Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Pohybem ku zdraví. Ale kde ho vzít, když nesnáším sport?

16.01.2020 Čtení pro radost

A je to tu zase. Leden, měsíc předsevzetí: zhubnu, naučím se pořádně anglicky, najdu si nového partnera… A taky začnu sportovat. Na předsevzetí se vykašlete, stejně je nejpozději do konce měsíce porušíte. S tím sportem byste to ale měli vzít konečně za správný konec.

 
O tom, že pohyb je jen pro vaše dobro, už byly popsány tisíce stránek. Zvlášť v době, kdy většina populace skoro celý den prosedí u počítače, je každodenní rozhýbání svalů nutností. A zvládnete to i vy, kteří jakýkoliv pohyb nenávidíte. Stačí dodržet pár jednoduchých rad:
 
1. Začněte hlavou. Představujte si, jak bude vaše tělo vypadat za půl roku pravidelného pohybu. Ta záda, co už nebudou bolet, a hlava, která díky endorfinům zapomene na stres a přijde na spoustu skvělých nápadů. 
 
2. Inspirujte se příběhy ostatních. Internet se jen hemží pozitivní motivací a splněnými sny. Známá česká kuchařka Kamila Rundusová alias Kamu se netají tím, že ještě před pár lety byla depresivní temnou boubelkou, které pohyb otočil život o 360 stupňů. Podobně je na tom sestra modelky Simony Krainové Yvona, která zvládla se svým tělem hotové divy i ve středním věku. A své si zažila i Petra Elblová, autorka blogu FitByPeta, která se díky cvičení zbavila nejen kil navíc, ale také poruchy příjmu potravy. 
 
 
3. Zapomeňte na to, že byste byli na nějaký sport nebo činnost staří. Není nejmenší důvod, proč ve třiceti nevyzkoušet poprvé paddleboard a ve čtyřiceti kolečkové brusle. 
 
4. Vymyslete, co vlastně budete dělat. Nemusíte hned naklusat do fitka. Od obecných nápadů typu „budu se víc hýbat“ přejděte ke konkrétním: každý večer půjdu vyvenčit psa (tím samozřejmě nemyslíme, že si stoupnete před dům s cigaretou v ruce a počkáte, až pes vykoná potřebu), do měsíce uběhnu 5 km v kuse, každý den si doma zacvičím sestavu podle videa. Zkuste třeba videa od Fitfab Strong. S konkrétními a hlavně splnitelnými plány máte větší šanci, že se vám je podaří dodržet. 
 
5. Začínejte pozvolna. Psa nejprve proveďte kolem domu a trasu postupně protahujte. Domácí sestavu cvičení podle chuti obměňujte a prodlužujte. Až vás pohyb začne bavit, začněte testovat i jiné sporty. Třeba objevíte nějakou srdeční záležitost.
 
 
6. Lektorka a inspirátorka Janka Chudlíková radí nazout si tenisky a klidně s nimi chodit jen tak doma, pokud se vám teda nechce vyběhnout ven. Po pár takových nutných přezutích vám to začne být trapné a skutečně se pustíte do terénu. 
 
7. Najděte si parťáka. Někoho, kdo vám pomůže s motivací ke sportu. Někoho, u koho vám bude hloupé pořád dokola rušit slíbený trénink jen proto, že je venku zima a vám se chce sedět pěkně v teple u seriálu a sklenky červeného. 
 
8. Uvědomte si, že abyste si zafixovali jakoukoliv činnost a vzali ji za svou, je potřeba ji provádět pravidelně alespoň 3-4 týdny. Teprve po té době si mozek vytvoří návyk a bude vás sám popohánět. Co z toho plyne? Že zhruba za 3 týdny přemáhání přijde zlom a vy se budete na pohyb i těšit.
 
 
9. Nic si nevyčítejte. Když jednou nebo dvakrát vynecháte, ať už z lenosti, nebo závažných důvodů, další dny v aktivitě pokračujte podle svého režimu. Pauzy by se ale neměly opakovat příliš často, aby váš mozek nezapomněl na svůj návyk.
 
10. K pohybu využívejte každou příležitost. Vozíte děti na kroužky a tvrdíte, že na žádný sport nemáte čas? A co vysadit děti na kroužku a místo toho, abyste na ně čekali v kavárně, se jít na hodinu svižně projít nebo proběhnout? To by šlo, ne?
 
11. Pořiďte si sportovní hodinky nebo alespoň krokoměr a průběžně si hlídejte, kolik jste toho nachodili. Pro udržení zdraví je potřeba ujít každý den kolem 6000 kroků. 
 
Text: Petra Matějková Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI