Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Toxické kouzlo cukru? I tomu lze odolat

29.01.2019 Čtení pro radost

Cukr nám chutná, zlepšuje náladu, zaháníme jím samotu, stres nebo smutek. Dlouhý den v práci? Odměním se za to čokoládou. Rozchod s přítelem? To chce cukr! Jenomže stačí pár kostek denně a jsme lapeni ve sladkých sítích.

 
Cukr na nás číhá prakticky na každém rohu. Asi vás nepřekvapí, že jej obsahují různé sladkosti, jako třeba zmrzlina, čokoládové tyčinky nebo sladké pečivo. Cukr však mají i potraviny, u kterých byste to nečekali, například rajčatová omáčka na špagety, salátový dresink nebo slané krekry. Na troše sladkého přeci není nic špatného, řeknete si. Cukr ale nemá žádnou výživovou hodnotu, neobsahuje vitaminy, minerály ani fytonutrienty, jsou to jen prázdné kalorie. Přední dětský pediatr a endokrinolog Robert H. Lustig jde ve své definici cukru ještě o kousek dál, když jej nazývá toxickými kaloriemi a označuje za jednu z příčin vzniku obezity a celosvětové epidemie diabetu. 
 
Závislost na cukru
 
Podle statistik zkonzumuje každý Čech až 38 kilogramů cukru ročně, přičemž doporučené množství na rok je o celých 18 kilogramů méně. Denně byste měli sníst pouhých 40 až 50 gramů cukru, což odpovídá 10 malým kostkám. Pro představu, litr oblíbené Coca-Coly obsahuje celých 27 kostek cukru – to je téměř trojnásobek denního limitu.
 
Někteří se přiklánějí k názoru, že by se měl cukr ze stravy úplně odstranit. Autorka Cukrfree kuchařky Janina Černá tvrdí, že závislost na cukru je v podstatě stejná jako závislost na kokainu. Při konzumaci cukru se nám totiž v mozku aktivují stejná centra jako při konzumaci drog. Za všechno může neurotransmiter jménem dopamin, který v nás navozuje slastný pocit. Touha po dopaminu vede k další touze po droze, a když ji tělo nedostane, reaguje na to třasem, úzkostmi a nevolností. Spolu s dopaminem se po požití něčeho sladkého začnou v mozku uvolňovat také opioidy, mezi něž patří například i endorfin, všemi milovaný hormon štěstí. 
 
Cukr, med i sirup
 
Čím častěji cukr mlsáte, tím víc si na to zvyknou vaše dopaminové dráhy, které se pak o to rychleji aktivují. Bez sladkého si nakonec nedovedete představit den. Stejný efekt má fruktóza (ovocný cukr), glukóza (hroznový cukr), sacharóza (řepný nebo třtinový cukr) a laktóza (mléčný cukr). Dobrá zpráva je, že endorfin se v těle uvolňuje nejen při konzumaci něčeho sladkého, ale třeba i při sportu nebo při sexu. A toho se rozhodně vzdávat nemusíte.
 
Obnovte chuťové buňky
 
Konzumací cukru navíc naučíte své chuťové buňky rozpoznávat sladké potraviny. Není proto divu, že vám pak jablko bude připadat mdlé a lesní ovoce příliš kyselé. Autorka knihy The Sugar Detox Brooke Alpertová vymyslela třítýdenní cukrový půst, na jehož konci se prý budete cítit lehčeji a ke starým stravovacím návykům se nebudete chtít vrátit. Navíc zase správně nastavíte chuťové buňky, které tak opět začnou rozpoznávat jemnější chutě. 
 
Váš jídelníček přitom nemusíte měnit od základu. Stačí upřednostnit minimálně průmyslově zpracované potraviny a takové, které mají nízký glykemický index (například luštěniny, některé druhy ovoce, zelenina a ořechy). Pokud chcete zkusit, jak chutná život úplně bez cukru, přinášíme vám jeden z receptů na jednoduchý koláč s borůvkami podle Janiny Černé. Jestli si ho nakonec posypete cukrem, zalijete javorovým sirupem nebo potřete medem, už je jenom na vás! 
 
 
 
Koláč s borůvkami podle Janiny Černé
 
Počet porcí: 10 –12
 
Na korpus potřebujete:
 
70 gramů mandlové mouky
60 gramů kokosové mouky
4 vejce
vanilkový extrakt
1 lžíci nastrouhané kůry z bio citronu
70 gramů rozehřátého másla
kokosový olej na vymazání formy
 
A na náplň:
 
120 gramů domácího cream cheese
250 g domácího crème fraîche vanilka
3 vejce
pár kapek šťávy z citronu
300–400 gramů borůvek
 
Postup
 
Troubu předehřejte na 175 °C. Ve větší míse smíchejte mandlovou a kokosovou mouku. Přidejte zbývající ingredience a důkladně je promíchejte. Formu o průměru 22 cm (se stranami o výšce alespoň 5 cm) vymažte kokosovým olejem, nalijte do ní těsto a pomocí rukou rovnoměrně vmačkejte ke dnu a stranám formy. Dno korpusu propíchejte vidličkou a poté jej vložte na 10 minut do trouby. Mezitím v kuchyňském robotu smíchejte všechny ingredience na náplň (kromě borůvek). Hotový korpus vyndejte z trouby, vlijte do něj náplň, nasypte na ni rovnoměrně borůvky a vložte opět do trouby. Pečte 40 až 50 minut. Hotový koláč nechte vychladnout a pak ještě vložte na 1 hodinu do lednice. Skladujte v lednici po maximálně 5 až 6 dní. Z vlastní zkušenosti ale víme, že déle než den nevydrží!

Autor: Viola Černodrinská, foto: Thinkstockphotos
 
 
 
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI