Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Spolujezdci, brzděte. Výčitky a rady do auta nepatří

09.05.2019 Čtení pro radost

Dobře míněné, nicméně nevyžádané rady řidičům typu „Kam to koukáš? Chceš nás zabít?“ nebo „Šetři tu spojku, nedupej na to jako slon!“ napáchají v reálu víc škody než užitku. Pokud váš bratr, partner nebo tchyně patří k lidem, kteří chronicky radí řidičům, vězte, že se jim musíte rázně postavit. Dřív než dojde k nehodě.

 
Katastrofické předpovědi, zvýšený hlas a oči navrch hlavy. Hrabání do volantu, tahání za ruční brzdu nebo výzvy, ať na to pořádně šlápnete. To jsou jen některé ze zlozvyků lidí, kteří jsou spolujezdci jako z hororu. Jejich připomínky, rady a instrukce vedou k jedinému: vyvedou z míry už tak dost vynervovaného řidiče na nejvyšší možnou míru. A asi vás nepřekvapí, že vystresovaní řidiči dělají nejvíc chyb. Co na tyhle notorické „radiče“ zabírá? A proč se nedokážou ovládnout a nechat řízení na šoférovi? 
 
Respekt řidičům!
 
Teď samozřejmě nemáme na mysli dobré rady ani konstruktivní upozornění na něco, co by řidič mohl přehlédnout. To asi žádného rozumného šoféra nevytočí. Předpokládáme, že když už s někým sedneme do auta, vyjadřujeme mu alespoň základní důvěru v jeho řidičské schopnosti. Přesto se celá řada partnerů v autě ocitá doslova na válečné stezce. Zatímco jeden nabádá k opatrnosti a s ječením se vám pokouší strhnout volant, druhý nemůže vystát, že to auto před sebou nepředjedete a dodržujete maximální povolenou rychlost. 
 
 
Věcně, prosím...
 
Ve spoustě případů je takové chování zrcadlem vzájemného respektu nebo nerespektu mezi partnery a automobilové handrkování je jen zástěrkou skutečného problému. Pokud se v tomto popisu poznáváte, zkuste se zamyslet nad tím, co vám skutečně vadí. Není s vaším partnerským vztahem v nepořádku něco jiného? Pokud je opravdu vaším problémem styl jízdy vaší polovičky, zkuste jí své nepříjemné pocity sdělit věcně. Jak se cítíte, co s vámi její jízda dělá… Jestli vám jde opravdu o zlepšení jejích řidičských schopností, třeba proto, že je za volantem nováček, snažte se ji nestresovat. Takoví řidiči se pravděpodobně stresují až až a potřebují spíše vaši podporu a ujištění, že to všechno zvládnou. To je první krok k úspěšné a bezstarostné jízdě.  
 
Chceš si to odřídit? 
 
Avšak svou vlastní matku nebo otce jen těžko předěláte. Co s tím, když ani po důrazném varování nejsou ochotni přestat rozdávat nevyžádané rady? Učitelé autoškol doporučují všem, kteří čelí opakované a neoprávněné kritice spolujezdců, navrhnout jediné: „Tak si to pojď odřídit sám!“ Nejlépe výzva prý zabírá na ty, kteří ani nevlastní řidičský průkaz nebo se jim na něj už dávno začalo prášit. V klidu zastavte u krajnice a vystupte, nabídněte svému spolujezdci klíče a místo za volantem. Buď vaši nabídku přijme, a nebo, a to je ta pravděpodobnější možnost, se stáhne zpět do bezpečných mezí.
 
Text: Natalie Veselá Foto: Thinkstockphoto  
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI