Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Začal školní rok. Potřebují se děti v dnešní době ale vůbec ještě něco učit?

01.09.2019 Čtení pro radost

Je dnes učení přežitek? Všechno už je přece v cloudu na dosah ruky. Analýza toho, kam se posunulo vzdělávání.

 
Můžete být uvázáni s dítětem v domácnosti, nebo naopak odvázaní jako surfující nomád u oceánu. Oba životní styly byly dříve prostředími ne příliš vhodnými pro vzdělávání. Tohle už je dávno pasé. Dnešní systém vzdělávání už není o dřepění ve školních lavicích a docházení do konkrétních institucí. Dokonce i umělecké obory, pro které byla vždy vysoce důležitá manuální zkušenost a osobní kontakt, dnes můžete zčásti okoukat z videí a klábosením s lektorem po video chatu. 
 
Učíme se pro sebe
 
Vzdělávání bude stále více v rukou samouků, tedy nás samých. Nemusí se nám líbit, že pomalu odpadá osobní kontakt, ale změnilo se to podobně, jako když se místo videoher lidé jen koukají na lidi, kteří je hrají. Je to prostě další vývojový krok lidstva. Když jsem se před pár lety rozhodl udělat výstavu a potřeboval jsem vytvářet kostru ocelových objektů, naučil jsem se svařovat podle YouTube. Stejně tak jsem se naučil stříhat videa. Sám. Jen to pár let trvalo.
 
 
To už se pak nějak doučím
 
Takový je dobový étos. Místo hlubokých znalostí (hard skills) máme vše zachraňující soft skills a na všechno také máme po ruce nějakou tu appku. Navíc vědění je dnes tak specializované a rychle se měnící, že člověk občas získá pocit, že vlastně ani nemá cenu se něco učit. Zítra už to bude stejně překonané. Balancujeme na hraně dvou protikladných principů. Jeden je povšechná schopnost vzdělávání obecně (umím si to rychle najít a doučit se to, co zrovna potřebuji) a druhý je osvojení si konkrétních hlubokých znalostí a pochopení souvislostí. A ani absolvování vysoké školy nestačí na proniknutí do jakéhokoliv oboru. Je to jen začátek. Často než tu školu dostudujete, je ten obor už trochu jinde. Nicméně bez těch základů se v tom nezorientujete už vůbec. 
 
Ale vždyť děti jsou dnes tak chytré!
 
Říká se to: „Děti už přece dneska umí s počítači tak skvěle!“ Ano, jsou neuvěřitelně zručné v ovládání technologií, ale matematické a analytické myšlení, které je pro technické obory potřeba, jim naopak mnohdy chybí. To, že se vyznají v nejnovějších aplikacích, ještě neznamená, že chápou, na jakých principech technologie fungují. Stejně jako ani ten nejlepší hudební kritik neumí nic z toho, co zvládá i ten nejhorší muzikant. 
 
Je prokázáno, že lidé na západě od devadesátých let spíše hloupnou (jde o ty nejliberálnější státy: Norsko, Dánsko, Austrálie, Velká Británie, Nizozemsko, Švédsko, Finsko, Francie a německy mluvící země). Předpokládá se, že za to může typ výchovy, která vlastně není výchovou, ale vybudováním super bezpečného prostředí, které ale děti v konečném důsledku příliš nestimuluje. Hlavně žádné známky, žádný stres, nic nemusí, nic se jim nezakazuje. O reverzním trendu Flynnova efektu ale někdy příště.
 
 
Já ale nechci hloupnout
 
V tom případě se sebou něco dělejte. Vyberte si nějaký obor, kterému se budete věnovat alespoň trochu víc do hloubky. Ale současně buďte připraveni kdykoli začít na zelené louce s něčím úplně novým. Pomůžeme vám překonat stres z nekonečných možností vzdělání na internetu. Je to často zadarmo, docela zábavné a zas tak nekonečná a stresující nabídka, jako to vypadá na první pohled, to není. Tak směle do toho!
 

Czechitas 

Neziskovka podporující genderovou nerovnost. Prostě vzdělávají jen holky ajťačky. Není to zadarmo ani online, ale z vlastní zkušenosti víme, že je ten projekt fajn. Najdete na czechitas.cz.
 

MakeIT today

Trochu podobné. Dvě holky, co dělají IT kurzy pro holky a děti. Najdete je tady: makeittoday.cz.
 

Mavimi

A jestli už něco umíte a jste žena na mateřské, specializované nabídky práce pro vás jsou tady: mavimi.cz
 
 
Text: Jan Strmiska  Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI