Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Únava, vyčerpání a špatná nálada. Jak si k sobě přivolat hormon štěstí?

18.11.2019 Čtení pro radost

Cítíte se unavení a vyčerpaní, i když jste na své poměry spali docela dlouho a v práci to nebyl zas tak velký stres? Jste dlouhodobě bez nálady? Možná za to může aktuální roční období, možná ale trpíte nedostatkem serotoninu, hormonu štěstí. Co (ne)dělat, abyste jej měli pořád dostatek?

 
Systémy našeho organismu jsou vzájemně propojeny natolik, že medicína stále objevuje nové souvislosti mezi fyzickými a psychickými procesy. Celých 90 % serotoninu, tedy tzv. hormonu štěstí, vzniká v trávicím traktu a okolo něj. Víte, že trávicí trakt má přibližně stejnou hustotu inervace jako mícha, a dá se tak vlastně označit za náš druhý mozek? Serotoninu, nervové soustavě a naší imunitě ale neprospívají extrémy. Pokud tedy konzumujete ve velkém například kávu, čaj nebo alkohol, zaděláváte si na problém. Všechna tyto instantní “štěstíčka” způsobují následné vyčerpání zdrojů a přetížení klíčových imunitních pracantů, jako jsou játra a ledviny. 
 
Spočítejte, kolik kávy za den vypijete
 
Při nadměrném pití kafe, což někdy může být za hranicí dvou šálků denně, dochází k přílišnému vyplavování minerálů a vitaminů z těla ven. Rovněž však dojde k jednorázovému vyplýtvání serotoninových zásob. To samé platí o alkoholu, čaji i energetických nápojích. Potřebujete-li vydržet, vhodnou alternativu skýtá guarana, jejíž povzbuzující účinky jsou pozvolnější a nedochází zde k útlumu, jako je tomu u kávy či čaje. Samotná guarana je navíc bohatý zdroj vitaminů a minerálů, výrazně zlepšuje náladu i schopnost koncentrace.
 
 
Dopřejte si kvalitní spánek
 
Dalším velkým nepřítelem imunity, nervové soustavy a serotoninové bilance je špatný spánkový režim. Paměťová funkce mozku je na dostatečném spánku přímo závislá, stejně tak jako syntéza serotoninu. To, kolik si jej na nadcházející den naděláme, je na kvalitním spánku přímo závislé. 
 
Regenerační procesy organismu během hlubokého spánku není snad ani potřeba zmiňovat, přesto nesmíme zapomenout, že právě ponocování je slavobránou pro všudypřítomné patogeny. Určitě to znáte, když marodíte, spánek je nejmocnější léčitel. Pozor, nadměrný spánek ve chvíli, kdy jste fit, tělu ani serotoninu rovněž neprospívá. 
 
Pravidelně se hýbejte
 
Pokud se tělo nehýbe a nemá ideálně pravidelný systematický kardiovaskulárně zaměřený pohyb, jsou zbrzděné látkové výměny. To v důsledku znamená zadržování toxinů, stresu, ale v neposlední řadě také špatné nálady. Aktivní pohyb svědčí také mozku, neboť plošné prokrvování okysličuje nervovou soustavu, a jsou tak podpořeny neurální procesy. Ideální frekvence je, když si dvakrát až čtyřikrát týdně dáte do těla. Ale pozor, všeho s mírou, trénink by neměl přesahovat hodinu aktivního pohybu. V pozdních večerních hodinách takové aktivity zase serotoninu příliš nesvědčí, protože se organismus přepíná do tzv. anabolické fáze. Tehdy dochází ke všem důležitým korekcím v těle, tvorbě nových tkáňových struktur, ale i k hormonální sekreci. Syntéza probíhá také na poli serotoninu, a zanedbáme-li nejen délku spánku, ale rovněž přípravu na něj, budeme nejspíš další den o pár kapek serotoninu chudší. Proto si dopřejte nejméně hodinu klidového režimu za tlumeného světla před ulehnutím.
 
 
Nechť je vaše mysl neprůstřelná
 
Existuje několik exotických potravin i návyků, které naši imunitu i mysl udělají neprůstřelnou. Betaglukany jsou speciálně svázané cukry, které jsou dopingem naší imunity. Vyskytují se přirozeně v obilovinách, ale jak to tak bývá, skutečně účinkují až při vyšších koncentracích. V tomto ohledu skvěle fungují extrakty z asijských hub. Investicí do kvalitních preparátů z hlívy, cordycepsu či reishi tak rozhodně neprohloupíte. Tyto houby pozitivně působí také na mozkovou činnost. 
 
Že bez kávy nemůžete začít pracovat? Máme pro vás skvělou přírodní alternativu. Slyšeli jste o lucumě, peruánském ovoci sladké ořechové chuti, nebo mace, prastaré bylině peruánských And? Tyhle plodiny jsou tak nabouchané minerály a vitaminy, že po jejich pravidelném užívání nebudete kávu ani energiťák potřebovat. Na trhu je k dostání také černá maca, která je ve svém účinku ještě silnější. 
 
 
Kvalitní doplňky stravy
 
Dbejte na to, ať to jsou opravdu kvalitní preparáty, plodiny mají skutečnou sílu pouze tehdy, rostou-li ve svém původním biotopu. Maca rostoucí ve vysokohorských podmínkách And má zcela jiné vlastnosti než průmyslově pěstované kolegyně v nížinách. Obdobně to platí u lucumy. Obě plodiny jsou citelně schopné dotovat jak imunitu, tak mysl.
 
Nejde o to, se ze dne na den zbavit zaběhnutých návyků, ale alespoň část z nich postupně nahradit něčím zdravějším. Zde obzvlášť uplatníme větu: „Kdo nechce, hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby…“ Pokud jsou však tyto možnosti až příliš velkým krokem mimo komfortní zónu, zůstaňte u klasiky: Vezměte si knížku do MHD. Četba totiž prokazatelně zvyšuje kognitivní a vyjadřovací schopnosti, přičemž pobyt v přelidněných prostorách je tím nejdostupnějším očkováním….
 
Text: Jacob Tetzeli Foto: Getty Images 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI