Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Skandinávský recept na štěstí? Žít hygge!

17.10.2018 Čtení pro radost

Hygge. Tohle dánské slovíčko je učiněné zaklínadlo. Slovníky ho překládají jako pohodlí, klid a útulno. Je to vlastně filozofie bydlení a přístup k životu. Hlavní roli v „hygge domově“ hraje pocit bezpečí, intimity a pohody. A jestli existuje ideální čas, kdy se umění hygge přiučit, je to právě na podzim.

 
 


Nikdo nemá lepší kvalifikaci na rozjasňování pošmourných dnů za nekonečných zim než Skandinávci. Základem hygge jsou podle nich drobné radosti, které si děláte každý den. A protože krása je v jednoduchosti, může být takovým potěšením třeba večeře s přáteli, vonná svíčka na snídaňovém stole nebo hodinka s knížkou a sklenkou vína. 
 
Co všechno je vlastně hygge
 
Všechno, jen ne stres, přesčasy, shon, městský kolotoč. Není tak divu, že se tenhle skandinávský fenomén začal rozšiřovat i mimo hranice Dánska. Faktickým důkazem je i nominace tohoto výrazu na slovo roku 2016 vydavateli oxfordských slovníků. Hygge mohou být zapálené svíčky nebo vlněné ponožky a hřejivá deka, šálek teplého čaje, stejně tak jsou to přátelé a rodina. Hlavní sezonu má hygge na Vánoce. Rodina, přátelé, světýlka a hektolitry švédského „svařáku“ – gloggu, pletené svetry s jeleny a planoucí krb. Je ti teplo, děvenko? Zatím žádná sláva? V tom případě zkuste některý (nebo rovnou všechny) z našich tipů, jak „žít hygge“.
 
Zůstaňte doma, je tam dobře
 
Nejen v Dánsku se taková večeře v restauraci prodraží. Dánové proto dávají přednost domácí stravě. Neholdují ostatně ani nočním klubům. Pohodlí domova je prostě nejvíc. Hygge styl vám ale nepokazí třeba návštěva kavárny s kamarádkou.
 
Zachumlejte sebe i svůj byt
 
Tlusté vlněné ponožky, huňaté svetry a teplé přikrývky, ideálně ručně pletené. Všechno u vás doma by mělo hřát i na pohled. Plédy, přehozy, měkké ručníky nebo umělé kožíšky, pěkně jako z Instagramu Ikey. Nezapomeňte ani na festovní stůl z masivu, kam se vejde celá rodina! 
 
 
Mihotání plamínků léčí
 
Skandinávci léčí splíny pohledem do zapáleného krbu. Jestli doma žádný nemáte, nebuďte smutní! Stačí pár svíček, a už jste v terapii. A když navíc voní, je po smutku. Jen pozor, aby vám všechny ty plédy a kožíšky ve vašem hygge bytě nechytly. 
 
Zapřáhněte troubu
 
Koláč nebo pečínka, to je zhmotněné štěstí. Jídlo v hygge stylu je jednoduché, chutné a vydatné. Body navíc získáte, když k přípravě použijete vlastní výpěstky, marmelády nebo vajíčka od šťastných slepic. 
 
 
Uvařte hrnec gloggu
 
To je takový skandinávský „svařák“, akorát v něm kromě vína najdete i vodku, takže člověk musí být při konzumaci opatrnější. Na internetu kolují recepty v několika variantách, vyzkoušejte pěkně jednu po druhé!
 
Nebojte se bát
 
Může to znít absurdně, ale příjemně se bát je docela pěkný pocit. Pokud na to nejste sami nebo máte po ruce polštář, do kterého zaboříte obličej, když už se bojíte moc, je všechno v pořádku. O tom, že je to naprosto v souladu s hygge, svědčí i velká popularita skandinávských detektivních seriálů i knížek. 
 
Jezděte na kole
 
Zatím to vypadá, že kdo žije v souladu s hygge, nesmí ven, ale není tomu tak. V Dánsku má velkou tradici ježdění na kole. Polovina kodaňských obyvatel denně šlápne do pedálů a vyrazí do práce, na nákup nebo výlety. Jízda na kole, to je úplná esence hygge: klid a pomalost, vnímání plynoucího okolí. 
 
Možná v souladu s hygge už dávno žijete, jenom tomu nijak neříkáte. Ale třeba vám naše tipy udělají hezčí podzim!
 
Text: Tereza Vaisová, foto: Thinkstockphotos
 


Hygge tip

Svíčky jsou hygge od víčka až po dno skleněné dózy, a navíc ta vůně...

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI