kmene, který musí pátrat po posledních zbytcích cenných surovin v troskách civilizace, vylepšovat svůj úkryt, chránit se před všudypřítomnou radiací a vyrovnávat se s loupežemi soupeřů. V Pustině musíte přemýšlet dopředu a dát si pozor na protihráče, kteří Vám mohou dost uškodit. Pustina vyjde na sklonku léta.
 
Po teskné budoucnosti jsme se vydali do minulosti s oznámením kostkové hry Ominoes: Kostky bohů. Tahle abstraktní strategická hra s jednoduchými pravidly prý pochází až ze starého Egypta, ale pro nás je hlavně důležité, že jde o přemýšlivou a přitom svižnou zábavu, ve které se hráči snaží propojovat symboly vlastní barvy a bránit v dosažení téhož svému soupeři.
 
 
Po dvou hrách, u nichž si člověk musí trochu namáhat hlavu, přišla řada na zběsilou karetní hru Šťastný candát. Tu si užijí, jak děti a dospělí, a zážitek je nejen hru hrát, ale i hráče sledovat – bláznivější zábavu jste totiž dlouho neviděli! Hráči poskakují, plácají si, vyměňují a podnikají všelijaké taškařice v šíleném tempu. Candát připluje v létě.
 
 
Následně jsme představili dvě menší hry. První z nich je postřehová hra Gobbit, která nadchne všechny fanoušky her, jako je Panic Lab nebo Cortex. Hráči postupně otáčejí karty ze svých balíčků, přičemž si musí dát pozor na to, že červený had může sníst červeného chameleona, žlutý chameleon žlutou mouchu a podobně. Jejich cílem, je lovit a zároveň nebýt uloven. Hráč tak musí neustále sledovat své protihráče a hra ubíhá v neustálém napětí. Gobbit vyjde na podzim.
 
Karetní hra Únikovka: Laboratoř je první z řady karetních únikových her, s nimiž si můžete vyzkoušet atmosféru populární zábavy, aniž byste museli utratit čtyřcifernou sumu. Kromě toho, že ve srovnání s jinými stolními únikovými hrami bude pořízení Únikovky podstatně levnější, je pro hráče dobrou zprávou i to, že komponenty, se v průběhu hry neničí. Únikovka by se mohla na trhu objevit už začátkem prázdnin.
 
 
Šestou a sedmou představenou hru spojuje nádherné výtvarné zpracování. Ve hře Kanagawa se hráči stanou učni velkého malířského mistra Hokusaie a budou soupeřit ve snaze nakreslit ten nejnádhernější dřevoryt, na který by i jejich mistr mohl být pyšný. Kanagawa je bez přehánění jednou z nejkrásnějších her letošního (v zahraničí minulého) roku – a navíc se i skvěle hraje.
 
 
Pak přišla na scénu pro změnu krása ryze česká, protože novinka Empatia je další původní českou hrou z produkce Albi. O ilustrace se postarala známá ilustrátora Marie Brožová a zkušený autor Jan Vodička okolo nich vystavěl hru, ve které není důležité vyhrát, ale zamyslet se nad tím, jak dobře znám své spoluhráče. Empatia nabízí dva herní režimy – kooperativní a kompetitivní, z nichž každý přináší odlišný zážitek. Empatii si budete moci vyzkoušet koncem léta.
 
 
To nejlepší na konec, říká se. This War of Mine Desková hra je rozhodně tím největším počinem, který jsme na Albi Game Day oznámili – a také nejnáročnější hrou, co se týče lokalizace, která kdy na českém trhu vznikla. Její autoři se inspirovali stejnojmennou videohrou a nekladou si malé cíle – snaží se dokázat, že i deskové hry zvládnou vyprávět vtahující a vážné příběhy a přimět hráče zamyslet se nad těžkými morálními rozhodnutími. Unikátní kombinace deskové hry a Knihy příběhů vám dopřeje zážitky, které ve světě deskových her nemají období. This War of Mine vyjde před Vánoci 2017.
 
Pak už ale nastal čas na zdravici autora hry Scythe Jameyho Stegmeiera a samotný křest, který proběhl za asistence našich sličných generálek. Po zbytek odpoledne si pak účastníci mohli velkou část z představených titulů vyzkoušet, přičemž největší zájem byl samozřejmě o samotný Scythe. Hned druhým stolem pořadí zájmu pak bylo tradičně vynikající občerstvení z Antonínova pekařství. Večer pak na akci navázala i afterparty, která se pro některé účastníky protáhla až do bílého rána.
 
Účastníků se sešlo daleko více, než jsme se odvážili doufat a rádi bychom jim touto cestou poděkovali. Díky si zaslouží také všichni, kdo se na uspořádání Albi Game Day podíleli a zejména pak personál Městské knihovny, který svou vstřícností celou akci umožnil. Vzhledem k pozitivním ohlasům doufáme, že Albi Game Day nebyl poslední podobnou akcí, kterou jsme pro hráče připravili.
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI

Galerie článků

8-10 / 25