Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Po mateřské do práce? Neexistuje problém, který by nevyřešily vlhčené ubrousky

07.01.2020 Čtení pro radost

Návrat do práce po mateřské „dovolené“ je zásadním mezníkem v kariéře každé matky. Na jednu stranu se těší na osvěžující vybočení z domácího stereotypu, na druhou stranu má hrůzu, jak po letech na domácí frontě uspěje v dynamickém a vysoce konkurenčním kancelářském prostředí.

 
Přichází tedy vítaná příležitost vytáhnout zaprášenou krabici IKEA s kolekcí polyesterových halenek z posledního zaměstnání a na část dne odložit goretexové brnění a trekové boty určené na výšlapy v pískovišti. Mamča se těší, ať už ji čeká cokoli. I monotónní osmihodinové cvakání do klávesnice je pro ni totiž ve srovnání s několikahodinovým řevem dvouletého batolete jako víkend v Chateau Mcely. 
 
Problém č. 1: firemní newspeak
 
Brzy ovšem znepokojeně zjišťuje, že do firemní komunikace v posledních letech proniklo množství nových cizojazyčných zkratek. Spíš než v kuchyňce se teď taky diskutuje na Slacku a místo šanonů je potřeba si instalovat nějaký Google Drive. Ale kafe a Excel naštěstí zůstávají, takže ono to nakonec nějak půjde…
 
Ve firemním žargonu se obtížně orientuje zejména zpočátku – zkratky typu VHS a ÚPMD nahradily MVP a CEO, což překvapivě nemá nic společného s celiaky ani enviromentally friendly obilninami. Trochu nervózní byla i z tématu vánočního večírku „Sexy & Glamour“ – jediná zlatá věc, co má doma, je zákaznická karta drogerie Teta. 
 
 
Jak poznáte mamču mezi osazenstvem kanclu?
 
Mamča bývá v kolektivu oblíbená, nic moc nedramatizuje, protože je ráda, že je ráda. Občas dovalí přebytek ovesných sušenek, co pekla na školní besídku, nebo domácí štrúdl. Navíc si pamatuje jména partnerů i koček, po letech nekonečného stavění věží z lega a čtení leporel je perfektně trénovaná v předstírání zájmu. Na rozdíl od lehce vynervených kolegyněk-mileniálek mamča nic nehrotí. Dobře ví, že neexistuje průser, který by nevyřešily vlhčené ubrousky.
 
Když někoho z kolegů přepadne rýmička, má vždycky po ruce kapesníček a před poradou, stejně jako před delším cestováním, pečlivě zjišťuje, jestli se všichni stihli vyčurdit. Ostatně první týdny v kanclu ji provází lehké napětí i proto, že podvědomě očekává, kdy se ze záchodků ozve: „Hotovooo!“
 
 
Problém č. 879: život je jinde
 
Dynamiku mamčina dne určuje, jestli děti ze školky vyzvedává „po o“, nebo „po spa“ (nejde o wellness). V prvním případě ve dvanáct zaklapne notebook a fičí pro koťátka, aby si druhou půlku šichty odkroutila v domácnosti, v druhém případě má čas si v klidu vychutnat týmový obídek. Tak jako tak je vděčná, že se jí podařilo umístit děti do státních vzdělávacích ústavů a ona se může v kanclu na pár hodin denně ukrýt před nekonečným dětským řevem. 
 
První týdny se mamča pokouší zapojit i do nezávazného klábosení o tom, jak jde život. Nechce si nechat ujít příležitost, když spolu kolegové a kolegyně výjimečně mluví i naživo místo přes ten proklínaný Slack. Jenže najít společné téma je těžké. Zatímco o růžové a modré přelivy dvacetiletých hipsterek z vedlejší kóje pečují salóny jako Toni&Guy, mamče k tomu, aby se cítila člověkem, stačí jednou za čtvrt roku zakrýt šediny přelivem z DMka. Na Black Friday se nerozplývá nad nejnovějším modelem kabelky Coccinelle, ale mazaně si pohlídá slevu na rodinné balení Oscillococcina na stránkách Dr. Max. 
 
 
IT volá domů
 
Úplně nefungují ani jiné tradiční metody k prolomení ledů. Když jí třeba klekne nabíječka k notebooku (vyspravená kobercovkou), musí holt svůj poctivě pětikilový notebook Asus sbalit do batohu a dojet docvakat tabulku domů ke stolnímu počítači, protože okolní majitelé MacBook Airů ji sice se shovívavým úsměvem politují, ale k takhle předpotopnímu zařízení se pomoc nenajde ani v IT. Polovina kolegů tam ostatně vypadá mladšího roku výroby než ten počítač. 
 
Mamča se ale nehroutí. Jak známo, matky po mateřské zásadně neprokrastinují a time-management mají v malíku. Takže nakluše domů, dodělá tabulku, a než zarachotí klíče v zámku a do předsíně vkročí schvácený otec, myčka bude vyndaná, děti vykoupané a usazené před ČT Déčko a na stole bude vonět teplá véča. 
 
Text: Linda Vomáčková Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI