Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Spartánská těhotenská přípravka pro prvorodičky

07.01.2019 Čtení pro radost

Tak, a je vymalováno. Karty, maminka a těhotenské testy přece nelžou. Ať už jste nového člena rodiny plánovali, nebo je to překvápko, teď se něco změnilo. Co, něco? Všechno! Tak jo, vydýchejte se, udělejte si ještě jeden dva další testy, přepočítejte čárky, které se na nich vyrýsovaly. První! Druhá! První! Druhá! Hm. Blahopřejeme, právě vám začalo nejkrásnější období v životě ženy!

 
Tak to přeci aspoň píšou v časopisech, ne? Může se však přihodit, že se nebudete cítit sexy a oblá jako bohyně krásy a plodnosti, ale spíš jako medvídek Pú křížený s kapustňákem. Roztomilá a tlustá. Nic si z toho nedělejte. Rozhodli jsme se propálit pár těhotenských překvápek, o kterých se moc nepíše. Ať víte, že v tom nejste samy. 
 
1. Kulaté a skvěle padnoucí bříško jako z časáku
 
Jo. Dorazí a bude vypadat i celkem něžně, pokud tedy nepřiberete dalších patnáct kilo v jiných partiích. Může se však stát, že si na něj počkáte až do sedmého měsíce. Co do té doby? Jako první se patrně odporoučí váš pas (občanka vám zůstane). Pak nastane nespravedlivá mezifáze s falešným špekem na břiše. Původní oblečení vám bude těsné, ale na těhotenskou módu to ještě nestačí. Leda byste v napletené klokance kalhot chtěly nosit nákup. Nezbývá tedy než vyhlížet bříško a užívat si každou pedikúru, kterou si můžete provést samy. Rozlučte se při lakování s nehty u nohou, nikdy totiž nevíte, kdy se vidíte na dlouhou dobu naposled!
 
2. Večírek na sodovce bude labůžo
 
Jedna z největších lží, které můžete slyšet, je, že vám nebude chybět alkohol. Pokud jste nebyla abstinentkou, budete trpět jako zvíře! Dobře, trochu přeháníme, nejste přeci žádná alkoholička. Ale stejně: grilovačky, oslavy, svatby, pohřby, a vy si dáte tak maximálně jeden šizený střik. Vánoce bez vaječňáku, svatomartinská husa bez dvou plzínek (nebo jiné zrzky). A nejhorší ze všeho je, když si jako velká rebelka dopřejete decku vína, se kterou máte vystačit celý večer. Stane se z vás učiněná hospodářka! Pecka.
 
 
3. Hurá! Konečně mám prsa!
 
A počkejte, kolik legrace si s nimi užijete v kabince! Velikost se vám totiž změní nejen v rámci košíčků, ale i v obvodu. Takže to bude podobné, jako když jste si šly ve třinácti kupovat svou první podprdu. Vyzkoušejte si i velikosti, které byste do sebe nikdy neřekly. Když jsme u toho návratu do školních let – pamatujete si slepé mapy říční sítě České republiky? Přesně takhle vymalovaná totiž bude vaše hruď. Ale nebojte, časem se modré cestičky zase schovají.
 
4. Kamarádky vám se vším poradí
 
Šmarjápanno, jen to ne! Jakmile otěhotníte, stanete se častými nechtěnými posluchačkami nevyžádaných traumatických zážitků z porodů vašich známých a jejich známých: „... no a pak jí tu placentu normálně vytáhli za tu šňůru ven. Holka měla štěstí v neštěstí, protože byla beztak roztržená až na záda, takže to šlo aspoň rychle.“ Stop! Jestli se máte jen trochu ráda, podobné historky bez výčitek utněte hned v počátcích A ničeho se nebojte! Ono se totiž zdá, že každý porod jsou učiněná jatka, ale nezapomínejte, že děsivé příběhy se lépe vyprávějí a hladký porod znamená vlastně nudný porod. Držíme vám palce, aby ten váš byl přesně takový. 
 
5. Všechny cesty vedou na servery pro matky
 
Nezáleží na tom, jestli máte už od střední preventivně založený účet na maminkovských serverech (aby vám jednou někdo nevyfoukl vaši přezdívku Kopretinka_sluníčková_1985), nebo spíš patříte ke skupině, která se posmívá slavným receptům z Mimibazaru. Stejně na těch serverech nakonec skončíte, i když inkognito. Je to něco, co nezměníte, a nemá cenu se stydět a případně pálit svůj diplom z medicíny. První těhotenství s sebou totiž nese spoustu otázek a nejistot a nejspíš budete co chvíli něco googlit. Jen se nenechte vyděsit a nevěřte všemu, co si přečtete. A nezapomínejte, že stejný příznak nemusí mít stejnou příčinu! 
 
Hlavní ale je, že světlo na konci tunelu existuje a má podobu vašeho termínu porodu. Za všecky útrapy pak dostanete odměnu největší – voňavou a roztomilou vánočku. Trochu uřvanou, ale vaši. 
 
Text: Markéta Schinkmannová, foto: Thinkstockphotos
 
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI