Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Studium vám sedne i po třicítce

03.10.2018 Čtení pro radost

Neudělali jste si za mlada titul a teď by se hodil k postupu v práci. Dlabali jste na cizí jazyky a raději mudrovali u pivka. Vysokou jste pohrdli, protože řemeslo má zlaté dno, dneska jste na dně sami a chtělo by to změnit obor. Vracíte se po mateřské a mezi bývalé kolegyně teda ani za nic. Příběhů, které lidi dovedou ke studiu i po třicítce, je dost. Společnou mají obavu, jestli šprtání ještě poleze do hlavy. Nebojte, hravě.

 
 


Někdo má jasno od školky, že bude právník nebo raketová konstruktérka. Velká část studentů vysoké školy ale ani při promoci neví, kam se vrtnou. Takže se pak není co divit, kolik lidí nakonec dělá něco totálně jiného, než co vystudovali. Po letech strávených v kanceláři v sobě objeví touhu budovat domy, otevřít si hotel, stříhat vlasy nebo makat rukama. Takže pokud jste svůj obor netrefili na první pokus, dejte tomu druhou šanci. 
 
Vyberete si svobodně
 
Tentokrát si do toho nenechejte od nikoho mluvit. A vykašlete se i na to, jestli je to do školy z ruky nebo jestli si vaše máma myslí, že třeba folkloristika vás neuživí. Teď to bude podle vašich not. Rozmlouvali vám doma cukrařinu, skočte do ní po hlavě. Nestudovali jste medicínu, protože vám říkali, že na to nemáte? Fakt? Vy už přece víte, že se uživíte. Teď jde o to, jestli vás to živení se bude příštích třicet roků taky bavit. 
 
Život nestudentský, život efektivní
 
Denně do rachoty, staráme se o rodiče, potomky, zaměstnance nebo domácí mazlíčky a máme spoustu dalších aktivit, tak si těžko dovolíme nerozvážně odbíhat od učebnic jen proto, že se nám právě nechce a spolužák nás láká na pivko. V nestudentském věku se na učení překvapivě soustředíme daleko víc, protože prostě musíme. A ještě jsme u toho dětem za vzor. Když vidí, že dovedete nad knížkou nebo třeba německými slovíčky večer sedět hodiny a hodiny, asi vám uvěří, až jim budete příště promlouvat do duše. 
  
Máte jasný cíl
 
Když se ve třiceti takový finanční analytik rozhodne pro studium dějin umění nebo východní filozofie, může jít o rozmar, ale taky o hluboký zájem. A třeba z toho jednou bude job snů. Druhou, třetí, ale klidně ani první školu v tomhle věku nestudujete proto, že si něco zkrátka vybrat musíte, ale proto, že si to vybrat chcete. 
 
Znáte svoji cenu a ještě ji zvýšíte
 
Studium – v jakémkoliv věku – zvyšuje kvalifikaci a cenu na trhu práce. Dozvíte se leccos nového od odborníků a profesionálů, potkáte se s lidmi podobného zaměření nebo zájmů, potrénujete paměť a investujete čas do sebe. To se neztratí. Kdyby nic, budete na večírku za hvězdu, protože moudra budete tahat z rukávu, a ne z Wikipedie. Ale bacha, abyste to nepřehnali a nebyli za chytrolína. 
 
A taky pozor na jedno úskalí, studium po letech má i své nevýhody a ta hlavní je: Jste kritičtější!
 
Máte už něco za sebou a často se stane, že vás budou učit i lidé, kteří možná mají nějaký ten titul navíc, ale zatím toho mimo akademickou půdu moc nezažili. Vy máte naopak rozjetou kariéru, jste profík v oboru a třeba si jenom potřebujete dotáhnout magisterský titul, na který jste se dřív vybodli. Tak si překopete program, přesunete klienty, domluvíte se s kolegy, že vás v práci chvíli zastanou, a jdete na přednášku, kde nějaký k smrti znuděný doktorand přeříkává moudra ze seznamu povinné literatury, který vám mohl poslat mailem. Tak jen abyste pak nebyli zaskočení, že jsem vám to neříkal. 
 
Text: Martin Groman, foto: Thinkstockphotos
 


 


Tip pro dlouhé studijní večery


Kdo říká, že masážní polštářek se hodí jenom na cesty? Trocha odpočinku, příjemně uvolněná krční páteř a hurá na učení!

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI