Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Vánoční úklid ve skříni? Vytvořte si kapsulový šatník

01.12.2019 Čtení pro radost

Máte málo bot a málo oblečení, které by za to stálo? Neutíkejte hned utrácet za další, ale začněte nad módou přemýšlet jinak. Místo množství se zaměřte na kvalitu. A místo peněz vyhozených za módní trendy investujte do dražších kousků, které vás budou těšit celé roky. Návrháři radí kapsulový šatník.

 
Odolat módním trendům a najít si vlastní styl samozřejmě není legrace. I proto vznikl koncept kapsulového šatníku. Opírá se o minimalismus a šetrnost k vaší peněžence i přírodě. Poprvé s ním přišla Britka Susie Faux, která si v 70. letech v londýnském West Endu otevřela obchod Wardrobe. Tam pak představila návrhářky a návrháře jako Jil Sander, Gianfranca Ferrého a později i celé značky jako Kiton nebo Brioni. Ideu minimalistického šatníku rozvinula také americká módní návrhářka Donna Karan, která v roce 1985 vytvořila kolekci sedmi navzájem kombinovatelných kousků oděvů.
 
Kvalita se vyplatí
 
Ideou kapsulového šatníku je mít méně kousků vyšší kvality a kombinovat je mezi sebou. Proto pečlivě vybírejte ty, které jsou pro vás klíčové – sluneční brýle, kožená bunda nebo třeba boty. A připlaťte si. Dobře ušité oblečení vám díky poctivému zpracování a nadčasovosti vydrží celé roky. Kvalitní kožené boty z módy nikdy nevyjdou, stejně jako kašmírové svetry nebo vlněné kabáty klasických tvarů. 
 
                   
Návrháři s rozumem
 
Minimalismus se snaží říct, že na každou roční sezonu stačí malý počet kvalitních kousků, které kombinujete tak, abyste maximalizovali počet outfitů na nejrůznější příležitosti. Představte si, že máte jedno černé sáčko, jednu džínovou bundu, pár kvalitních triček a halenek, jedny džíny, jedny kalhoty, jednu nebo dvě sukně a pár párů bot. Pro každého bude samozřejmě „základní sada“ a množství kousků jiné, pokud budou ale nadčasové, můžete je libovolně kombinovat. Originální vzhled pokaždé dotvoříte volbou doplňků, účesu a make-upu. Zbavíte se ranní hysterie, že nemáte nic pořádného na sebe, a zaraduje se i vaše peněženka.
 

Jak si vytvořit kapsulový šatník

 
Ze všeho nejdřív si důkladně ukliďte skříň a pečlivě přehodnoťte všechny modely, které v ní máte. Jak ale poznat oblečení, které by bylo nadčasové, a ještě k tomu srdcovka? Začněte tím, že si všechny věci, které máte ve skříni, rozložíte na postel. Každý z kousků důkladně prohlédněte a pak jej přiřaďte do jedné ze tří kategorií, které se řídí podle toho, jestli daný kousek milujete a vzala byste si ho hned na sebe; možná byste si jej oblékla; a rozhodně ne. První kategorie, v níž máte oblečení, které milujete, nejvíc definuje váš styl a měl by se z ní stát základ vašeho šatníku. Nejde o to, aby to bylo v souladu s trendy, ale aby to byly vaše srdeční kousky. V kategorii číslo dva „možná“ může být oblečení a doplňky se sentimentální vzpomínkou, ty, za které jste zaplatila majlant nebo si nejste jistá barvou či střihem. Dejte je do krabice a uložte. Pokud se ani pro jeden z nich nevrátíte do konce sezony, někomu je darujte.
 
 
Jednotlivé oblečení rozřazujte i podle sezony, na kterou je určeno. Možná se vám lněné šaty budou zdát v kontextu tuhé zimy nepotřebné, ale věřte, že v létě třeba přijdou vhod.
 
Zvažte také svůj životní styl – výběr se bude lišit podle toho, v jaké profesi se pohybujete.
 
Zaměřte se na neutrální barvy – je složité poskládat navzájem kombinovatelný šatník s výraznými barvami, které se mění často společně s trendy, zatímco šedá, černá, bílá, modrá a béžová prakticky z módy nevycházejí. Pokud přece jen chcete mít šatník barevný, nechte v něm nějaké menší kousky jako blůzu, šátek nebo kardigan.
 
 
V případě přelétavých módních trendů klidně upusťte od jejich kvality. Neplánujete je na rozdíl od těch kousků, které tvoří základ, nosit roky.
Stanovte si maximální počet, přičemž je jen na vás, jestli tam započítáte spodní prádlo, ponožky a doplňky. Někdo si vystačí s 37 kousky na sezonu včetně kabelek a bot, někdo má skříň o něco víc zaplněnou.
 
Nakonec si udělejte seznam toho, co vám chybí. V každém kapsulovém šatníku by mělo být oblečení na všechny příležitosti. Máte dobrý vlněný kabát, kožené rukavice a nadčasová perka? Pokud ne, teď je ideální příležitost. O nákup nových srdcovek se totiž můžete podělit s Ježíškem.
 
Text: Viola Černodrinská Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI