Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Zapojte děti do vašich beauty rituálů: udělejte si masky, které můžete sníst!

19.03.2020 Čtení pro radost

Není nad to, když necháte krabičku s drahou pleťovou péčí chvilku bez povšimnutí a vaše ratolest ji za pár sekund rozmaže nejen na svém těle, psovi a kočce, ale také na zdi, v peřinách a na oblečení. My vám přinášíme návod na pár pleťových masek, do jejichž výroby můžete zapojit i své děti. A ingredience? Ty najdete ve spíži.

 
Pleťové masky jsou skvělý způsob, jak dostat do pleti velké množství živin a hydratace během pár minut. Proto byste tyhle malé rituály krásy měli zařadit do své pleťové rutiny. Aktuálně je na trhu nepřeberné množství různých druhů, obzvláště velké popularitě se těší takzvané plátýnkové masky. Ale co když máte zrovna chvilku čas a žádnou takovou masku nemáte doma? 
 
Nebo milujete přírodní kosmetiku a chcete vyzkoušet více ekologickou cestu? Mrkněte do špajzu a určitě objevíte pár surovin, které vaší pleti skvěle poslouží. A co víc, tyto masky jsou naprosto bezpečné, takže do jejich výroby můžete v klidu zapojit i děti. Příprava masky většinou spočívá v jednoduchém „patlání“ všech surovin dohromady, takže to zvládnou i ony a ze zbytků masky jim můžete nakreslit na tvář pár pruhů jako správným indiánům. 
 
 
Co byste měli vědět, než se do toho pustíte: 
 
  1. Masky aplikujeme vždy na čistou a odlíčenou pleť. 
  2. Pokud chcete zvýšit účinnost masky, pleť před aplikací napařte – stačí na chvíli na obličej přiložit vyždímaný ručník, namočený předtím v co nejvíce teplé vodě. Téměř nutnost je to v případě, kdy chcete do hloubky vyčistit póry. 
  3. Při míchání masky vždy pamatujte na to, že potřebujete vytvořit spíše hutnou hmotu, aby vám z obličeje po pár minutách nezačala |stékat. Tekuté složky proto přidávejte opatrně.
  4. Masku na sobě mějte alespoň 15–20 minut. Pokud vás začne během působení pleť pálit nebo dojde k podráždění, masku smyjte a aplikujte zklidňující krém.
  5. Po smytí masky vodou očistěte pleť tonikem a nezapomeňte na pečující krém. 
Plátýnková maska po domácku?
 
Jasně! Z plátýnkových neboli textilních masek se v poslední době stal boom, a to z jednoho prostého důvodu. Jsou často účinnější než klasické krémové masky. Po nanesení krémové masky totiž dochází k přirozené chemické reakci – maska se začne odpařovat. U textilní masky tento proces odpařování ale zpomalí plátno, takže účinné látky se do pleti dostanou lépe a hlouběji. Řekněme tedy, že plátýnko může každou masku zdokonalit. V domácích podmínkách to znamená to, že po nanesení vytvořené masky na obličej přidáte navrch bavlněný kapesník nebo gázu. Použít můžete i staré bavlněné tričko. Navíc máte tu výhodu, že si textil upravíte podle rozměrů svého obličeje. Což je skvělé, protože co si budeme povídat, mnoho kupovaných masek na obličeji prostě nesedí.
 
 
Kurkumová maska
 
Začneme hned zlatým grálem, jehož účinky opěvují i velké beauty ikony. Kurkuma! Koření, které se vyskytuje ve většině domácností a dokáže s pletí skutečné zázraky. Přidejte k ní med a máte na světě účinnou masku, která zatočí s mnohými pleťovými neduhy. Sjednocuje barevný tón pleti, rozzáří, hluboce čistí, dezinfikuje a zklidňuje. Obzvláště oblíbená je pro své bělící schopnosti, které dokáží zesvětlit jizvičky i pigmentové skvrny. Maska je tedy skvělá pro aknózní pleť, ale jelikož má velké hydratační účinky, poslouží i majitelkám sušší pleti. Pokud do směsi přidáte ještě pár kapek oleje (skvělý je arganový, který neucpává póry), získáte tak výživnou bombu i pro opravdové sušenky.
 
 
Kvasnicová maska
 
Pivovarské kvasnice jsou nástrojem ke krásné pleti už dlouho, zkuste se zeptat našich maminek či babiček. Tahle maska sice moc nevoní, ale díky jejím benefitům jí to určitě odpustíte. Kvasnice totiž obsahují velké množství vitamínu B, zinku a hořčíku, což jsou základní klíče ke zdravé pleti. Navíc dokážou redukovat produkci kožního mazu a stahovat rozšířené póry. Ke kvasnicím stačí přidat suroviny dle typu vaší pleti. Pokud máte spíše sušší či normální pleť, přidejte trošku mléka a arganový olej. V případě mastné a problematické pleti doplňte kombinací mléka a medu.  
 
 
Slupovací maska
 
Mnoho žen miluje slupovací masky, ať už kvůli jejich exfoliační schopnosti, nebo prostě jen kvůli tomu slastnému pocitu při slupování. Tento druh masek krásně odstraní odumřelé částečky kůže, přebytečný maz, čistí a minimalizuje póry. Použít ji můžete na celý obličej v případě mastné pleti nebo pouze na problematické části, nejčastěji tedy na nos, bradu a čelo. Jak něco takového vytvořit doma? Nejprve si rozdělte papírový kapesník na jednotlivé vrstvy. Syrové vaječné bílky lehce prošlehejte, nechceme hustý sníh, stačí do doby, než se začne tvořit pěna, a štětečkem (nejlépe plochým) naneste na obličej. Na to přitiskněte jednu vrstvu kapesníku a znovu potřete bílkem. Nechte působit cca 10 minut (dokud vrstva neztuhne) a poté jemně sloupněte. V případě, že nejste s výsledkem úplně spokojené, postup ještě jednou zopakujte.
 
Text: Tereza Kramlová  Foto: Getty Images
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI