Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

5 nejoblíbenějších knížek Kouzelného čtení

17.07.2018 Hry a zábava

Děti milují vyprávění. Nebo když jim čtete. Ale možná nejraději mají, když se v knížce „ukazuje“. Ať už je to encyklopedie, pohádky nebo komiks o Batmanovi.

 
 


 

 
A těch otázek u toho. „Není měsíčkovi v noci zima?“ „Proč je sova smutná?“ „Kudy kadí auta?“ Děti prostě chtějí vědět. Naše top 5 knížek, ve kterých si děti díky mluvící tužce dokážou ukazovat i samy, to říká jasně. Udělali jsme vám přehled, abyste věděli, čím je překvapit příště. 
 

1. Svět zvířat

Jasná jednička. Jestli je pravda, že děti odmala úplně nejvíc reagují na lidský obličej, tak zvířátka jsou hned na druhém místě. A nemusí to být jenom chlupáči. Ostatně co si budeme povídat, i leckterou tu babičku si caparti zamilují hlavně proto, že má pejska, kočičku nebo „kojoutka a slepištu“. A ve Světě zvířat najdou děti větší porci fauny než v jakékoli zoo. Les, Hory, Moře, Poušť a další sekce se hemží desítkami realisticky malovaných němých tváří. Od žabky po plejtváka myšoka. A ty tváře díky interaktivní tužce vlastně ani nebudou němé. Knížku namluvil Otakar Brousek ml.
 

2. Lidské tělo

S lidským tělem přijdou děti do styku nejdřív. Ale než si uvědomí, jaký je to vlastně zázrak, chvilku to trvá. Proč jsou důležité srdce a mozek, na co jsou svaly, kosti a podobně. Takže by se řeklo, knížka pro starší děti. Ale po pravdě, třeba fungování trávicí soustavy má dost fanoušků už ve věku okolo tří let. A prohlížejí opravdu detailně. A tak můžete doufat, že pochytí i další věci. Třeba proč není nejlepší nápad naládovat si do žaludku bonbony a párek s hořčicí a třešně a limonádu a osm kilo žužu. Jo, a taky se v knížce cvičí! To můžete vyzkoušet sami, doma vás nikdo neuvidí. Decentně ilustrovanou knížku namluvili Tereza Bebarová a Jaroslav Plesl.  
 

3. Hravá angličtina

Kolik jazyků umíš, tolikrát… No znáte to. Určitě netvrdíme, že se musí děti jazyky šrotit už ve školce. A trochu podezíráme rodiče, že za úspěchem téhle knížky jsou spíš oni než děti. Ale když to s tím drilem nebudete přehánět, interaktivní knížka je určitě prima způsob, jak dětem angličtinu nezprotivit hned od začátku. Pomůže začátečníkům i mírně pokročilým, a když půjdou svišti do hajan, poslechem rodilých mluvčích si můžete anglinu provětrat sami. Slova, texty, kvízy a hromada, vážně hromada slovíček. No schválně, víte třeba, jak se řekne tučňák? No vidíte. 
 

4. Hravé učení

Už Aristoteles říkal, že člověk od přirozenosti touží po poznání. No a proto tuhle knížku vybírají nabeton hlavně rodiče. Zdálo by se, že obsah uspokojí opravdu jen ty nejmenší, ale vracejí se k ní i starší děti. Kvůli písničkám, oblíbeným pasážím nebo obrázkům. Takže nad knížkou nelamte hůl, i když vy už nejspíš čísla i roční období znáte a kočičku si s kachnou spletete opravdu výjimečně. I proto se hodí, že si tyhle věci váš cvrček zafixuje samostatně. A vy zatím třeba vymyslíte výlet. Ostatně capart je mezitím v nejlepších rukou, protože knížku připravila dětská psycholožka. Namluvila ji Zora Jandová, kterou děti milují. A vám nepoleze na nervy, až bude podesáté opakovat, třeba že: „Děda musí shrabat všechno listí, aby byla zahrádka upravená.“ 
 

5. Anglický obrázkový slovník

Je to známá věc. Dětem lezou slovíčka do hlavy sama, zatímco drtivá většina dospělých bojuje se slovní zásobou celý život. Už máte doma všechny možné učebnice a slovníky, a pořád se vám pletou sukně a košile, pivo a medvěd nebo Turecko a krůta? Pech. Takže tenhle slovník prostě potřebujete. Přes tisíc základních výrazů se skvělou výslovností rodilých mluvčích a překladem do češtiny. Ale buďte fér a někdy ho půjčte i dětem. Kvůli tomu jsme se snažili, aby byl hezky ilustrovaný. Třeba taky najdou pár slovíček, která ještě neumějí. 
 
Text: Michal Schindler, foto: Albi Česká republika a.s.
 


Hurá na čtení

Tedy na to kouzelné - všechny knihy a hry z edice Kouzelné čtení najdete zde.

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI