Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

První Vánoce jinak. Jak prožít pěkné svátky v novém složení rodiny?

12.12.2018 Čtení pro radost

Opravdové Vánoce nedělá plastový vousáč v červeném županu poblikávající na návštěvníky nákupáku. Vánoční svátky jsou založené na tradicích, a ty vytváří rodina. Každý člen má během nich svůj úkol, a ten si plní po svém a rád. Na světě už to tak ale chodí, že se někdy počet strávníků u štědrovečerní tabule změní. Jak se s takovými situacemi vyrovnat a udržet vánoční pohodu, jsme si připomněli s psycholožkou Janou Růžičkovou.

Dopoledne s tátovým Ježíškem a večer s máminým
 
Rozpad rodiny nese špatně snad každý. Jsou to ale děti, kdo si Ježíškovi píšou o Vánoce v kompletní sestavě. Nechtějí si zvykat na prázdné místo u stolu nebo naopak na nové členy rodiny. A co teprve když musí vyměnit vánoční program s pohádkami za pendlování mezi dvěma štědrovečerními stoly. Vysvětlujte pak mámě, že další řízek už do sebe nenasoukáte, protože jste se jimi nafutrovali na obědě u táty. A k tomu jste stále mezi dvěma mlýnskými koly, která se chtějí trumfnout v hodnotě i velikosti dárků.
 
Rada, jak to dětem ulehčit, je jednoduchá, realizace však často nesnadná. „Pokud z rodičů vyzařuje klid a pohoda, děti jsou spokojené. Vždy záleží na tom, jestli jste s bývalým partnerem schopni trávit společný čas. Pokud se ale překonáte a aspoň na jeden večer přestanete bojovat, je to ta nejideálnější varianta. Pokud ale mezi vámi hrozí přestřelka výčitek, zvolte raději Štědrý večer s jedním rodičem a další dny s druhým. S ohledem na děti ale doporučuji, abyste se jako rodiče spíš doplňovali, než předháněli. Myslete hlavně na děti,“ radí psycholožka.
 
První Vánoce bez dědečka
 
Nejhůř se člověk vyrovnává se ztrátou svých blízkých. Když odejde někdo, koho máme rádi, právě svátky naši bolest oživí. „Budeme mít Vánoce aspoň trochu jako dřív? Dědeček totiž dělal nejlepší rybí polévku a ovládal zvoneček.“ Dětem to vynahradíte tím, že jeho roli doma sami zastanete, zato probudit sváteční náladu v babičce bude oříšek. Lidé, které opustily jejich drahé polovičky, někdy mají tendence Štědrý večer úplně vypustit. Proč by se smažili s kaprem jen pro sebe? 
 
„Můžete mít pocit, že odchodem blízkého člověka se dlouholetá tradice naruší. Pokud v sobě najdete sílu na další krok, můžete prázdný prostor vyplnit něčím novým. Klíčem je vymanit se z nedobrovolné izolace a zbavit se pocitu, že někoho obtěžujete,“ radí psycholožka Jana Růžičková. Ozvěte se přátelům, navštivte sousedy nebo třeba útulek pro psy. Řešením může být i komunitní organizace (spolky, seniorská sdružení apod.). „Jsme bytosti společenské, a byť v těžkých časech můžeme preferovat samotu, jsou chvíle, kdy nám je lépe mezi lidmi, kterým na nás záleží,“ dodává psycholožka. Uvědomte si pravou povahu Vánoc – na chvíli se zastavte a obdarujte druhé i něčím jiným než drahými dárky. Už jen to, že si na ně vzpomenete a třeba si s nimi zahrajete žolíky, je ohromný dárek, který udělá radost i vám.
 
 
Co být letos na Štědrý den jenom spolu, zlato?
 
Kdo se ještě na vysoké zdržoval co nejdéle na „mamahotelu“, moc dobře ví, že se s takovým komfortem těžko loučí. Přesto si lednici plnou dobrot, talíře přetékající cukrovím a veškerý servis vánočního stromku a štědrovečerní tabule můžete u rodičů užívat aspoň během svátků. Nic ale netrvá věčně, a tak jednoho Štědrého dne budete plnit vlastní lednici, talíře obložíte minimálně nakoupeným cukrovím a vánoční tabuli připravíte společně se svou novou drahou polovičkou. „Výhodou Vánoc bez rodiny je možnost užít si je podle svých představ a mnohdy ve větším klidu. Rodiče to však hůře nesou. Další překážkou pak mohou být odlišné zvyky z jiné domácnosti,“ komentuje „vánoční samostatnost“ Jana Růžičková a dodává, že k udržení vánoční pohody mezi dvěma novými jednotkami, které nyní tvoří celek, existují dva klíče – kompromis a zcela čistý stůl. V každé nové rodině vzniknou nové zvyky, které se po letech ustálí a částečně přenesou i do domácností dalších generací. 
 
A i když váš bramborový salát není jako od maminky, určitě taky nebude k zahození. Navíc nikdy nevíte, kdy svůj štědrovečerní stůl opět spojíte s tím rodičů. Přece jen u nás bývá zvykem trávit svátky s nejbližšími. Možná to znáte z vlastní zkušenosti, možná z Pelíšků – Vánoce s celou rodinou jsou daleko zábavnější!
 
Živý dárek v jesličkách!
 
Nový přírůstek do rodiny zabalený do plínek trumfne všechny dárky světa. Zatímco novopečení prarodiče si pod stromečkem přejí své vnouče co nejvíce pomazlit, rodiče si Ježíškovi píšou o pár nocí nerušeného spánku. Pokud máte hlídací babičky a dědečky, kteří s vámi chtějí trávit svátky, určitě jim to splňte. Nejen že vám nadělí chvilku pro sebe, zatímco se oni postarají o potřeby vaší ratolesti (už jsou v tom profíci), především se ale dočkáte i tradiční štědrovečerní večeře. Jen si představte, jak se svým partnerem kmitáte mezi plačícím dítětem a rozpálenou pánví plnou řízků a na poslední chvíli loupete brambory na salát.
 
S dětmi vaše svátky do stereotypu rozhodně neupadnou. Navíc jsou to právě ony, kdo nejlépe zaplní místa těch, se kterými si už vaječňákem nemůžete přiťuknout. 
 
Text: Helena Suchá, foto: Profimedia
 
 
 

 

 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI