Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Zapomeňte na vití věnců! Tohle jsou 4 největší adventní úlety

05.12.2018 Čtení pro radost

A máme tady zimu. Nejlepší výmluvu všech zatvrzelých peciválů, a nejen jich. Konečně si můžete místo kolečkových bruslí natáhnout teplé bačkory a odstartovat knižní maraton, u kterého si budete lámat nanejvýš svoje mozkovny. Přesto se najdou odvážlivci, kteří doma neposedí, i když je venku deset pod nulou. To se pak pouští do věcí, ze kterých doslova mrazí.

 
 


Ve dvou se to kolo lépe táhne (KoloBěh Říp–Praha)
 
Výlety na bájnou horu Říp si mnozí z nás spojí s pozvolným výšlapem zakončeným v bufáči na vršku. Existují ale jedinci, pro které je výstup na středočeský kopec jenom začátek a ta pravá pakárna začne až sešupem dolů. Už tuhle sobotu 8. prosince proběhne KoloBěh Říp–Praha, před kterým pořadatelé na webu akce varují: „Fakt těžkej a hodně hustej závod. Můžeme vám slíbit bahno, déšť, sníh, led, zimu a možná i slunce. Nakonec ale budete všichni šťastní.“ Běží se opravdu z Řípu až do pražské Troji, v párech a s jedním kolem pro případ, že si jeden z dvojice potřebuje cestou na chvíli dáchnout. Kdo tohle přežije, toho už nic nerozhodí!
 
S čelovkou na Sněžku (Vánoční noční výstup na Sněžku)
 
I když je nejvyšší hora jenom 1603 m vysoká a místní horalové si její výstup pravidelně dávají k snídani, pro spoustu z nás je výšlap na Sněžku i za bílého letního dne půldenním utrpením. A když k tomu přidáte prosincové krkonošské počasí, sníh, led a černočernou tmu, pak to už není jen náročnější procházka, ale noční můra. V pátek 14. prosince podnikne několik stovek odvážlivců už třetí Vánoční noční výstup na Sněžku. Prý se nevyhnou závějím a nafoukaným cestám sněhem, nicméně během 12 km dlouhé trasy se jim do cesty postaví chaty, kde se promrzlí výletníci můžou občerstvit čajem, kyselem nebo Krakonošem.
 
Advent na vodě
 
Zatímco v létě to občas drhne o dno, v prosinci s kánoí místy narazíte na opačný zádrhel – zamrzlou hladinu. I když jsou řeky už pár měsíců „uzamčené“, během adventu se sázavskými meandry line známé „ahóóój“. To zrovna vodáci s plnými barely cukroví a grogu sondují, jestli zbytek výpravy neztroskotal na ledové kře a neumrzl. Vánoční Sázava se letos sjíždí 22. prosince z Krhanic do Pikovic a první pádla se do vody ponoří v 10.30. Během plavby po ledové řece si ještě rádi rozmyslíte, jestli se chcete cvaknout.
 
 
Plavecké závody otužilců
 
Určitě jste se někdy na Druhý svátek vánoční mezi pohádkovým maratonem pozastavili u přenosu ze Žofína, kde tradičně více než tři sta podivínů naskáče do ledové řeky o teplotě 4 °C a plave o závod. Taky se zatřesete při představě, že v tom mrazu shodíte pět vrstev svršků, jako by se nechumelilo, a ponoříte se do milionů ostrých jehliček? Memoriál Alfreda Nikodéma je dlouholetá ikonická akce pojmenovaná podle průkopníka otužileckého plavání. Ten si tempa v ledové vodě vyzkoušel už v roce 1923 a o dva roky později odstartoval tradici společného plavání. Že si takovým koníčkem přivodíte akorát tak zápal plic? Pravidelným a správným otužováním zdravotní potíže naopak samy odplují. 
 
Text: Helena Suchá, foto: Thinkstock
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI