Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Práce na rodičovské „dovolené“. Je to dobrý nápad?

13.08.2018 Čtení pro radost

Mateřská a rodičovská je dřina na plný úvazek. Proč se tedy hnát hned do (další) práce? Některé ženy péče o malé dítě naplňuje po všech stránkách natolik, že na práci nemají ani pomyšlení. Jiné, ačkoli by pro své děti udělaly všecko na světě, možnost nevypadnout z pracovního procesu ani na rodičovské láká. A víte co? Oba přístupy jsou správné, pokud to tak mámy chtějí. Pro ty, kdo váhají, zda by zvládli skloubit péči o mrně s prací v rozumném rozsahu, máme pár dobrých důvodů a tipů, proč a jak začít.

 
 

 

 

1. Udržíte se při smyslech

Celodenní péče o batole je makačka. Je přirozené, že to zamává nejen s psychikou, ale i s tím, jaká témata člověka zajímají, s kým se baví a jak se nakonec cítí. Není divu, že se rodiče malých dětí často hádají – jeden se neumí vžít do role toho druhého, a přiznejme si, probírat s otcem dítěte každý večer příhody o plných plenkách, to ke spokojenosti ve vztahu nepřispěje. Místo toho alespoň částečné „odreagování“ nějakou prací mimo domov a péči o dítě člověku pomůže vidět svět zase trochu šířeji a nabídne prostor v hlavě i pro něco dalšího. 
 

2. Začnete myslet víc na sebe

Obětovat všechen čas dítěti je zkraje mateřství nejspíš přirozené a automatické. Časem se ale do podvědomí dere nepříjemný pocit, že je matka na „druhé koleji“ a sama na sebe nemá čas. A to dlouhodobě není únosné. S prací si budete zase víc vážit sama sebe, dobrý pocit budete mít i z přispívání do rodinného rozpočtu (nebo třeba na své tak potřebné masáže?) a uvidíte, po půl dni nebo celém dni v práci bez dítěte se budete ze společně strávených chvil těšit mnohem víc, než když nic jiného několik let ani nepoznáte. I váš partner vás bude brát nejspíš víc vážně a díky vaší práci se sám víc zapojí do péče o společného potomka. 
 

3. Nenechte se odradit okolím

Je pravděpodobné, že vás mnoho lidí bude od práce při mateřské nebo rodičovské odrazovat. Uslyšíte výčitky, že dítě musí být bez ustání s matkou, jinak bude narušen jeho psychický vývoj. Neposlouchejte je. Pokud by to tak bylo, byla by většina populace západní Evropy narušená, protože tam matky začínají pracovat mnohem dříve než u nás a částečné úvazky jsou při rodičovské naprosto běžné. Samozřejmě není v pořádku vidět se s dítětem dvakrát denně mezi dveřmi, na druhou stranu kvalita společně stráveného času s dětmi se nezvyšuje s jeho množstvím. Počítá se, jak si společné chvíle užijete. Pokud někdo strčí dítěti do ruky na celý den tablet, dovolím si pochybovat o tom, že by to mělo obzvlášť pozitivní přínos pro rozvoj dítěte a vztahu s matkou, i kdyby nakrásně celou dobu seděla vedle něj.
 

4. Dýchejte a plánujte

Skloubit práci s dětmi samozřejmě není jednoduché jako facka. Práce s dítětem vyžaduje hlavně klid a dobrý plán. Prvním a nejdůležitějším krokem je zajištění hlídání. Nemáte hlídací babičku? Možná máte kamarádku s malým dítětem, která by taky chtěla vyrazit do práce, a můžete si děti hlídat vzájemně. Nebojte se ani šikovné chůvy, nejlépe doporučené někým, komu věříte. Část práce zvládnete i doma po večerech. Držte ale množství práce v rozumných mezích a nenakládejte si toho moc. Práce by pro vás měla znamenat duševní hygienu, nikoli očistec. Snažte se taky čas vyhrazený práci nevěnovat domácnosti. Snadno se vám totiž může stát, že namísto psaní článku nebo ladění excelovské tabulky skončíte u mytí oken. 
 

5. Začněte zvolna a nebojte se říct si o pomoc

Základem úspěchu je nemít přehnané nároky. Vaše dítě je samozřejmě důležitější než jakákoli práce. Nejspíš se objeví chvíle, kdy vám bude všechno padat na hlavu a budete se silami v koncích. Naučte se říkat si o pomoc a neřešit, když doma nebude všechno dokonale vypulírované. 
 

6. Jestli podnikat, tak teď!

Koho láká rozjet vlastní podnikání, má nejlepší příležitost začít s tím právě při rodičovské. Připravte se, že nové podnikání většinou první dva až tři roky nebude vydělávat nijak závratně – právě proto je dobré s ním začít v době, kdy máte alespoň malý příjem v podobě rodičovské jistý. Jakmile rodičovská skončí, je potřeba, aby už váš vlastní byznys vydělával. Takže na nic nečekejte a pusťte se do svých plánů hned. 
 
Text: Monika Němcová, foto: Thinkstockphoto
 

 

 

Tip pro unavenou maminku

Crayola relaxační omalovánky - utečte do světa barevných vzorů, kde zapomenete na čas a krásně si odpočinete.

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI