Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Zapomeňte na souboj generací. Rozumíme si líp, než si myslíme

19.09.2018 Čtení pro radost

Staří a mladí vidí svět velmi často velmi rozdílně. Stačí se podívat na výsledky voleb nebo třeba průzkumy k nejrůznějším tématům. Zčásti je to přirozené, problém je však v tom, že spolu dnes různé generace nemluví. Mnohdy nesledují ani stejná média a mladí i staří se uzavírají každý ve své „bublině“.

 
 


O jejich vysvobození pak usilují mezigenerační centra. Nejde o kroužky pro seniory, které by vedli mladí. Tato centra se snaží být otevřená pro všechny generace, přibližovat je a propojovat. Jejich cílem je ukázat, že si staří i mladí (a také střední generace mezi nimi) mohou rozumět, mají co sdílet, navzájem se od sebe mohou učit a taky se společně bavit. „S přibývajícím věkem jsem si všímala, jak světem vládne kult mládí. Naopak stáří jako by bylo na obtíž. Překlenete-li hranici padesátky, stáváte se například nezajímavým na trhu práce. Pocítila jsem to na vlastní kůži. Tenkrát mě napadlo, že by se s tím něco mělo udělat,“ vysvětluje na svých stránkách Zdeňka Dubová, předsedkyně brněnského občanského sdružení Mezigenerace. Před šesti lety jej založila s jasným cílem: pokusit se o změnu toho, jak mladší část společnosti pohlíží na starší populaci. Věří, že senioři mohou být inspirací i pro mladé generace. Zprostředkovává tak například přednášky seniorů ve školách, organizuje konference, soutěže i workshopy pro všechny generace. 
 
Návrat ke kořenům?
 
Podobných center je v Česku mnoho. Například v Praze 8 nyní vzniká nové komunitní centrum, které má pomáhat například mladým rodinám s dětmi, ale také nabídne prostor pro starší a fungovat bude coby mezigenerační centrum. Ve větších městech jsou takové organizace již celkem běžné a jejich program a služby jsou velmi různorodé. Zajímavý přístup zvolili v centru Julie, kde se propojuje denní péče o seniory se školkou pro děti. Navazuje se tak na tradiční rodinný model, kdy vedle sebe žilo několik generací pohromadě. V centru se tak přirozeně potkávají lidé z různých věkových skupin. „Takové setkávání poskytuje nenahraditelné obohacení v době, kdy se přirozené vazby mezi generacemi narušují vlivem životního stylu. Kontakt s dětmi vyvolává u dospělých a seniorů ochranitelské a pečující sklony vedoucí k posílení motivace k účasti na vlastním životě. Pro děti znamená setkávání se seniory přijímání stáří bez ostychu a s porozuměním,“ vysvětlují organizátoři centra Julie. Senioři tak například s dětmi společně čtou, zpívají nebo pracují na zahradě. 
 
Máme si co nabídnout
 
Se zajímavým konceptem přišlo i centrum Sdílny generací, které propojuje seniory, kteří celý život zasvětili nějakému řemeslu, s těmi, kdo se mu chtějí naučit. Máte tak možnost přihlásit se na kurz vaření se zasloužilým šéfkuchařem nebo se naučit základům šití od paní mistrové s letitou praxí. O tom, že mezi generacemi nemusí panovat propast, jak se někdy může na první pohled zdát, a že k propojení mnohdy stačí jen malý impulz, svědčí úspěšný projekt Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Jeho cílem bylo potěšit opuštěné lidi v domovech pro seniory, které třeba i několik let nikdo o Vánocích nenavštívil nebo nedostali žádný dárek. Lidé si pak mohli na internetu vybrat, koho a čím chtějí potěšit. Často šlo o zážitky v podobě společného výletu nebo návštěvy divadla. Celkem nakonec lidé z celého Česka splnili přání téměř 14 tisícům osamělých seniorů. 
 
Mezigeneračních center pomalu přibývá a možná už nějaké máte i ve vašem městě. Najděte si chvilku a zajděte se do nich mrknout!
 
Text: Monika Němcová, Foto: Thinkstockphotos
 
 


Náš tip - Vědomostní pexesa

Pexesa, která nejsou úplně jednoduchá, ale ani úplně těžká - nehledáte dva stejné obrázky, ale informace, které k sobě patří. Ideální, když dají hlavy dohromady mladí i staří.

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI