Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Jedeš s tou čokoškou z auta!

03.07.2018 Dárky a přání

Nic se nemá přehánět. Jak je řidič moc háklivý na své auto, je to spíš k smíchu. Ty potahy i plasty přece něco vydrží, jsou tak vymyšlené. Ale...

 


 
...když zase vezete partu rozjívených děcek, co nemají nic jiného na práci než matlat čokoládovou zmrzku po stropě, to taky není OK. Abyste ale i takové situace zvládali s klidem britského lorda, máme pár tipů, jak na bordel v autě vyzrát a vysekat se i ze zdánlivě beznadějných fleků. 
 
Nejlepší je samozřejmě zatrhnout konzumaci jídla v autě úplně. Kdo z vás ale vydrží hodinové zdržení v zácpě doprovázené řevem z autosedačky: “Já tu sušenku prostě chci!”? I když se ale ve vašem autě nakrásně nejí, nepije, nekouří… tak prostě někdy do něj děti s botami od bláta vletí. Tomu nezabráníte. 
 
Parádních blátivých ťápot na krémových koberečcích nebo na zádech sedaček z bílé kůže se ale můžete hravě zbavit. Stačí špínu na povrchu lehce oškrábat měkkým kartáčem a vyluxovat. A pak už jenom aplikujete čistící pěnu, kterých každý výrobce dodává několik podle typu interiéru a je to. Jestli děti botami odřely navíc taky plasty na vnitřní straně dveří, zkuste bílou kancelářskou gumu. Zahladí stopy. 

Žvejka

Super se lepí na sedačky a luxusně se zašlapává do koberečku. K ničemu jinému se žvýkačka v autě vlastně nehodí. Když zjistíte, že vám právě potomci zasvinili auto touhle lepivou zbraní hromadného ničení, uklidněte se. Jedna žvýkačka vás na ARO přece nedostane. Děti vyndejte z auta a v žádném případě na rozmatlané žvýkačky nelijte rozpouštědla ani domácí čističe. Taky by se mohlo stát, že napácháte ještě víc škody a co si na těch dětech vezmete. Vzpomeňte si na babskou radu, že žvejku ze všeho dostane led. Automobilky dnes dokonce vyrábějí ledové spreje. Koupit se dají i v drogeriích nebo ve sportu. Když chladem guma ztuhne, jednoduše ji odloupnete a případné zbytky už hravě dorazí kartáč.

Barvičky

Maluj si a nezlob. Jo, to je chytré. A zabírá to. Děti si malujou, bohužel ne jen po papíru. Přetahujou až na sedadlo, voskovky rozšlápnou na zemi, ruka ujede a hned je mistrovská čmouha na stopě nebo okně. Jednou na barvičky pomůže krycí páska, jindy čistící pěna, někdy to zvládne sprej na vlasy nastříkaný na hadr a hotovo. Čistící pěny rozhodně použijte, pokud se váš malý Picasso podepsal na sedačku, k těm jsou nejšetrnější. Nepronikají tak hluboko a skvrnu odstraníte bez porušení podstaty látky.

Pitíčka

Jeden šlápne na brzdu, aby ochránil své nejdražší před karambolem, a jak se mu odvděčí? Tak třeba tím, že hned ze zadních sedaček neohlásí, že jim ten jahodový milkshake z benzínky právě parádně vletěl pod přední sedadlo a vsakuje se do všeho kolem. Když to zjistíte podle zápachu za týden, je už pozdě. Auto bude smrdět navěky. Když se vám ve voze něco rozlije, nejhorší jsou mléčné nápoje, hned se snažte ubrousky nebo hadrem dostat z auta co nejvíc toho lepivého nadělení. Na velké louže je dobrá sůl do myčky nebo píseček pro kočky. Vytáhne všechno vlhké. A pak už jenom dobře větrat.  Tekutiny jsou prostě prevíti, jak pořádně nevyschnou, jsou cítit. Dá se to ale vyřešit tím, že v autě necháte přes noc misku s mletou kávou. Jenom ji pro změnu nevysypte. 

Drobky

Je to marný boj. Ty jsou prostě všude. Báječně se jim třeba daří pod dětskými autosedačkami, tam dovedou trávit celé týdny. Popcorn, rýžové sušenky nebo slané tyčinky… Naštěstí jdou raz dva vysát, akorát opatrně s vysavači na benzinkách. Jejich úzké hubice jsou vhodné jenom na čalounění, koberečky a podlážky. Na jemné povrchy jako třeba kůže se moc nehodí a mohou se proměnit v žiletku, která kůži nenávratně poškodí. 

Čokoška

I ta nejmenší čokoládová tyčinka, kterou byste snědli na jedno dvě kousnutí, dovede upatlat dětské prstíky, pusu od ucha k uchu, vlasy, sedačku, kalhoty, tričko, okýnko, strop, bráchu a přilehlý vesmír. To vše za zlomek vteřiny. Stačí na to symbolický kousek čokiny upadlé z nanuka. Vždy to pak vypadá hrozivě. S čokoládou si poradí jediná věc - čistící pěna. Naneste ji na měkký kartáč a důkladně čistěte na zasaženém místě. Z kůže dostanete čokoládu jen se speciálním balzámem. Rozhodně se vyhněte mýdlu na sedla z jezdeckých obchodů. Jenom kůži změkčí a zohýbá. Takže se vám sice zkroutí sedačky, ale furt budou dohněda.

Každá minuta rozhoduje

Neodkládejte pucování tapecírunku v autě na později. Špína zaschne, zažere se a máte po legraci. Nejdřív si svou čistící metodu vyzkoušejte na malém kousku, a teprve když jste si jistí, že to jde jako po másle, směle pokračujte na celém fleku. A hlavně pamatujte, voda fleky jenom zvětšuje a nic moc neřeší. Lepší je používat pěny a další speciálně k čištění aut určené přípravky. 
 
Text: Martin Groman, foto: Profimedia
 
 

 

Tip pro rodiče

Skoro k neuvěření, ale je to tak. Mess Free omalovánky od Crayoly jsou do auta ideál - fixy totiž barví jenom papír v omalovánkách, nikam jinam nemalují.

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI