Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

7 knížek pro děti, na které je lepší si dát pozor

03.07.2018 Hry a zábava

Mohlo by se zdát, že neexistuje nic nevinnějšího, než taková knížka pro děti. Na obrázcích jsou samé milé tváře a dobro vítězí nad zlem. Jenže...

 
 


 
...ne vždycky jsou role hrdinů a darebáků rozděleny spravedlivě a bez postranních úmyslů. Připomeňme si pár výborně napsaných knížek, které za minulého režimu sloužily jako šikovná propaganda pro malé soudruhy. Nebo tak nenápadně fungují i dnes.

Od 5 do 7 let

Honzíkova cesta

Tohle už je známá věc, ale pro pořádek opakujeme. Asi nejznámější příklad. Dokud malý proletář ještě sám nečte, ocení ilustrace Heleny Zmatlíkové. A vy mu k nim odvyprávíte příběh Bohumila Říhy o tom, jak se pětiletý Honzík seznámil s pionýry v Koníkovicích. A hlavně s Jednotným zemědělským družstvem. Protože družstevní vajíčko, to není jako od naší slepice, Honzíku. To si nemůžeme vzít jen tak. Patří všem.   

Ferda v mraveništi

Odmalička je v dětech třeba pěstovat schopnost poznat pravého revolučního vůdce, případně se jím stát. Sekorův Ferda je dokonalý vzor, protože kam přijde, tam radí, organizuje a ví všechno nejlíp. Mraveniště by se bez něj úplně položilo, ba dokonce vymřelo. Sousední zlé mraveniště by mu totiž uloupilo všechny kukly. Ferda se naštěstí nebezpečí postaví a poraženým sousedům dokonce pomůže, protože uznají jeho vládu, takže ho nakonec nosí na rukou úplně celá louka. Jo a ze všech těch kukel se vylíhnou samí noví Ferdové s rudým šátkem.  

Od 7 do 10 let

Neználkovy příhody, Neználek ve Slunečním městě, Neználek na Měsíci

Už profesoři marxismu-leninismu na pražské fildě prý říkávali, že jediné skutečné dílo socialistického realismu je Neználek. Jeho autor Nikolaj Nosov byl génius, který podobně jako Jules Verne dokázal předpovídat vynálezy na desetiletí dopředu – v Neználkových příhodách se objevuje diktafon, ve Slunečním městě auta bez řidiče a na Měsíci kulatý samočinný vysavač. To vše vymyšlené v 50. letech. Navíc v těch třech knihách najdete leninský světonázor v kostce. První díl je o rolnickém socialismu, ve kterém se každý učí pracovat pro ostatní. Druhý o rozvinutém komunismu, který ohrožují chuligáni, co ve skutečnosti ani nejsou lidi, ale osli. No a Neználek na Měsíci je kritikou kapitalismu i s třídním bojem a závěrečným vítězstvím lidu (díky odvážnému výsadku z veliké komunistické Země). 

Kouzelné městečko

Václava Pavla Borovičku znají spíš čtenáři literatury faktu. Jeho Kouzelné městečko je ale pozapomenutý skvost literatury pro děti. Odehrává se ve světě bez dospělých, který si děti řídí samy, a navíc líp, než velcí. Každý pracuje, a podle toho, jak dobře, dostává barevnou čepici. Modrá je obyčejná, zelená lepší a červená pochopitelně nejlepší. Soudružíčci s červenou čepicí nemusejí čekat ve frontách, mají po obědě nárok na zmrzlinu a tak. Prostě komunistická utopie s prvky socialistické reality. A dětem se to líbí, věřte nám. 

Komunismus (nejen) pro děti aneb jak vše bude jednou jinak

Má-li vaše ratolest sklony hloubat a přicházet věcem na kloub, je tu nejnovější chytrý svazek berlínské aktivistky Bini Adamczakové. Rozebírá podstatu kapitalismu, jeho chyby, a nabízí na ně jediný lék. Jaký, to už si domyslíte.

Od 10 do 12 let

Timur a jeho parta (a další klasika)

Překročilo-li vaše dítě první dekádu v nespravedlivém světě, nemusíte mu nic vysvětlovat. Lesk a bídu vykořisťování zažilo a pochopilo samo. Přesto je dobré v něm živit plamen třídního rozhořčení vhodně zvolenou nabídkou klasických textů. Dobře poslouží Syn pluku Valentina Katajeva i Timur a jeho parta Arkadije Gajdara. A také Gajdarova méně známá Škola, ve které hrdinný Čubuk bez zachvění brvou přijme smrt a vyslouží si tak i obdiv nepřátel – bělogvardějců.

Talking to my daughter about the economy

Když klasika dojde, přišel čas na ideové vzdělávání. Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis napsal pro svou dceru knížku, kterou si kapitalisté za rámeček nedají. Jen zatím neexistuje český překlad, tak je třeba ji přelouskat v angličtině nebo (a to vzhledem k nezasloužené hegemonii angličtiny ve světě doporučujeme) novořecky. 
 
Text: Štefan Švec, foto: Profimedia
 
 

 

Tip pro rodiče

Knížka, která nebude děti balamutit - Hravá přírodověda z edice Kouzelné čtení. 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI